top banner

Cat mai tin focurile de artificii la bursa?

07 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Din martie 2009 bursele din toata lumea au intrat pe sens unic iar verdele e culoarea la moda. Cand se termina petrecerea? Nu stiu cu precizie, altfel m-as afla pe plaja la Rio cu laptopul sub cap. Pot insa sa va invat cateva reguli dupa care sa identificati o schimbare de trend.
Inainte de orice, sa vedem unde ne aflam in acest moment. In ciuda unor aprecieri de zile mari intr-un singur an, date de severitatea corectiilor anterioare (nu uitati ca BET-FI a pornit de la 7.000 de puncte primavara trecuta iar S&P 500 de la…666 puncte) suntem totusi in “bear market rally”. Adica asistam la o miscare ascendenta, destul de violenta, dar in contextul unui trend major care a ramas totusi unul de scadere. 

Ceva analiza tehnica

Putem vorbi de o miscare solida de crestere, deci de o inversare de la trendul de scadere pe termen lung la unul linistitor pentru investitori, in momentul in care maximele anterioare sunt depasite. Pentru Dow Jones ar fi loc de urcat inca vreo 3.000 de puncte, pana la 14.000 (vrem-nu vrem, bursele americane dau ora exacta), pentru B(i)ET-FI calea e mult mai lunga, ar trebui ca indicele sa atinga 100.000 puncte. Inca un “hop” de 30% pentru principalul indice American si “doar” 300% pentru SIF-uri.
Ne-am putea apropia de maximele istorice in 2010 inainte de a incepe corectia? Sigur, orice este posibil la bursa (va amintiti de Dafora cu PER-ul ei de 100 la un moment dat?) numai ca pe masura ce indicii isi continua cresterea devine tot mai putin atractiv sa pariezi pe crestere si tot mai tentant s-o faci pentru scadere.
Orice scadere viguroasa inainte ca bursele sa atinga, depaseasca si sa stationeze o vreme peste maxime istorice reprezinta o confirmare a trendului major descendent. Nu uitati un detaliu: bursele au crescut in conditiile in care somajul a urcat agresiv la randul sau, iar profiturile companiilor vor fi subtiri daca dorinta de a cheltui a publicului nu e sustinuta de venituri.
In plus, statele au pompat miliarde in programe de stimulare care vor trebui recuperate prin cresteri de taxe si impozite (ceea ce nu incurajeaza …retailul) iar Bancile Centrale au aruncat la randul lor miliarde in sistemele bancare, bani care vor trebui aspirati la un moment dat cu dobanzi mai mari (ati ghicit, ceea ce nu incurajeaza retailul, deci profiturile companiilor).

In scena intra Frizerul

Orice “bear market rally” trebuie sa fie convingator inainte ca bursele sa isi reia traseul de scadere. Adica trebuie atrasa suficienta carne de tun. Cand acest lucru s-a produs, apare discret schimbarea de trend. Adica la primele corectii trebuie sa existe destui saraci cu duhul care sa vada in asta oportunitati.
Amintiti-va ca in 2008, cand bursele scadeau constiincios, apareau mereu brokeri care erau de parere ca actiunile sunt tot mai bune din punct de vedere fundamental la noile preturi, si au devenit din ce in ce mai bune pana n-a mai vrut nimeni sa le cumpere, moment in care pietele s-au intors.
A fost destul de convingator trendul declansat din martie 2009? Daca ne uitam la recomandarile brokerilor din acest moment, la declaratiile autoritatilor si oficialitatilor, asa s-ar vrea. Se lucreaza intens la o perceptie pozitiva din partea publicului, pentru ca-nu uitati-perceptia creaza realitatea. Am un coleg de breasla care s-a apucat constiincios de bursa vazand evolutia din ultimele luni. Nu isi aminteste prea bine ce a fost in 2008, dar ar vrea sa prinda macar o parte din petrecerea din 2009. Este frizerul ideal si aparitia unui numar cat mai mare de asemenea personaje ne apropie de momentul intoarcerii pietelor.

Texte si pretexte

E nevoie de un “stimulent”pentru ca bursele sa vina din nou in cap. De o stire sau eveniment de care sa se agate pietele pregatindu-le pentru a-si relua scaderea. Cum majoritatea participantilor sunt speculatori, miscarea va fi una de turma (“mergi cu trendul, chiar si in prapastie”).
Ca va fi vorba de o crestere a dobanzilor, sau numai de declaratii in acest sens, de o crestere a fiscalitatii (reprezentanti ai FMI avertizau recent ca marile economii ale lumii ar trebui sa isi pregateasca contribuabilii pentru cresterea impozitelor si taxelor in 2011, deficitele publice ajungand la valori ingrijoratoare), sau doar de zvonuri in aceasta directie, ramane de vazut.
In final, nu uitati ca investitori si analisti celebri precum Peter Schiff, Mark Faber, Gerald Celente, Robert Kiyosaki au averizat asupra pericolului supraindatorarii statelor, dupa cel al persoanelor fizice si companiilor, si efectele pe care le-ar avea spargerea acestui bubble…public asupra burselor. Asa ca, daca pietele se intorc in lunile urmatoare, nu uitati ca v-am spus-o si eu in acest articol. Daca nu, puteti sa cereti direct explicatii personajelor de mai sus.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul