top banner

Riscul creditelor in yeni japonezi

03 Octombrie 2006 | Autor: Marius Serban

Yenul japonez a devenit o alternativa pentru contractarea unui credit in valuta. Dobanzile la yeni sunt cele mai scazute din lume si probabil ca se vor mai mentine asa cativa ani. Cel mai mare risc nu este legat de dobanda. Riscul valutar este in schimb extrem de pronuntat, mai ales ca yenul este puternic subevaluat acum.
De mai multi ani, creditele in moneda japoneza sunt cele mai ieftine din lume. Si este normal sa se intample asa avand in vedere ca din august 2000 si pana in iulie 2006, banca centrala a Japoniei a fixat dobanda de referinta la 0%. In aceste conditii, dobanzile la care bancile isi procurau fonduri pentru credite erau mai mici de 0,1%. Practic, banii se obtineau aproape gratuit, astfel ca si imprumuturile se puteau acorda la dobanzi extrem de mici. De exemplu, creditele ipotecare in yeni se acorda in Japonia la dobanzi mai mici de 2,5%.
Situatia atipica a fost cauzata de starea tensionata din economia nipona. Mediul de afaceri s-a confruntat cu o stagnare economica, pe fondul unei scaderi a preturilor (proces denumit deflatie). Combinatia este una extrem de nociva pentru economie, iar pentru a iesi din acest ciclu banca centrala fost nevoita sa stimuleze cu orice pret cresterea preturilor. Din acest motiv, s-a adoptat politica ?dobanzii zero?, care intr-un final a dat rezultate.
Era ?dobanzilor zero? se incheie
In iulie 2006, Banca Japoniei a majorat dobanzile la 0,25%, pentru prima oara din 2000. In ceea ce priveste perioada urmatoare, banca centrala a semnalat ca vor urma noi ajustari similare, insa intr-o maniera graduala. Astfel, este de asteptat ca in continuare dobanzile la yeni japonezi sa fie printre cele mai mici din lume.
Pana la mijlocul anului viitor, se estimeaza ca rata de referinta la yeni va urca la 1%, se arata in studiu realizat recent de analistii de la Raiffeisen Zentralbank Austria (RZB). In opinia acestora, este probabil ca dobanzile la yeni, la fel ca cele pentru euro, sa creasca, insa intr-un ritm lent.
Nu evolutia dobanzilor reprezinta principalul aspect care trebuie sa ingrijoreze pe cei interesati de un imprumut in yeni. Cel mai mare pericol il reprezinta riscul valutar. Avand in vedere ca euro este moneda noastra de referinta, cursul leului fata de yen va fi fundamental influentat de raportul de forte dintre euro si yen. Cu alte cuvinte, daca yenul se va aprecia fata de euro, este foarte probabil sa aprecieze si fata de leu.
In ultimii ani, politica ? dobanzii zero ? practicata la yeni a slabit puterea acestei monede, care s-a depreciat permanent in aceasta perioada atat fata de euro, cat si fata de dolar. De la aproximativ 100 yeni pentru un euro in 2000, cursul EUR/JPY a urcat in prezent pana la 150. Astfel, a avut loc o depreciere cu 50% a monedei japoneze in ultimii 6 ani. Actualul proces de crestere a dobanzilor va stopa insa evolutia din ultimul timp si va aseza yenul pe un culoar de apreciere.
Yenul este puternic subevaluat
In opinia analistilor de la RZB, actualul nivel al cursului este considerabil subevaluat, tinand cont atat de teoria paritatii puterii de cumparare (aceleasi bunuri se pot cumpara cu bani egali in fiecare tara), cat si de starea economiei (cresterea economica se accelereaza iar contul curent afiseaza surplusuri tot mai mari).
?In urmatoarele 12 luni, vedem un potential masiv de apreciere al yenului, daca un numar mare de investitori vor cumpara yeni pentru a-si achita creditele luate in moneda japoneza?, afirma analistii de la RZB. Acestia estimeaza ca raportul EUR/JPY ar putea ajunge in 2007 la 130, ceea ce presupune o apreciere cu 15% a yenului intr-un interval de 1 an. Daca acest lucru se va intampla, moneda nipona se va intari si fata de leu intr-o masura relativ similara, ceea ce inseamna ca la un imprumut in yeni, ratele vor creste substantial. De exemplu, daca dobanda la credit este 3%, iar cursul de apreciaza intr-un an cu 10%, rata reala a dobanzii (exprimata in lei) va fi de aproximativ 13% pe an.
?Din aceste motive, nu recomandam contractarea unui imprumut in yeni la actualul nivel de curs?, afirma analistii de la RZB, la finalul studiului. Creditele in yeni pot fi insa o solutie buna pentru persoanele care incaseaza venituri in yeni sau au salariile indexate in functie de cursul yenului, deoarece nu sunt expuse riscului valutar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul