top banner

Piraeus Bank reduce marja de dobanda a unui credit in urma demersurilor Conso.ro

14 Mai 2010 | Autor: Ramona Iluca

Piraeus Bank a decis sa reduca marja de dobanda la un credit unei cliente care a sesizat cazul ei pe Conso.ro, la Vocea clientului. In urma demersurilor Conso.ro, banca a reanalizat situatia si a revenit la marja stabilita initial in contract. Mai mult, i-a returnat clientei si sumele de bani platite in plus in urma cresterii marjei.
In august 2008, Ionela Matei a luat un credit in franci elvetieni de la Piraeus Bank. Rata dobanzii stipulata in contract era formata din Libor CHF la 3 luni la care se adauga o  marja de profit variabila, a bancii.
La cateva luni, banca i-a trimis o notificare prin care o anunta ca, din cauza crizei economice, urmeaza sa creasca marja de dobanda cu 2 puncte procentuale.
In 2010, pentru ca riscul de tara al Romaniei a scazut si conditiile economice s-au imbunatatit, clienta a considerat ca este indreptatita sa ceara bancii o scadere a marjei.
La inceputul lui 2009, cotatiile CDS aferente obligatiunilor emise de statul roman se situau la nivelul de 776 puncte de baza, insa in primele luni ale lui 2010 acestea au scazut cu peste 600 puncte de baza. Astfel costul finantarii externe s-a redus considerabil.
In plus, costul cu rezervele minime obligatorii s-a diminuat in urma micsorarii acestora de catre BNR de la 40% la 25%.

Banca a revenit la marja initiala

Atunci cand clienta s-a adresat bancii, functionarii care au analizat solicitarea nu au fost de acord cu cererea acesteia. Ei au motivat refuzul ca din cauza riscului de tara al Greciei, de unde provine banca mama, Piraeus Bank, costurile de finantare ale bancii din Romania s-au majorat.
“In stabilirea costurilor finantarii bancii o influenta semnificativa o are cresterea majora a nivelului riscului de tara asociat Greciei, datorat crizei cu care se confrunta tara in prezent”, au explicat reprezentantii bancii intr-un raspuns catre clienta.
Ulterior, dupa ce clienta s-a adresat Conso.ro, postandu-si cazul la Vocea clientului, reprezentantii conducerii bancii au reanalizat situatia si au decis sa raspunda favorabil solicitarii clientei si sa revina la marja initiala din contract.
“Dorim sa va informam ca banca, reanalizand colaborarea avuta cu dumneavoastra pana in prezent, a renuntat la modificarea marjei. Din data de 15.04.2010, banca a revenit la conditiile initiale, conform contractului de credit incheiat intre dumneavoastra si Piraeus Bank Romania S.A.”, informeaza banca intr-o scrisoare catre clienta.
Mai mult, spre lauda ei, banca a considerat corect sa returneze clientei si sumele de bani platite in plus in urma modificarii marjei in perioada mai 2009-aprilie 2010.
“Pentru ca dorim sa pastram relatia buna de pana in prezent, va informam ca sumele de bani rezultate in urma modificarii marjei pentru perioada mai 2009-aprilie 2010, au fost returnate in contul dumneavoastra curent”, explica reprezentantii bancii.

Bancherii sustin ca situatia din Grecia nu va afecta bancile grecesti din Romania

Inca de la inceputul crizei grecesti, bancherii din Romania au dat asigurari ca bancile grecesti de la noi din tara nu vor fi afectate in niciun fel de aceasta criza.
“Nu vad un impact direct al crizei din Grecia asupra Romaniei. Nu cred ca exista dificultati pe piata cu niciuna dintre bancile grecesti”, afirma Guy Poupet, directorul general al BRD.
Si reprezentantii Bancii Romanesti, o alta banca cu capital majoritar grecesc au declarat pentru Conso.ro ca “avand in vedere structura si conditiile actuale de finantare ale bancii, situatia actuala din Grecia nu are un impact asupra costurilor de finantare ale bancii. Mai mult, in ultima perioada, banca si-a ajustat dobanzile la creditele acordate clientelei in  sensul diminuarii acestora.”
“Bancile grecesti din Romania au o adecvare a capitalului peste medie, de aceea nu vedem un risc caruia sa nu-i putem face fata”, a mentionat si viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Legea care limiteaza valoarea DAE si cuantumul sumelor datorate pentru creditele IFN-urilor si sumele revendicate de recuperatorii de creante a fost publicata in Monitorul Oficial in 13 august si va intra in vigoare in 90 de zile.

19 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul