top banner

Bancherii recomanda inghetarea dobanzii la depozit

20 August 2008 | Autor: Adriana Staicu

Dobanda BNR a crescut in 2008 de sase ori consecutiv. Aceste majorari au facut ca bancile sa salte randamentele platite la depozitele in lei. Seria cresterilor de dobanda a ajuns la final, astfel ca bancherii recomanda depozitele cu dobanzi fixe pe perioade cat mai lungi. In acest fel, castigurile mari din prezent vor fi protejate mai mult timp.

Dobanda de politica monetara reprezinta reperul dupa care bancile stabilesc dobanzile. Astfel ca o data ce banca centrala a majorat dobanda cheie, randamentele la produsele de economisire au cunoscut si ele cresteri.
 
In ultimele 12 luni, dobanzile aplicate depozitelor la termen in lei au avansat cu aproximativ 3 puncte procentuale. Acestea sunt cuprinse in prezent intre 6,60% si 11,60% pe an.
 
Un alt factor care a facut ca depozitele sa fie remunerate mai bine a fost competitia dintre banci pentru atragerea de lichiditati, in conditiile in care ritmul alert al creditarii s-a mentinut.
 
“Avand in vedere scaderea excesului de lichiditate de pe piata interbancara, precum si accesul tot mai dificil si la costuri tot mai ridicate la resurse din afara (EUR, CHF, etc), bancile locale se vad nevoite sa ofere rate de dobanda tot mai mari la depozite pentru a obtine leii necesari creditarii”, afirma Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank.
 
Dobanzile vor stagna
 
Melania Hancila, analist la BCR, spune ca este putin probabil ca Banca Nationala sa mai creasca dobanda in acest an. Astfel, dobanzile la depozitele in lei este de asteptat sa se mentine la nivelul actual pana la sfarsitul anului.
 
Hancila recomanda ca mijloc de economisire depozitele pe termen cat mai lung si cu o dobanda fixa, deoarece pe termen mediu poate interveni o scadere a dobanzilor.
 
“Produsele de economisire in lei ofera randamente net superioare celor in devize si leul are perspective de intarire pe termen lung, insa ne asteptam ca volatilitatea sa ramana ridicata in anii urmatori, cu posibile corectii. De aceea, consider ca diversificarea portofoliului, cu ponderea cea mai mare a depozitelor in lei, ar asigura cel mai bun randament”, precizeaza Melania Hancila.
 
Conturile de economii au devenit mai cautate
 
Datele publicate de BNR arata ca, in ulitma vreme, conturile de economii au devenit tot mai mult folosite de catre populatie. Acestea reprezinta o imbinare a contului curent cu un depozit, astfel ca persoana beneficiara are acces la bani oricand doreste.
 
Un real avantaj in cazul contului de economii este ca dobanda aplicata nu se impoziteaza, iar in unele cazuri taxele si comisioanele sunt mai reduse decat la un depozit.
 
Banci precum Alpha Bank, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, ING, BCR, BRD, ATE Bank, sau Banca Romaneasca, au in portofoliul lor acest produs. Iar, dobanzile oferite de acestea se situeaza intre 5% si 10,75%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii