top banner

Romanii investesc mai ieftin in fonduri

13 August 2007 | Autor: Alin Serban

In tarile din regiune, investitorii in fonduri mutuale sunt taxati de obicei atunci cand achizitioneaza unitati de fond, spre deosebire de situatia de la noi, cand comisioanele apar cu precadere la rascumpararea unitatilor. In foarte multe cazuri, insa, chiar si aceste comisioane dispar daca perioada de investire depaseste 1-2 ani.
 
In tarile in care investitiile in fonduri mutuale au intrat in obisnuinta populatiei, societatile de administrare percep comisioane la cumpararea unitatilor de fond. Aceste comisioane sunt mult mai mari decat cele percepute la noi si reprezinta sursa de finantare pentru dezvoltarea retelei de distributie a fondurilor.
 
Pe de alta parte, investitorii straini sunt obisnuiti sa realizeze plasamente pe perioade mai mari - de regula, cativa ani - iar societatile de administrare recomanda perioade cuprinse intre cel putin 5 si 20 de ani pentru fiecare tip de plasament.
 
La noi, situatia este insa ceva mai diferita. Investitorii autohtoni doresc realizari remarcabile pe o perioada scurta de timp. De aceea, majoritatea fondurilor romanesti percep comisioane la rascumparare pentru a descuraja comportamentul speculativ in anumitele perioade ale pietei.
 
Cu toate acestea, se pot observa o serie de avantaje in a plasa bani in industria fondurilor mutuale din Romania, atat din perspectiva comisioanelor percepute cat si a randamentelor obtinute.
 
De exemplu, comparand fondurile de actiuni KD Maximus din Romania si KD Russia din Slovenia putem spune ca fondul de la noi percepe comisioane la cumparare intre 0,1% si 2%, dar totodata percepe si comision la rascumparare de 1,5% pentru retrageri in mai putin de 60 de zile. Cel din urma, KD Russia percepe comisioane mult mai mari, intre 2% si 3,9%, dar in schimb nu percepe comision la rascumparare.
 
In Cehia, fondurile administrate de CSOB percep comisioane la cumparare de maxim 3% in functie de tipul de fond ales dar si de suma investita. Desi nu se percep comisioane la rascumparare, suma minima necesara este de aproape 200 de euro la intrarea in orice tip de fond iar societatea de administrare recomanda o perioada alocata investitiei intre 1 si 2 ani pentru fondurile monetare si de peste 7 ani la fondurile de actiuni. In schimb, fondurile din tara noastra recomanda o perioada de sub 1 an pentru fondurile mutuale si de 3 ani cel putin pentru cele de actiuni.
 
Industria fondurilor mutuale din Bulgaria a aparut mai tarziu, prima societatea de administrare – Elana - fiind infiintata in anul 2002. Fondurile Elana percep comisioane atat la cumparare cuprinse intre 0,1% si 0,75% cat si la rascumparare intre 0,35% si 0,75% in functie de tipul de fond dar indiferent de perioada de detinere.
 
Pentru fondurile Pioneer, vecinii din Ungaria trebuie sa plateasca comisioane fixe atat la intrare cat si la iesirea din investitia facuta. Pentru fondurile monetare si de obligatiuni comisionul este de 2 euro la intrare si tot 2 euro la iesire. Aceeasi modalitate de taxare se aplica si la fondurile de actiuni Pioneer, doar ca valoarea este dubla. In schimb, fondul cu investitii mixte internationale nu percepe comision la cumparare iar comisionul de 5% la rascumparare dispare abia dupa 5 ani.
 
Dar daca ne-am raporta la suma de 5.000 lei, peste care comisioanele la cumparare sunt negociabile pentru fondurile Pioneer din Romania, un investitori care plaseaza sub aceasta suma in orice tip de fond plateste un comision cuprins intre 1% si 3%. Avantajul vine insa din partea comisioanelor la rascumparare care sunt zero, mai putin la fondul de actiuni Premio la care acestea se reduc treptat si dispar dupa 1 an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul