Brokerii de asigurari, de credite sau de alte produse financiare ne pot scuti de multe drumuri si ne pot ajuta sa obtinem un produs mai avantajos decat daca alegem pe cont propriu. Totusi, chiar cunoasterea atat de buna a pietei poate transforma brokerul din prieten in inamic, daca nu suntem atenti la cateva detalii importante.
Brokerii de credite sau asigurari au devenit din ce in ce mai activi si pe piata financiara din Romania, asa cum se intampla si in strainatate, unde marea majoritate a creditelor sau politelor de asigurare se realizeaza prin astfel de intermediari.
Principalul avantaj cand apelam la un broker este ca intr-un timp foarte scurt si intr-un singur loc putem sa ne facem o idee despre majoritatea ofertelor din piata. In plus, brokerii sunt specializati nu numai in vanzari, ci si in consiliere financiara, astfel incat multe dintre greselile pe care le-am putea face daca facem alegerea pe cont propriu sunt evitate.
Cu toate acestea, viitorul financiar este un aspect foarte important in viata oricarei persoane. Astfel incat, chiar daca apelam la un broker nu inseamna ca trebuie sa ne detasam total de procesul de luare a deciziei. Pentru a va feri de surprize neplacute, exista cateva sfaturi simple care trebuie urmate:
1. Informati-va inainte de a alege un broker! Cand va decideti sa apelati la un anumit broker sau intermediar financiar mai intai de toate interesati-va despre activitatea lui anterioara. Atat in cazul brokerilor de credite cat si a celor de asigurari exista asociatii profesionale ai caror membri au adoptat coduri de etica.
In plus, internetul este o sursa foarte importanta de informatii, iar forumurile, site-urile de prezentare si testimonialele pot fi de mare ajutor. Daca nu reusiti sa gasiti destule informatii despre un anumit broker concluzia este ca fie s-a lansat de foarte putin timp fie nu a fost foarte activ si nu are prea mare experienta.
De asemenea, incercati sa obtineti o adresa de contact a brokerului. Macar la prima intalnire este recomandabil sa mergeti la sediul sau, deoarece si modul in care arata sediul va poate oferi informatii suplimentare despre seriozitatea acestuia.
2. Mai mult este mai bine! Incercati sa alegeti un broker care lucreaza cu cat mai multe banci sau societati de asigurare. In acest fel, aveti mai multe optiuni si variante dintre care puteti alege.
3. Faceti-va o parte din teme inca de acasa! Chiar daca brokerul stie foarte bine piata si cel putin teoretic, ar trebui sa va ofere cea mai avantajoasa oferta, nu intotdeauna se intampla asa.
Brokerii incaseaza comisioane diferite de la bancile sau societatile de asigurare cu care lucreaza, astfel incat poate exista tentatia de a va oferi un produs mai scump, doar pentru a obtine un comision mai mare.
Incercati inainte de a merge la broker sa apelati la un portal specializat, precum Conso.ro, pentru a vedea care banci ofera creditele cu cele mai mici costuri sau care societati de asigurare au polita cea mai ieftina.
Chiar daca nu va veti incadra pentru cea mai avantajoasa oferta, macar va feriti de surpriza de a va pricopsi cu cel mai scump sau dezavantajos produs.
4. Atentie la comisioane! Brokerii isi iau comisioanele in general de la bancile sau societatile de asigurari pentru care vand produse. Totusi, exista si situatii in care brokerii percep si clientului pe care il consiliaza un comision pentru serviciile prestate. Este bine sa va informati asupra acestui aspect inca de la inceput si sa luati decizia de a merge pe mana unui anumit broker in cunostinta de cauza. Exista si clienti care prefera sa suporte un comision dar sa stie ca sunt consiliati de un broker cu experienta decat sa nu plateasca deloc dar sa intampine diverse dificultati ulterioare.
5. Negociati! In general, brokeri doar intermediaza produse financiare insa, in unele cazuri, au dreptul de a face si reduceri. Acest lucru se intampla in special in cazul asigurarilor, unde un broker sau un agent de asigurare are dreptul de a oferi o cota de prima redusa pana la un anumit nivel.
Aceasta facilitate este in general oferita clientilor fideli sau celor care tranzactioneaza sume mari. Totusi, si pentru a castiga un client nou, agentii pot fi dispusi sa mai lase din pret, deci nu strica sa solicitati o reducere.
In anumite cazuri, si brokerii de credite pot avea relatii speciale cu anumite banci, iar clientii consiliati pot obtine diverse facilitati.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News