top banner

Februarie 2010: dobanzile la creditele in lei au continuat sa scada rapid

12 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Lichiditatea crescuta din sistemul bancar a favorizat si in februarie reducerea dobanzilor in lei, atat la credite cat si la depozite in lei. Miscarea a devenit semnificativa inca din ianuarie. La euro, dobanzile au evoluat neuniform, crescand la creditele de nevoi personale si scazand la cele cu ipoteca.

In februarie, dobanzile la lei au scazut semnificativ pentru aproape toate tipurile de credite, potrivit raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna februarie.

Creditele cu garantii imobiliare au condus plutonul reducerilor de dobanda la creditele in lei. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,9 puncte procentuale la imprumuturile in lei in februarie 2010.

Nivelul mediu al dobanzilor a coborat la 13% in cazul creditelor imobiliare si la 13,8% in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.
O tendinta similara s-a observat si in cazul creditelor cu garantii imobiliare in euro. Dobanzile s-au diminuat insa mult mai lent, cu numai 0,1 puncte procentuale in februarie 2010.
Rata medie a dobanzii la creditele imobiliare in euro a ajuns la 7,7%, fiind cu numai 0,2 puncte procentuale peste nivelul practicat inainte de declansarea crizei financiare (septembrie 2009).

Creditele de nevoi personale in lei se ieftinesc rapid

Continuand tendinta inceputa in ianuarie, dobanzile la creditele de nevoi personale au scazut cu 1,1 puncte procentuale in februarie. Dobanda medie a coborat pana la 15,9%. Acesta este cel mai mic nivel inregistrat din octombrie 2008 si pana in prezent.
La euro, tendinta a fost opusa, dobanda medie crescand usor, de la 12,7% in ianuarie 2010 la 12,8% in februarie 2010.
Cardurile de credit in lei s-au ieftinit mai lent, cu doar cu 0,1 puncte procentuale. Dobanda medie a scazut pana la 24,6%.
La creditele auto, dobanzile s-au mentinut la un nivel apropiat de valorile din ianuarie, atat pentru lei cat si pentru euro. In februarie, dobanda medie la ofertele de credit auto s-a plasat la 16% la lei si 10,5% la euro. 

Dobanzile la depozite reintra in sezonul reducerilor

Bancile remunereaza depozitele cu dobanzi din ce in ce mai mici, acestea scazand in februarie cu aproximativ 0,5 puncte procentuale la lei si 0,1 puncte procentuale la euro.
La lei, dobanzile medii au coborat pana la valori cuprinse intre 7,5% si 7,7%. Cele mai mari randamente se obtin pentru depozitele cu scadenta de 1 luna.
 
In schimb, la euro, randamentele sunt crescatoare, depozitele cu scadenta mai indelungata avand dobanzi mai ridicate. Depozitele pe 12 luni sunt remunerate cel mai bine, dobanda medie fiind de 3% in februarie 2010.
                        

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul