top banner

Prima Casa: Constructia de locuinte ar putea deveni mai usor de realizat

15 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Pentru a impulsiona constructia de locuinte prin programul Prima Casa, Fondul de Garantare vrea sa modifice procedura de lucru. Promisiunile de garantare vor putea fi acordate si pentru achizitia de imobile noi pentru care nu au fost semnate antecontracte, iar dezvoltatorii cu multi clienti vor putea accesa credite gata garantate.
 
Cei care doresc sa isi construiasca o locuinta prin programul Prima Casa ar putea beneficia de proceduri mai flexibile.
 
Fondul de Garantare isi propune sa acorde promisiuni de garantare si fara sa fie necesara incheierea de catre client a unui ante-contract. In prezent, banca trebuie sa transmita Fondului inclusiv antecontractul de vanzare – cumparare, in copie certificata.
 
Pe de alta parte, dezvoltatorii care reusesc sa incheie ante-contracte pentru minim 75% din imobilele ce urmeaza a fi construite vor putea obtine de la Fond garantarea creditelor bancare in proportie de 80%.
 

Proceduri pentru deblocarea de noi proiecte rezidentiale

 
In prezent, unii dezvoltatori nu doresc sa inceapa lucrarile inainte de a avea un numar minim de clienti. In aceasta situatie este si Marian Ion, dezvoltatorul complexului Alexandra Residence, care asteapta cel putin 50 de clienti pentru a incepe lucrarile.
 
Pe de alta parte, nici clientii nu doresc sa semneze antecontracte daca nu au siguranta ca proiectul va fi demarat. Iar, in conditiile actuale, nu pot obtine o promisiune de garantare de la Fond, prin care sunt acceptati in programul Prima Casa.
 
“Am primit diverse solicitari de rezervare, dar clientii se loveau de faptul ca nu pot sa aplice pentru un credit prin programul Prima Casa decat in momentul in care semneaza un ante-contract. Fara promisiunea ca vor obtine creditul nu au dorit sa mearga mai departe”, a precizat pentru Conso.ro, Marian Ion.
 
In consecinta, Fondul de Garantare si-a propus sa rezolve si astfel de situatii, in vederea impulsionarii sectorului de constructii.
 
“De abia in momentul in care dezvoltatorii strang mai multi astfel de clienti pot incepe constructia, fiind siguri ca atunci cand predau locuintele este asigurata suma necesara pentru achitarea acestora”, a precizat Rodica Ionescu, consilier la Fondului de Garantare, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.
 
Pana in prezent, Fondul a acordat un numar de aproximativ 5.500 de garantii financiare in cadrul programului Prima Casa. Sub 5% sunt promisiuni de garantare in vederea constructiei.
 

Garantii financiare pentru dezvoltatori

 
Fondul lucreaza la noi produse de garantare si pentru segmentul companiilor. Astfel, dezvoltatorii care intampina greutati la contractarea unui imprumut bancar pot primi un ajutor prin acoperirea creditului solicitat cu garantii financiare in proportie de pana la 80%.
 
“Lucram deja la dezvoltarea produsului gata garantat cu Piraeus Bank, BCR si Banca Transilvania”, a precizat Rodica Ionescu.
 
Conditia impusa de Fond pentru acordarea garantiei se va baza pe procentul de locuinte pentru care s-a semnat un antecontract de vanzare cumparare.
 
In prima faza a fost propus un procent de 75%, insa in urma discutiilor pe care Fondul le va avea cu bancile, procentul s-ar putea modifica.
 

Bancherii sunt chemati la negocieri

 
Pentru a discuta toate aspectele ce tin de dezvoltarea noilor produse si mai ales de procedurile de implementare, specialistii Fondului se vor intalni cu reprezentantii bancilor comerciale saptamana viitoare.
 
Printre aspectele ce au fost scoase in evidenta de analisti si care urmeaza a fi luate in discutie in cadrul intalnirii, se numara:
  • limita de 18 luni in care locuinta trebuie sa fie finalizata de la acordarea promisiunii de garantare. Acest termen ar putea sa curga de abia de la demararea lucrarilor;
  • promisiunea de finantare acordata de banci nu este certa. Astfel, daca dupa cele 18 luni in care locuinta este construita, clientul nu se mai incadreaza in conditiile bancii din momentul respectiv, banca ii poate refuza acordarea creditului promis;

In aceste situatii, dezvoltatorul ramane cu locuinta finalizata, dar fara cumparator, iar clientul pierde avansul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul