top banner

Raiffeisen-Locuinte scurteaza durata de asteptare la credite

26 Septembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Modernizarea sau achizitionarea unei locuinte prin sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ forteaza clientii sa astepte cel putin 18 luni pentru a beneficia de finantare. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a introdus un produs care scurteaza perioada de asteptare la numai 3 luni, daca pragul pentru suma minima economisita este atins.
In sistemul de economisire-creditare, clientul economiseste mai intai o perioada pana cand soldul atinge un anumit prag (50% din valoarea contractului la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, respectiv 40% la HVB Banca pentru Locuinte), dupa care beneficiaza de finantare la o dobanda scazuta. Insa, potrivit legii, perioada minima de economisire este 18 luni. Astfel, chiar daca un client atinge pragul minim de economisire intr-o perioada mai scurta, el nu poate beneficia de finantare.
Pentru a depasi acest inconvenient, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a introdus Creditul intermediar. In acest caz, perioada minima de economisire este de numai 3 luni, cu conditia ca suma depusa la banca sa atinga pragul minim ? 50% din valoarea contractului. Daca acest criteriu este indeplinit, atunci clientul poate primi un imprumut intermediar in lei egal cu valoarea contractului de economisire-creditare, care este formata din suma economisita si suma imprumutata.
Practic, clientul face un depozit si contracteaza un credit de 2 ori mai mare, la care va plati doar dobanda. Depozitul va fi remunerat cu o dobanda de 3% pe an, in timp ce la credit, va plati o dobanda fixa de 7,5%. Insa in timp ce dobanda la depozit se calculeaza la suma economisita, cea de la credit se calculeaza la valoarea contractului.
De exemplu, la un contract de 100.000 lei, valoarea economiilor va fi de 50.000 lei, iar creditul intermediar va fi egal cu 100.000 lei. Dobanda incasata la depozit va fi de 1.500 lei pe an (fara a tine cont de prima de la stat), iar cea platita la imprumut de 7.500 lei. Astfel, clientul va plati 6.000 lei pe an pentru un imprumut net de 50.000 lei (diferenta dintre valoarea creditului si valoarea depozitului). In termeni procentuali, inseamna ca produsul de creditare intermediar are un cost real cu dobanda de 12% pe an, la care se adauga un comision de acordare de 3% din valoarea contractului.
Partea buna este ca aranjamentul se va mentine doar pana se implinesc cele 18 luni de economisire impuse de lege si se atinge cifra minima de evaluare impusa de banca (80 de puncte). Aceasta din urma stabileste ordinea in care banca acorda credite clientilor si depinde de volumul economiilor, tariful ales si perioada de economisire. In functie de varianta de tarif ? rapid sau standard, perioada creditului intermediar poate dura 27 sau 41 luni. Dupa acest interval, clientul va beneficia de produsul clasic, care are o dobanda fixa de 6% si este calculata la suma ramasa de rambursat si nu la valoarea contractului.
Un alt aspect important al creditului intermediar este ca se poate pierde o parte a primei de stat. Astfel, daca se economiseste 50% din contract in primele 3 luni, iar ulterior nu se mai depune nimic, clientul beneficiaza doar in primul an de prima egala cu 15% din suma economisita intr-un an, dar nu mai mult de 150 euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul