top banner

Cum executa banca silit imobilele cu mai multi proprietari?

13 Mai 2010 | Autor: Elena Iacob

Banca are dreptul de a executa silit, prin vanzare silita imobiliara, cota-parte ideala din apartament apartinand debitorului. Deoarece valorificarea unei cote-parti dintr-un apartament este dificila in practica, cel mai adesea banca creditoare va incerca sa sisteze starea de indiviziune pe cale judecatoreasca.
In cazul bunurilor detinute in coproprietate, creditorii unuia dintre coproprietari pot urmari silit cota-parte ideala din bun apartinand debitorului lor.
Datorita regimului particular al coproprietatii, conform art.493 Cod procedura civila, banca nu va putea urmari intreg apartamentul detinut in coproprietate inainte de a cere iesirea din indiviziune.
In conditiile in care banca detine un titlu executoriu impotriva debitorului – contractul de credit – banca are calitatea de titular al unei actiuni in partaj cu privire la bunul detinut in comun.
Altfel spus, banca are dreptul de a executa silit, prin vanzare silita imobiliara, cota-parte ideala din apartament apartinand debitorului.
Deoarece valorificarea unei cote-parti dintr-un apartament este dificila in practica, cel mai adesea banca creditoare va incerca sa sisteze starea de indiviziune pe cale judecatoreasca, urmand sa valorifice bunurile ce revin debitorului in proprietate exclusiva, ca rezultat al partajului.

Cum se poate realiza partajul?

Modalitatile concrete de realizare a partajului judiciar sunt:
  •  partajarea in natura a imobilului, ca prima optiune in cazul in care este posibila, cu sau fara stabilirea unor diferente in bani;
  • atribuirea apartamentului in proprietatea exclusiva a unuia dintre coproprietari, cu stabilirea obligatiei de plata a sumelor de bani reprezentand echivalentul cotelor-parti catre ceilalti coproprietari (solutie la care se poate ajunge in functie de intentia exprimata de coproprietari, marimea cotelor-parti detinute de acestia, domiciliul partilor, efectuarea unor imbunatatiri sau amenajari doar de catre unul dintre coproprietari etc);
  • vanzarea apartamentului si impartirea echivalentului banesc (de exemplu in situatia in care bunul nu este comod partajabil in natura si niciunul dintre coproprietari nu doreste sa i se atribuie cu plata catre ceilalti a echivalentului banesc).
Bunul care revine in proprietate exclusiv debitorului bancii ca rezultat al partajului (apartamentul sau sumele de bani) vor putea fi executate silit de banca in contul creantei.
Elena Iacob este senior associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul