top banner

Cat ne costa sa investim?

19 Iulie 2007 | Autor: Serban Stoica

Decizia de plasare a economiilor intr-un fond mutual trebuie luata dupa ce au fost studiate in detaliu toate aspectele legate de investitie. Un element important il constituie costurile investitiei, care pot aparea atat la subscrierea unitatilor de fond cat si la rascumpararea acestora.
 
Costurile investitionale sunt reprezentate de fapt de comisioanele percepute de societatea de administrare a fondului sau de banca sau societatea mandatata sa distribuie unitati de fond. Aceste comisioane depind de suma investita sau de perioada de timp care s-a scurs din momentul subscrierii si pana la momentul rascumpararii. In ambele cazuri avem de a face cu o relatie invers proportionala, deoarece pe masura ce suma si respectiv perioada aferenta investitiei creste, comisionul se va reduce. De asemenea, ele mai pot varia in functie de scopul retragerii. Daca suma retrasa este folosita pentru a cumpara unitati de fond in cadrul aceleiasi societati de administrare, comisioanele practicate sunt mai reduse.
 
Un prim cost cu care se intalneste investitorul este comisionul de subscriere. Acesta poate fi perceput de societatea de administrare in cazul in care subscrierea se face la unul dintre sediile acesteia sau de societatea distribuitoare in cazul in care se apeleaza la aceasta varianta. Comisioanele de subscriere variaza in functie de suma investita.
 
Spre exemplu, fondurile aflate in administrarea Pioneer Asset Management sunt caracterizate de costuri fixe pana la o anumita suma, dupa care acestea devin negociabile. Astfel, se percepe un comision de 1%, 2,5% si respectiv 3% in cazul fondurilor Stabilo, Integro si respectiv Premio, daca suma investita este mai mica de 5.000 lei. Dincolo de acest prag se poate negocia cu societatea de administrare procentul perceput.
 
Comisioanele de rascumparare apar in momentul in care investitorul se decide sa isi retraga banii depusi. Faptul ca fondurile mutuale sunt organisme investitionale pe termen mediu si lung se confirma si in acest caz, deoarece comisioanele de rascumparare sunt nule sau foarte mici daca perioada investitiei depaseste un an.
 
BT Asset Management percepe comisioane de rascumparare in functie de perioada investitiei. In cazul fondului BT Index se percepe 1% daca suma este retrasa in mai putin de un an si 0% daca se depasesc cele 365 zile. La fel se practica si pentru celelalte doua fonduri, BT Maxim si BT Clasic, insa variaza procentele si perioadele. BCR Asset Management practica acelasi tip de comision, insa mai aplica o diferentiere in functie de scopul retragerii. In cazul fondului BCR Dinamic, comisionul de 5% pentru o perioada mai mica de un an scade la 4% daca suma retrasa este folosita pentru a achizitiona unitati BCR Clasic si la 0% daca se doreste subscrierea in cadrul fondului BCR Expert.
 
“Sumele provenite din comisioanele de subscriere au rolul de a dezvolta canalele de vanzare ale fondurilor deschise, aceasta avand un efect benefic si in randul investitorilor, care vor putea astfel sa intre in contact cu persoane specializate si motivate in distributia de fonduri. Comisioanele de rascumparare, care lipsesc in multe state din UE, incurajeaza pastrarea investitiilor pe un termen mai lung, cu efecte pozitive in randamentul fondurilor deschise” declara Cosmin Paunescu, director general la KD Investments Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul