top banner

Depozitele progresive nu aduc castiguri senzationale

03 Iulie 2008 | Autor: Marius Serban

Depozitele care promit dobanzi crescatoare de peste 15% la lei nu aduc in final castiguri mult diferite de un depozit la termen traditional. Noile solutii au fost gandite de banci mai mult pentru a forta populatia sa depuna banii la banca pe termene mai lungi. Exista insa riscul ca structura complicata de dobanzi sa induca in eroare clientii.
O serie de banci ofera populatiei posibilitatea de a-si fructifica banii, in conditiile unor dobanzi progresive de la o luna la alta. Astfel, in loc ca sumele depuse sa fie remunerate cu o rata unica a dobanzii pe toata durata contractului, noile produse isi schimba dobanda la fiecare 30 de zile.
Cel mai recent produs de acest tip a fost lansat de Piraeus Bank. Populatia isi poate depune banii pe 3 sau 6 luni, suma minima fiind de 7.500 lei sau 2.000 euro, in functie de moneda aleasa.
Pentru scadenta de un an, rata dobanzii la lei creste de la 6,5% in prima luna la 17% in ultima luna a contractului.
Dobanzile, pe intelesul tuturor
Atunci cand se analizeaza o oferta de depozit, trebuie avut in vedere ca rata dobanzii se exprima in termeni anuali, indiferent de scadenta. Pentru a afla castigul exact, trebuie ca rata dobanzii sa fie impartita la numarul de luni de contract.
De exemplu, la un depozit pe 1 luna, rata dobanzii este de 12%. In acest caz, dobanda pe o luna va fi de 1% (12%/12).
La fel functioneaza si depozitele progresive. Dobanzile afisate pentru fiecare luna sunt anualizate, iar pentru a afla rata cu care banii se inmultesc trebuie impartit la 12.
In plus, trebuie avut in vedere ca ratele dobanzilor platite la inceputul contractului se situeaza cu mult sub media pietei, pentru ca doar spre sfarsitul perioadei, randamentele sa creasca foarte mult. Iar, de regula, bancile mizeaza tocmai pe aceste randamente finale pentru a convinge clientii.
Castigul la final
Ceea ce ar trebui sa conteze pentru client este insa cati bani va castiga la finele contractului si nu cat de mult poate urca procentul de dobanda intr-o anumita luna. Iar, atunci cand se tine cont de acest aspect, depozitele cu dobanzi progresiv nu ofera nimic iesit din comun, ci doar se aliniaza la oferta de depozite clasice.
De exemplu, la Pireaus Bank, depozitul la termen pe un an are o dobanda de 9,25% la lei, in timp ce depozitul cu dobanzi crescatoare ofera un randament mediu de 9%. La fel, pentru scadenta de 6 luni, castigurile noului produs sunt apropiate de depozitul clasic, atat la lei cat si la euro.
Aceeasi situatie se intalneste si la alte banci, care ofera produse similare, precum Bancpost si Alpha Bank. Obiectivul urmarit de institutiile financiare prin aceste produse este sa forteze populatia sa economiseasca pe termene mai mari, fiind recunoscut faptul ca scadenta preferata in prezent este de 1-3 luni.
Depozitele progresive au termene de 6-12 luni, iar prin faptul ca dobanda creste de la o luna la alta, bancile incearca sa previna retragerile anticipate.
Practic, clientul ar avea de piedut daca ar retrage banii dupa primele luni, deoarece in aceasta perioada el primeste o dobanda sub piata. Pierderea ar urma sa fie recuperata in partea a doua a contractului, cand randamentele cresc semnificativ.
Singurul inconvenient al acestor produse este ca randamentul mediu nu este afisat de banci, astfel ca un consumator obisnuit nu poate compara corect aceste depozite intre ele sau cu alte solutii de economisire existente pe piata.
Astfel, el ar putea fi indus in eroare de dobanzile ridicate platite la final, cu toate ca s-ar putea ca la aceeasi banca sa existe depozite mai rentabile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii