top banner

Creditele ipotecare necesita inca un avans minim considerabil

02 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca dobanzile in piata au scazut, permitand obtinerea unui credit mai mare, solicitantii unui credit ipotecar mai au un hop inca important de trecut pana la mutarea in casa noua: avansul. Majoritatea ofertelor solicita minimum 25% din pretul de achizitie, iar uneori se ajunge chiar la 50% din valoarea locuintei.
La Alpha Bank avansul minim standard este de 20%. In unitatile bancii, insa solicitantii de credit afla ca aceasta facilitate este valabila doar pentru cei care decid sa cumpere un imobil intr-un proiect rezidential finantat de Alpha Bank. Daca vor sa isi finanteze achizitia unui alt imobil trebuie sa suporte cel putin 50% din pretul acestuia.
O situatie similara se intalneste si la MKB Romexterra Bank. Avansul minim este de 30% insa numai pentru cei care se incadreaza in clasa I de risc, ce presupune “sa aveti proprietati, salariu mare”, asa cum ne-a explicat un ofiter de credit al bancii.
O familie formata din doua persoane, cu un venit de 4.000 lei pe luna, fara proprietati si cu o rata de 60 euro la alta banca, se incadreaza insa in clasa III de risc si va trebui sa suporte din surse proprii 40% din pretul locuintei.

Costuri mai mari la creditele cu avans redus

Alte banci sunt ceva mai transparente si precizeaza inca de la inceput ca cei care doresc sa suporte un avans mai mic trebuie sa plateasca mai mult. Spre exemplu, oferta de credite ipotecare a BRD presupune un avans de minim 20%. Cei care doresc un avans mai redus platesc o dobanda cu 0,1 procente mai mare.
La BCR, oferta stadard implica un avans de cel putin 25%, dar permite si un avans de minim 10%, caz in care dobanda creditului creste cu 0,2 procente. Cel putin oficial, BCR permite si finantarea achizitiei de imobile cu avans 0%. Rata dobanzii este cu 0,4 procente mai mare fata de nivelul standard iar creditul poate fi contractat pe cel mult 25 ani.
La Raiffeisen Bank, avansul minim platit de client este de 35%, la Volksbank 25%. La Bancpost clientii pot alege intre varianta de credit ipotecar cu avans 20% sau 30%. In cazul avansului mai redus, dobanda este cu 0,25 procente mai mare.
Aceeasi strategie o adopta si Millennium Bank care are doua variante de costuri pentru niveluri diferite de avans. Cel mai mic nivel acceptat de banca este de 20%. In cazul in care clientii reusesc sa puna mai mult de 40% din pret din surse proprii dobanda este mai mica cu 0,55 procente.
La OTP Bank conteaza zona in care este amplasat imobilul. Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta intr-o resedinta de judet sau in zona turistica trebuie sa aduca doar 30% avans. Restul solicitantilor vor fi nevoiti sa suporte un avans de 35%.

Cum se determina avansul minim?
Avansul minim se determina atat in functie de pretul locuintei, dar si valoarea la care se evalueaza imobilul.
Daca avansul este de minim 25% inseamna ca banca nu va finanta mai mult de 75% din tranzactie. In cazul in care pretul imobilului este mai mare decat valoarea evaluata, banca va acorda nu mai mult de 75% din suma indicata de evaluator.
Pentru situatia inversa, cand raportul de evaluare stabileste un nivel al locuintei mai mare decat pretul, banca va acorda maximum 75% din pretul stabilit intre vanzator si cumparator.
Banca Avansul minim
BCR 0%-25%
BRD 0%-20%
Raiffeisen Bank 35%
Alpha Bank 50%
Volksbank 25%
Millennium Bank 20%-40%
Banca Transilvania 15%
UniCredit Tiriac Bank 20%
Piraeus Bank 25%
ING Bank 20%-35%
OTP Bank 30%-35%
RBS 35%
CEC Bank 15%
Bancpost 20%-30%
                                                  sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul