top banner

Prima Casa intra in vacanta la inceput de an

03 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Fondul de Garantare nu va putea acorda garantii de stat in 2010 in cadrul programului Prima Casa, pana la primirea unor noi instructiuni din partea Ministerului Finantelor Publice. Dosarele depuse de clienti la banci in 2010 nu vor putea fi trimise spre analiza la Fond, pana la rezolvarea situatiei, care se asteapta sa dureze cateva zile.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a informat bancile pe final de an ca nu va putea acorda temporar garantii in 2010 la creditele Prima Casa. Fondul a explicat ca nu va mai primi dosare pana la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern referitoare la plafonul de garantii aferent anului 2010 sau pana la primirea de noi instructiuni din partea Ministerului de Finante, potrivit conventiei de implementare a programului si cadrului legal aplicabil.

Dosarele depuse in 2009 vor fi analizate

Aceasta decizie nu va afecta insa clientii care au depus dosarul complet la banca in cursul lui 2009, chiar daca documentele nu au fost trimise la Fond. In principiu, Fondul va accepta dosarele care contin doar documente datate din 2009. Aceste dosare vor analizate in continuare, chiar din primele zile ale lui 2010.

In schimb, persoanele care au depus numai partial documentele necesare pentru dosarul de credit vor trebui sa astepte pana la reluarea programului Prima Casa. Conform estimarilor oficiale, situatia este de asteptat sa dureze cateva zile.
 
Pentru a preveni orice incoveniente, Fondul recomanda clientilor sa isi monitorizeze cu atentie termenele de plata din antecontractele de vanzare-cumparare si eventual sa solicite o prelungire a acestora. Acelasi lucru este valabil si cei care doresc sa solicite un credit Prima Casa in primele zile ale lui 2010. In mare parte, bancile vor continua sa primeasca noi solicitari de imprumuturi de acest gen din partea clientilor, urmand sa trimita dosarele la Fond in momentul reluarii programului.

Prima Casa ramane cel mai ieftin credit

Programul Prima Casa ramane cea mai atractiva solutie de finantare pentru achizitia unei locuinte. Desi bancile au inceput sa mai reduca din dobanzi si la creditele imobiliare clasice, acesta sunt in continuare mult mai scumpe.

La un imprumut de 50.000 euro pe 30 ani, dobanda anuala efectiva la un credit Prima Casa se situeaza de regula intre 5-5,5%. In schimb, creditele ipotecare si cele imobiliare standard au costuri cuprinse intre 7-9%. Din acest motiv, suma totala de rambursat ajunge sa fie cu pana la 30.000-50.000 euro mai mare in al doilea caz.

Dincolo de aspectul costurilor, Programul Prima Casa ofera un grad mai mare de accesibilitate pentru cumpararea unei locuinte al carei pret nu depaseste 60.000 euro. Avansul minim este de numai 5%, fata de 20-30% cat impun multe dintre banci in lipsa garantiei de stat.

Conform datelor BNR, programul Prima Casa a jucat un rol esential in incurajarea acordarii de noi credite pentru locuinte in 2009. Ritmul de crestere se observa cel mai bine daca urmarim evolutia creditelor in euro, moneda in care se acorda majoritatea creditelor imobiliare.

Daca in iulie - cand a inceput programul Prima Casa - soldul era de 5,3 milioane euro, in noiembrie 2009, acesta urcase la 5,6 milioane euro. Asa cum se observa, cresterea de 300 milioane euro reflecta destul de aproape modul in care s-a consumat plafonul garantiilor de stat. Prin urmare, fara acest program, activitatea de creditare ar fi fost mult mai slaba.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul