Banca are dreptul de a executa silit, prin vanzare silita imobiliara, cota-parte ideala din apartament apartinand debitorului. Deoarece valorificarea unei cote-parti dintr-un apartament este dificila in practica, cel mai adesea banca creditoare va incerca sa sisteze starea de indiviziune pe cale judecatoreasca.
In cazul bunurilor detinute in coproprietate, creditorii unuia dintre coproprietari pot urmari silit cota-parte ideala din bun apartinand debitorului lor.
Datorita regimului particular al coproprietatii, conform art.493 Cod procedura civila, banca nu va putea urmari intreg apartamentul detinut in coproprietate inainte de a cere iesirea din indiviziune.
In conditiile in care banca detine un titlu executoriu impotriva debitorului – contractul de credit – banca are calitatea de titular al unei actiuni in partaj cu privire la bunul detinut in comun.
Altfel spus, banca are dreptul de a executa silit, prin vanzare silita imobiliara, cota-parte ideala din apartament apartinand debitorului.
Deoarece valorificarea unei cote-parti dintr-un apartament este dificila in practica, cel mai adesea banca creditoare va incerca sa sisteze starea de indiviziune pe cale judecatoreasca, urmand sa valorifice bunurile ce revin debitorului in proprietate exclusiva, ca rezultat al partajului.
Cum se poate realiza partajul?
Modalitatile concrete de realizare a partajului judiciar sunt:
- partajarea in natura a imobilului, ca prima optiune in cazul in care este posibila, cu sau fara stabilirea unor diferente in bani;
- atribuirea apartamentului in proprietatea exclusiva a unuia dintre coproprietari, cu stabilirea obligatiei de plata a sumelor de bani reprezentand echivalentul cotelor-parti catre ceilalti coproprietari (solutie la care se poate ajunge in functie de intentia exprimata de coproprietari, marimea cotelor-parti detinute de acestia, domiciliul partilor, efectuarea unor imbunatatiri sau amenajari doar de catre unul dintre coproprietari etc);
- vanzarea apartamentului si impartirea echivalentului banesc (de exemplu in situatia in care bunul nu este comod partajabil in natura si niciunul dintre coproprietari nu doreste sa i se atribuie cu plata catre ceilalti a echivalentului banesc).
Bunul care revine in proprietate exclusiv debitorului bancii ca rezultat al partajului (apartamentul sau sumele de bani) vor putea fi executate silit de banca in contul creantei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News