top banner

Bancile nu sunt obligate sa acorde credite de constructie prin programul Prima Casa

27 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Dupa 2 luni in care toata lumea a asteptat de la guvern normele necesare acordarii de credite Prima Casa pentru constructie, bancile vin cu o noua surpriza: o buna parte dintre ele nu au in vedere finantarea constructiei de locuinte. Iar, conventiile semnate cu Fondul de Garantare nu le obliga in niciun fel sa isi regandeasca pozitia.
Cei care doresc sa construiasca o locuinta prin programul Prima Casa trebuie sa stie ca pentru o economie importanta de timp ar fi bine sa elimine din start un drum catre unitatile Millennium Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, ATE Bank sau Emporiki Bank.  Aceste banci au decis sa ofere doar credite pentru finantarea achizitiei de locuinte prin programul Prima Casa.
Trebuie mentionat faptul ca, in general, bancile care nu doresc sa finanteze constructia prin programul Prima Casa nu au in portofoliul nici credite standard in acest scop. In cazul lor, implementarea unei noi proceduri interne, inclusiv instruirea angajatilor,  poate fi considerata destul de costisitoare. 
Chiar si asa insa, nu toate sperantele sunt pierdute. Volksbank a precizat pentru Conso.ro ca are in vedere finantarea constructiilor incepand din luna iulie.
“Momentan nu avem nici in protofoliul de produse standard creditul pentru constructie dar planuim ca in viitor sa lansam pe piata si acest tip de credit”, au precizat si reprezentantii Emporiki Bank.
Credit Europe Bank a mentionat doar ca “pentru moment nu am intrat pe acest proiect”.
Nici Millennium Bank nu a precizat o data estimativa a momentului in care ar putea sa intre si pe segmentul creditelor de constructii.
“Decizia conducerii bancii a fost sa nu acordam credite de constructie prin programul "Prima Casa". Totodata ATE Bank a eliminat inca de anul trecut si creditele de constructie/renovare din portofoliul de produse de creditare”, au mentionat pentru Conso.ro si reprezentantii ATE Bank.

Normele de creditare sunt in lucru
Nici institutiile care au in vedere acordare credite pentru constructie prin programul Prima Casa 2010 nu au momentan usile deschise, chiar daca normele de aplicare au fost aprobate la mijlocul lunii aprilie prin hotarare de guvern.
“Din perspectiva relatiei cu FNGCIMM, bancile participante la program pot agrea semnarea unui act aditional la conventia existenta, care cuprinde noua parte a programului”, au precizat pentru Conso.ro, reprezentantii Fondului.
Acest lucru este necesar, deoarece conventiile initiale, semnate in februarie, nu contin decat prevederi privind acordarea de credite destinate achizitiei de imobile finalizate.
BCR, BRD, Bancpost, OTP Bank, Banca Romaneasca, Intesa Sanpaolo Bank si Piraeus Bank au declarat pentru Conso.ro ca sunt in curs de elaborare a unui astfel de act aditional, insa o data estimativa privind demararea procesului de acordare efectiva a creditelor de constructii nu a fost precizata.

Prima Casa nu a impusionat sectorul constructiilor

Programul Prima Casa a debutat cu mare valva in vara anului trecut, insa in final, nu si-a produs decat jumatate din efectele dorite de guvernare.
Doar componenta sociala a fost atinsa. Cei care nu au detinut in proprietate o locuinta au avut posibilitatea de a accesa un credit ipotecar cu avans redus si dobanzi mai mici decat media pietei.
Insa, efectul benefic asupra sectorului constructiilor a fost aproape inexistent. De la debutul programului si pana in prezent, s-au acordat 18.850 de garantii. Dintre acestea insa, doar 373 de garantii au fost pentru constructia de noi locuinte, deci mai putin de 2%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul