top banner

Peste 14.000 de familii si-au cumparat locuinta in prima etapa a programului Prima Casa

15 Februarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Prima etapa a programului Prima Casa s-a incheiat astazi. Dupa 7 luni, 2 modificari legislative si o prelungire de 1 luna si jumatate, programul a mutat in casa noua aproximativ 14.200 de familii. Majoritatea s-a orientat catre apartamente de doua camere, construite inainte de 2008, garantia medie acordata fiind de 42.000 euro.

Pana la mijlocul lunii februarie, la Fondul de Garantare se inregistrau aproximativ 14.200 de solicitari de garantare in cadrul programului Prima Casa. Din plafonul total de 1 miliard de euro pus la dispozitie de guvern, prima etapa a programului a consumat aproximativ 592 milioane euro.

Apartamentul cu 2 camere a avut cea mai mare cerere

Peste 70% dintre locuintele cumparate prin credit au fost construite inainte de anul 2008, diferenta de 30% reprezentand-o locuintele construite ulterior.

Aproximativ jumatate dintre locuintele achizitionate prin Programul Prima Casa sunt apartamente cu 2 camere. Apartamentele cu 3 camere acopera peste 23% din total, iar garsonierele reprezinta circa 15%. Diferenta pana la 100% este reprezentata de apartamentele cu 4 si 5 camere si de case.

In functie de valoarea de achizitie a imobilului, peste 26% dintre beneficiari s-au orientat catre locuinte cu preturi cuprinse intre 50.000 si 60.000 euro. Aproximativ 21,6% au preferat sa cumpere prin programul Prima Casa imobile cu pret cuprins intre 40.000 si 50.000.

“Media garantiilor acordate se situeaza in jurul valorii de 42.000 euro. Deci, desi puteau sa isi cumpere locuinte mai scumpe, oamenii au preferat valoarea unei garantii guvernamentale, nu de 60.000 euro ci de 42.000 euro”, a declarat premierul Emil Boc, intr-o aparitie televizata la emisiunea Nasul de la B1TV.

Totusi, si pentru imobile mai scumpe de 60.000 euro s-au inregistrat insa un numar destul de mare de solicitari, insumand aproximativ 19,3% din total. Conform datelor furnizate de Fondul de Garantare, aproape 230 de solicitanti au optat pentru locuinte mai scumpe de 85.000 euro.

Etapa II-a asteapta avizul guvernului

Saptamana aceasta insa, guvernul a promis ca va pune la punct normele de aplicare ale celei de-a doua etape a programului Prima Casa.

Modificarile anuntate au in vedere in primul rand impulsionarea constructiei de locuinte de la zero. Cel mai probabil, conform promisiunilor guvernantilor, garantia acordata va fi ridicata la 70-80.000 euro pentru achizitia de imobile noi.

De asemenea, plafonul total pus la dispozitie pentru garantarea creditelor de constructie va fi dublu fata de cel pentru achizitia de locuinte deja existente.

Prima Casa – evolutia cadrului juridic

Prima etapa a programului Prima Casa a debutat in luna iulie 2009. La scurt timp insa, normele de aplicare au fost modificate pentru a da posibilitatea solicitantilor sa achizitioneze inclusiv imobile ipotecate. Aceasta permisivitate a venit in sprijinul dezvoltatorilor imobiliari, in conditiile in care locuintele construite de acestia au la baza finantare bancara si raman ipotecate pana la momentul vanzarii.

In luna noiembrie, Ordonanta de Urgenta care reglementa programul s-a transformat in lege organica iar parlamentarii au tinut sa aduca anumite modificari in plus, de altfel necesare.

Si cei care au mostenit o cota-parte dintr-un imobil au putut sa se inscrie in vederea obtinerii unui credit garantat de stat. In schimb, cei care au avut in proprietate un imobil, chiar daca l-au vandut pana la debutul programului, nu vor mai putea participa.

In plus, din luna noiembrie, finantarea pentru programul Prima Casa putea fi acordata si pentru constructia de locuinte, nu doar pentru achizitia de imobile finalizate sau nefinalizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare
Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Alegerea unui imprumut in aceste vremuri de incertitudine nu este cea mai usoara sarcina, mai ales optiunea intre o dobanda variabila si una fixa pe o perioada limitata. Trecem in revista mai jos care sunt costurile acestui plus de siguranta pentru debitori.

25 Oct 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul