top banner

Depozitele in lei devin mai profitabile

13 Februarie 2008 | Autor: Marius Serban

Majorarile repetate ale dobanzii de politica monetara de catre BNR incep sa se resimta si la nivelul randamentelor la depozite. Mai multe banci au luat decizia de a remunera mai bine depunerile in lei ale populatiei, iar tendinta este de asteptat sa se amplifice in timp.
 
Din octombrie 2007 si pana in prezent, BNR a operat trei cresteri consecutive asupra dobanzii de politica monetara. Nivelul sau a urcat rapid – de la 7% la 9% - obiectivul urmarit de banca centrala fiind de a tempera presiunile inflationiste.
 
Daca pentru cei care s-au imprumutat, aceste schimbari au produs inconveniente majore, deponentii au toate motivele ca sa fie multumiti. Interesele lor sunt protejate chiar de banca centrala, care doreste sa stimuleze economisirea.
 
Miscari in lant
 
Mesajul BNR a fost receptat si de catre sectorul bancar, primele sale reactii fiind observate inca de la inceputul lui 2008. Alpha Bank a majorat dobanzile in ianuarie in doua reprize: prima oara s-a concentrat asupra scadentelor pe 1-3 luni, iar apoi pe cele de 6-12 luni.
 
Pe 21 ianuarie, a venit replica BCR, care a ridicat cu 0,8 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei. Pentru termenele de 1 luna, randamentele se situeaza acum intre 6,55%-6,80%, in functie de suma depusa.
 
De asemenea, Bancpost a anuntat ca remunereaza mai bine depunerile in lei de la inceputul lunii februarie. Depozitul cu dobanzi progresive Pas cu Pas a inregistrat o crestere medie a dobanzii cu 1,93 puncte procentuale, de la 6,29% pe an la 8,22% pe an. Iar la depozitul Ronsmart, dobanda a urcat de la 10% la 11%. Achizitionarea acestui produs este insa conditionata de cumpararea de unitati la fondurile mutuale Bancpost.
 
Printre bancile care au luat masuri similare se mai numara UniCredit Tiriac Bank si Banca Transilvania. Iar, dintre jucatorii importanti, singurele institutii care nu au imbunatatit inca dobanzile la lei sunt BRD si Raiffeisen Bank.
 
Pentru scadenta de o luna, cele mai bune dobanzile la lei au ajuns pana la 7,5% in cazul Bancii Transilvania si 7,25% la Libra Bank. Termenele mai lungi pot aduce clientilor castiguri usor mai mari. Rata dobanzii se poate ridica la 8%, daca deponentul agreeaza sa-si depuna banii pe 12 luni.
 
Dobanzile la euro merg in aceeasi directie
 
Nu numai economisirea in lei este avantajata in prezent, ci si depozitele in euro. Destul de multe banci au inceput sa ofere dobanzi mai bune, iar in unele cazuri chiar peste asteptari. Volksbank, de pilda, ofera la depozitele pe 3 luni o dobanda de 5,25% la euro, in cadrul unei campanii pormotionale care va dura pana pe 15 martie.
 
La cele mai bune depozite pe 1 luna, dobanzile la euro ajung pana la 4%, iar pentru scadenta de un an – randamentele trec usor de 5%.
 
Pe de alta parte, depunerile in dolari sunt remunerate din ce in ce mai slab, deoarece banca centrala a Statelor Unite a redus drastic dobanda cheie in ultimul timp. Astfel, cei care prefera aceasta moneda vor trebui sa se astepte la randamente in scadere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite
Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Chiar daca ne-am obisnuit cu ideea ca doar un imprumut in dificultate poate fi rescadentat, ajustat la un nou indice sau inghetat o perioada, in urma discutiilor cu banca, si in cazul depozitelor exista acum loc de negociere.

08 Dec 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii