top banner

Dobanzile la depozite se masoara cu 2 cifre

08 Aprilie 2008 | Autor: Alina Branescu

Tot mai multe banci au luat decizia de a majora dobanzile la depozitele in lei, care au urcat chiar si pana la 10,5%. Cum randamentele au crescut in special la depozitele pe termen scurt, analistii cred ca tendinta este doar una de moment, fiind generata de criza de lichiditate de pe piata locala.
 
Daca in aceeasi perioada din anul trecut, dobanzile nu depaseau 8%, incadrandu-se in general intre 7% si 8%, acum unele trec acum chiar de 10%.
 
Piraeus Bank ofera o dobanda de 10,5% la depozitul Star cu maturitatea la 3 luni. Produsul este adresat persoanelor cu venituri mari, deoarece suma minima care poate fi depusa este de 20.000 lei.
 
O dobanda putin mai mica, dar tot sarind de 10%, apartine promotiei “Solutii magice” de la Libra Bank. Oferta valabila intre 1 martie si 1 mai, propune dobanzi fixe de pana la 10,10%. Avantajul acestui depozit este ca nu exista o suma minima impusa pentru constituire.
 
Banca Transilvania ofera o dobanda fixa de 10%, insa pe o perioada foarte scurta de timp. Depozitul Anotimpuri are un termen de 45 de zile, suma minima ceruta fiind de 100 lei.
 
Ofertele nu se opresc doar la dobanzi majorate, ci s-a incercat un pachet cat mai complet, unele banci oferind comisioane zero la constituire si la retragere, deschideri de conturi curente fara costuri suplimentare, plata dobanzilor la alegere, cu posibilitatea prelungirii contractului.
 
Pachete financiare duble
 
Bancile au venit si cu solutii de combinare a economisirii cu investitiile. Daca aleg un astfel de pachet, clientii beneficiaza de o dobanda mai mare decat in oferta standard.
 
Unicredit a lansat pachetul financiar Duet, prin care jumatate din bani sunt alocati in depozite si restul in fonduri deschise de investitii Pioneer. Dobanda la depozit este de 10% la lei, suma minima necesara fiind de 5.000 lei.
 
Bancpost are un produs similar - Ronsmart, disponibil in mai multe variante: 90% depozit - 10% unitati de fond, 70% depozit - 30% unitati de fond, 50% depozit - 50% unitati de fond. Dobanzile oferite trec de 10% in toate cazurile si avanseaza pe masura ce ponderea investitiilor la fonduri creste. In paralel, dobanzile cresc proportional cu suma investita, termenul standard al depozitului fiind de 3 sau 6 luni. Pentru cei care depun peste 5.000 lei pe 3 luni, dobanda ajunge la 12%.
 
Unde se va opri cresterea dobanzilor?
 
Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, mentioneaza ca principala cauza care a dus la cresterea dobanzilor la depozite a fost deficitul de lichiditate creat de majorarea ratei dobanzii de referinta a BNR cu inca 0,5%, pana la 9,5% in combinatie cu inflatia.
 
Analistii BCR spun ca bancile se afla intr-o adevarata competitie pentru atragerea de resurse pe termen scurt. Ele bonifica cu dobanzi superioare doar depozitele cu maturitati scurte, de maxim 3 luni. Pentru cele cu maturitati mai lungi, bancile ofera randamente mai scazute, ceea ce denota faptul ca bancile se asteapta la reducerea dobanzilor in urmatoarele luni.
 
Majorarea dobanzilor va impulsiona economisirea atat timp cat randamentele aduse de depozite sunt real pozitive, cred analistii de la BCR. Acestia considera ca evenimentele favorabile de pe piata romaneasca coroborate cu cele de pe pietele financiare externe ar putea duce la o temperare usoara a consumului romanilor si la adoptarea unui comportament mai prudent prin amanarea unor cheltuieli de consum.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii