top banner

Aurul - cel mai bun plasament pe timp de criza

10 Martie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Bursele de valori au fost puternic afectate de declansarea crizei de pe pietele financiare internationale, investitorii inregistrand pierderi considerabile in ultimele luni. Pe de alta parte, aurul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai rentabile plasamente, asigurand randamente anuale de aproape 50%.
 
Sectorul imobiliar a ramas in topul preferintelor investitorilor datorita randamentelor mari si relativ sigure pe care le aduc. Daca insa in urma cu 4-5 ani, preturile se dublau in decurs de doar cateva luni, in prezent ritmul de crestere a inceput sa se diminueze.
 
Anul trecut a fost unul cu cresteri si pe piata bursiera. Atat indicii BVB cat si Rasdaq au inregistrat majorari semnificative pana in luna iulie. Pe 3 ianuarie 2007 la inchiderea sedintei, indicele BET-C inregistra o valoare de 5.278,72 puncte. Pe 24 iulie, valoarea indicelui atingea nivelul maxim istoric de 7.432,63 puncte, marcand o crestere de peste 40%. In aceeasi perioada, Rasdaq-C a inregistrat o crestere de 150%.
 
Bursa nu si-a dezmintit insa natura riscanta iar cand criza internationala a aparut, actiunile cotate la BVB si Rasdaq au fost primele afectate. In prezent, BET-C a scazut la aproape 5.000 puncte, sub valoarea din ianuarie 2007, iar Rasdaq-C a coborat pana la aproximativ 3.900 puncte. Din ianuarie 2007, cand nivelul indicelui era de 2.370,08 puncte si pana in prezent, randamentul mediu pe Rasdaq a fost de 64%.
 
Criza ipotecara din SUA a adus prejudicii tuturor investitorilor. Cei care au ramas traditionalisti si au pariat pe petrol si aur au inregistrat insa randamente puternice.
 
Barilul de petrol atinge pe zi ce trece noi niveluri record, fiind tranzactionat in prezent la peste 100 dolari. De asemenea, pretului gramului de aur se situa la 52,48 lei la inceputului lunii ianuarie 2007, pentru ca in aceeasi luna din 2008 sa ajunga la 65,42 lei. In prezent, pretul gramului de aur a mai inregistrat un imbold si a ajuns la inceputul lui martie 2008 la 78 lei. Astfel, cei care ar fi cumparat aur la inceputul lui 2007 ar fi inregistrat un randament de 48%.
 
Cresterea preturilor la petrol si aur este strans legata de deprecierea dolarului, cele doua marfuri fiind cotate in moneda americana. De asemenea, cresterea preturilor este pusa de analisti si pe seama refugiului investitorilor in activele traditionale, ca urmare a anticipatiilor de scadere a dobanzii de politica monetara de catre FED, a volatilitatii pietelor si a prognozelor nefavorabile privind cresterea preturilor la energie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii