top banner

Cand se calculeaza TVA la tranzactiile cu imobile intre persoane fizice?

22 Februarie 2010 | Autor: Alin Negrescu

Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 au intrat in vigoare o serie de schimbari ale sistemului de TVA existent la nivelul Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea de “pachetul de TVA”. Printre acestea se numara si obligatia ca in cazul anumitor tranzactii imobiliare realizate intre persoane fizice sa se calculeze si sa se retina TVA.

Ultimele modificari aduse Normelor metodologice de aplicare a titlului VI din codul Fiscal privind TVA, au adus cateva clarificari cu privire la tratamentul din punct de vedere al TVA al persoanelor fizice care efectueaza livrari de bunuri imobile, respectiv daca acestea se califica ca fiind persoane impozabile si in consecinta ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA.

De fapt aceste clarificari vin ca urmare a numeroaselor cazuri in care printr-o interpretare eronata a prevederilor legale, persoanele fizice au efectuat in mod regulat livrari de bunuri imobile fara insa a se inregistra in scop de TVA si fara a colecta TVA datorata ca urmare a efectuarii acestor tranzactii.

TVA se aplica numai celor care vand in mod frecvent imobile

Conform noilor reguli, in cazul achizitiei de bunuri imobile (terenuri si/sau constructii) de catre o persoana fizica in scopul revanzarii, livrarea ulterioara a acestor bunuri imobile va fi tratata ca o activitate economica daca persoana fizica realizeaza mai mult de o tranzactie in cursul anului calendaristic respectiv. In cazul in care o persoana fizica construieste imobile cu intentia de a le vinde ulterior, aceasta va fi tratata ca fiind o persoana impozabila inca de la inceput, indiferent de numarul tranzactiilor imobiliare efectuate intr-un an calendaristic.

Totusi, TVA va fi datorata numai asupra vanzarii terenurilor construibile sau a constructiilor/cladirilor noi (respectiv cele care sunt livrate cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator celui primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii), restul fiind scutite de TVA.

Cumparatorii trebuie sa fie atenti la cine vinde imobilul

Din punct de vedere al cumparatorilor, atunci cand acestia intentioneaza sa achizitioneze imobile de la o persoana fizica care efectueaza astfel de livrari in mod regulat, vor trebui in mod normal sa ia in calcul si plata TVA care ar trebui reflectata in factura emisa de catre vanzator.

In cazul in care persoana fizica respectiva nu este inregistrata in scop de TVA, si deci nu emite o factura cu TVA pentru livrarea respectiva, cumparatorii ar trebui sa se asigure prin contractul de vanzare-cumparare ca nu ar putea fi tinuti raspunzatori pentru plata ulterioara a TVA in eventualitatea in care autoritatile fiscale ar solicita plata TVA de la vanzator pentru livrarea respectiva. 

Trebuie mentionat faptul ca persoanele fizice care au dobandit bunuri imobile ca urmare a unor mosteniri sau ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate nu vor fi tratate ca actionand in calitate de persoane impozabile in cazul livrarii ulterioare a acestora, si in consecinta nu vor trebui sa se inregistereze in scop de TVA indiferent de valoarea bunurilor vandute.  

Alin Negrescu este tax manager la KPMG.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul