Dupa doua luni de la inceperea programului Prima Casa, rezultatele nu indica o dorinta excesiva a bancilor de a acorda imprumuturi in conditiile de cost impuse de Guvern. Cinci din cele 19 banci participante nu au trimis nici un dosar catre Fond iar trei dintre ele nici macar nu ofera informatii despre oferta pe pagina proprie de internet.
Din cele 19 banci care au fost acceptate de Ministerul de Finante pentru a participa la programul Prima Casa, 6 cumuleaza 95% din totalul dosarelor depuse la Fondul de Garantare. Acestea sunt BRD (52%), BCR (22%), Banca Transilvania (10%), Alpha Bank (7%), ATE Bank (3%) si CEC Bank (1%).
Daca o surpriza placuta vine din partea unei banci mici precum ATE Bank, nume mari precum UniCredit Tiriac Bank, Volksbank sau Raiffeisen Bank nu au reusit sa atinga nici macar 1% din totalul dosarelor primite de Fond, reiese din declaratiile facute de oficialii FNGCIMM.
Mai mult, 5 din cele 19 banci participante nu au trimis catre Fondul de Garantare nici macar un dosar spre analiza.
Sustinem programul dar nu dam credite
La momentul lansarii programului, fiecare banca a avut libertatea de a aplica pentru obtinerea unei felii mai mari sau mai mici din totalul garantiilor de 1 miliard de euro puse la dispozitie de guvern.
Acum, banci care au solicitat si obtinut plafoane de garantare de 50 - 100 milioane euro nu au reusit nici macar sa intre in statisticile Fondului. Unele dintre ele nici macar nu tin sa promoveze acest program.
Pe pagina de internet a UniCredit Tiriac Bank singura informatie privitoare la Prima Casa este reprezentata de un comunicat de presa emis pe 11 august, cand banca a intrat in program.
In rest, clientii care ar cauta acest produs in sectiunea Credite a site-ului nu ar obtine nici un rezultat.
Nici Credit Europe Bank nu a dorit sa isi scoata in fata produsul Prima Casa. Chiar daca site-ul bancii, de curand redesenat, ofera informatii la zi despre oferta de credite a bancii. Nici un cuvant nu apare despre Prima Casa.
Acestor doua banci li se alatura GarantiBank. Pagina oficiala nu ofera alte informatii despre oferta Prima Casa, in afara de un comunicat de presa.
De ce tin bancile tacerea?
Una dintre explicatii ar putea sa o constituie diferenta mare de costuri intre creditul Prima Casa si oferta standard a bancii. Unii bancheri au incercat sa isi motiveze disponibilitatea de a cobori costurile pana la nivelul impus de guvern prin avantajul adus de garantia acordata de fond.
Totusi, conform acestora, o garantie certa si lichida ca cea a fondului nu coboara costul unui credit ipotecar cu mai mult de 2 procente, in timp ce in piata diferentele sunt mult mai mari.
Spre exemplu, la UniCredit Tiriac Bank, creditul standard in euro presupune un cost total de 9,5% in timp ce costul unui credit Prima Casa este de 5,9%.
GarantiBank are un cost total al creditului pentru locuinta de 9,65% in conditiile in care varianta Prima Casa presupune un cost de 5,7%.
La Credit Europe Bank, creditul de locuinta se acorda pe o perioada de maxim 10 ani in timp ce pentru Prima Casa banca ar trebui sa ofere, pe langa costuri reduse, si o perioada de creditare de 30 ani.
Reclama gratuita pentru bancile din afara programului
In timp ce unele banci tin tacerea chiar daca s-au inscris la program, altele profita de reclama gratuita pe care o pot obtine in aceasta perioada.
ING Bank s-a retras din Prima Casa si a lansat o oferta concurenta, al carei cost ajunge la 6,40%, cu peste 4 puncte procentuale mai putin decat in cazul ofertei standard a bancii.
"Costurile mai reduse fata de ce oferim in varianta standard provin din publicitatea gratuita de care beneficiem prin promovarea programului Prima Casa, creditul nostru fiind asemanator", a precizat Albert Roggemans, director general adjunct al ING Bank Romania.
Si Banca Italo-Romena a promovat de curand creditul pentru tineri casatoriti ca fiind o alternativa la Prima Casa.
Creditul este insa pe piata de mai bine de 2 ani iar reprezentantii bancii nu i-au modificat in aceasta perioada caracteristicile in vreun fel, in vederea concurarii programului Prima Casa.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News