top banner

Locuintele ANL din marile orase se vor vinde la preturi derizorii

16 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Locuintele ANL din marile orase se vor vinde la preturi derizorii

Locuintele construite de ANL pentru tineri in vederea inchirierii vor putea fi vandute la preturi unice la nivel national. Un apartament nou cu 2 camere va putea fi achizitionat la mai putin de 27.000 euro, atat de catre chiriasii ANL care locuiesc in cartierele Brancusi si Colentina din Bucuresti, cat si de catre cei din Comanesti sau Sacuieni.
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea propune in sedinta de guvern de maine o ordonanta care sa modifice legea de functionare a Agentiei Nationale pentru Locuinte. Noile prevederi vor permite chiriasilor din marile orase sa cumpere imobilele in care locuiesc la preturi foarte mici.

Preturi unice in toata tara

Preturile de vanzare sunt unice la nivel national si depind doar de numarul de camere. Ele se determina ca diferenta intre valoarea de inlocuire (costul la care s-ar putea realiza un apartament similar cu acelasi grad de finisaje si suprafata utila) si uzura apartamentului.

Valorile de inlocuire stabilite pentru 2010 sunt urmatoarele:
          - 19.140 euro la un apartament cu 1 camera;
          - 26.950 euro la un apartament cu 2 camere;
          - 36.014 euro la un apartament cu 3 camere.

Din aceste valori se scade gradul de uzura, care se determina printr-o amortizare liniara, considerandu-se ca durata de utilizare este de 50 ani. In acest fel, rezulta un grad de uzura de 2% pentru fiecare an de vechime al imobilului.

O locuinta din Bucuresti costa cat una din Comanesti

Preturile rezultate se aplica pentru toate locuintele sociale din tara, indiferent de suprafata utila sau dotarile incluse. Nici macar locatia nu conteaza, astfel ca o locuinta din Bucuresti se va vinde la acelasi pret ca una din Ineu (Arad), Topoloveni (Arges), Comanesti (Bacau), Sacuieni (Bihor) sau Saveni (Botosani).

Daca in localitatile mici, preturile de vanzare fixate de Ministerul Dezvoltarii sunt apropiate de preturile pietei, in marile orase, inclusiv in Capitala, locuintele ajung sa fie vandute la preturi de nimic. De exemplu, un apartament nou cu 2 camere costa in Bucuresti peste 60.000 euro in cele mai bune oferte, fiind de peste 2 ori mai scump decat pretul la care vinde statul.

Chiar si ANL construieste, in cadrul programului de credite ipotecare, locuinte noi la preturi mult mai mari in Bucuresti. In cartierul Henri Coanda, un apartament cu 2 camere este vandut la preturi cuprinse intre 53.000-60.000 euro, in functie de suprafata utila.

Udrea: Preturile sunt mai mici din cauza finisajelor

Elena Udrea sustine folosirea unui pret unic in toata tara, prin faptul ca ANL construieste la acelasi pret la nivel national. De aceea, in calculul valorii de inlocuire s-au folosit preturile medii inregistrate la licitatiile pentru constructiile ANL din ultimul trimestru al anului trecut si din primele luni ale anului curent.

Preturile de vanzare mai mari practicate de ANL in cartiere precum Henri Coanda se justifica prin faptul ca acestea dispun de dotari mai bune fiind parte dintr-un alt program, in timp ce locuintele sociale au mai putine finisaje, argumenteaza Udrea. Prin urmare, diferente de pret de peste 20.000-30.000 euro pe apartament se justifica doar prin finisajele interioare.

Conform proiectului de ordonanta, preturile de vanzare ar urma sa fie actualizate anual, prin ordin comun al Ministerului Dezvoltarii si al Ministerului de Finante.

Metoda folosita in prezent pentru stabilirea pretului de vanzare este insa mult mai corecta, deoarece se face in urma unei evaluari individuale a locuintei de catre un evaluator.

Se elimina limita de venit pentru cumparatori

O alta modifcare ce ar putea fi adusa legii privind functionarea ANL este reducerea de la 3 ani la 1 an a perioadei de timp, dupa care chiriasul poate cumpara locuinta. Initial, perioada minima de inchiriere era de 5 ani.

In plus, nu va mai exista nicio limita cu privire la venitul celui care doreste sa cumpere locuinta. Fiind un program social, legea prevedea ca nu pot cumpara locuintele persoanele care au un venit mediu pe membru de familie mai mare decat salariul mediu brut pe economie.

In urma acestor masuri, ministerul estimeaza ca se vor vinde in jur de 25.000 de locuinte catre chiriasi, care ar aduce statului 500 milioane euro.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul