top banner

Investitorii din regiune prefera fondurile monetare

20 Iulie 2007 | Autor: Alin Serban

Pe primul trimestru al anului 2007, industria fondurilor mutuale europene a cunoscut o reducere a intrarilor nete de capital cu aproape 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Vedetele din 2006 – fondurile de actiuni, n-au mai trezit interesul investitorilor straini, locul lor fiind preluat de fondurile monetare.
 
Fondurile mutuale din Europa Centrala si de Est au inregistrat intrari de capital in valoare de 107 miliarde euro pe primul trimestru al anului curent. Valoarea reprezinta 30% din totalul intrarilor nete de 357 de miliarde euro, atat cat au inregistrat pe tot anul 2006. Cu toate acestea, daca ar fi sa ne raportam la primul trimestru al anului trecut, valoarea subscrierilor a fost devansata de cea a retragerilor, o contributie majora reprezentand-o iesirile din fondurile de actiuni. Astfel, valoarea subscrierilor a scazut cu 80 de miliarde de euro, aproape cu cat s-a subscris acum 1 an in fondurile de actiuni.

Tara

Active (mil. euro)

Evolutie trim. I

Cehia

5414

-0,2%

Polonia

25953

17,1%

Ungaria

6760

6,1%

Slovacia

3361

13%

Romania

196

6%

 
Evolutia turbulenta a pietei globale de capital din martie 2007 dar si evolutia pozitiva a ratelor dobanzilor bancare din Europa au determinat investitorii sa se retraga din fondurile de actiuni si sa se orienteze spre plasamentele monetare. In consecinta, fondurile de actiuni au inregistrat retrageri de 3 miliarde de euro pe primul trimestru, iar investitorii au subscris 53 de miliarde de euro in fondurile monetare. Valoarea subscrierilor in plasamentele monetare a atins un nou record, depasindu-l pe cel din trimestrul intai al anului 2003 cand a insumat 46 de miliarde de euro.
 
Pe locul doi in topul preferintelor se afla fondurile diversificate cu subscrieri de 33 miliarde euro pe primul trimestru, urmate de fondurile de obligatiuni cu intrari nete de 9 miliarde de euro. La cele din urma, investitorii mizeaza pe cresterea economica din spatiul european, dar totodata se confrunta cu perspectiva nesigura a randametelor oferite de obligatiuni pe termen lung.
 
Investitorii care au mizat cel mai mult pe fondurile de actiuni pe primele 3 luni sunt cei din Ungaria, cu 64 milioane euro subscrieri, dupa care urmeaza cei din Slovacia cu 28 milioane euro si Cehia cu doar 9 milioane euro intrari nete.
 
In schimb, cehii au preferat fondurile diversificate, plasand 36 milioane euro in instrumente mixte care ofera un grad de risc echilibrat. In Slovacia insa, valoarea intrarilor a fost depasita de cea a retragerilor pentru fondurile diversificate.
 
La fondurile de obligatiuni, situatia nu este una asemanatoare celorlate tipuri de fonduri, toate cele 3 tari inregistrand retrageri din aceste instrumente, cele mai insemnate fiind cele din Slovacia in valoare de 51 de milioane de euro.
 
„Cenusaresele” industriei fondurilor mutuale – fondurile monetare, au captat atentia investitorilor pentru acest trimestru, insumand intrari nete de 113 milioane euro in Ungaria, 76 milioane euro in Slovacia si in Cehia de 58 milioane euro.
 
Cu toate schimbarile realizate in portofoliile investitorilor, in urma carora se observa un comportament investitional prudent, ponderea cea mai insemnata este reprezentata tot de fondurile de actiuni cu 41% din piata, urmate de fondurile de obligatiuni cu 23% la sfarsitul lunii martie 2007.
 
Pe plan local, investitorii romani s-au orientat in primul trimestru spre fondurile de actiuni, cu subscrieri de 9,8 milioane de euro. Pe locul doi in topul preferintelor se claseaza fondurile de obligatiuni, cu intrari nete de 1,75 milioane euro, urmate de fondurile monetare cu 1,26 milioane euro valoarea subscrierilor din primul trimestru. Plasamentele diversificate nu au fost in atentia investitorilor pe primele 3 luni ale acestui an, valoarea intrarilor nete fiind depasita de cea a retragerilor de 1,81 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul