De la un an la altul, pe baza listelor de tarife transmise de asiguratori catre CSA, observam cresteri ale pretentiilor financiare ale companiilor. Doar in primele doua luni din 2010, cresterea medie a tarifelor RCA la nivel de piata a fost de aproximativ 8%, potrivit datelor CSA. La conturarea acestei valori a contribuit desigur si aplicarea de catre asiguratori a sistemului bonus-malus.
Totusi, potrivit datelor CSA, doar pentru 2% din numarul de polite emise s-a aplicat malus. In spatele acestui procent redus poate sta insa si o alta explicatie. Este posibil ca la reinnoirea politei, conducatorul auto sa fi primit un tarif net superior anilor anteriori, fapt ce l-a determinat sa-si schimbe societatea de asigurare.
Inainte de a arata cu degetul spre majorarile de prime efectuate de asiguratori trebuie sa privim si in bucataria lor interna. Spre exemplu, in 2007, pentru fiecare 100 de lei castigati de la client, asiguratorul platea in medie aproape 130 de lei – cheltuieli de achizitie si administrare si cheltuieli cu daunele. In 2008, pentru aceeasi suma primita acesta inregistra un cost de 150 de lei. Desi inca nu sunt disponibile date pentru 2009, cel mai probabil, cheltuiala companiei a ramas la nivelul anului anterior.
Sa vedem insa cum se petrec lucrurile si in alte state. In Bulgaria, business-ul de asigurari RCA este tot neprofitabil, desi tariful mediu pentru categoria de autoturisme cu cilindree redusa este de aproximativ 170 de euro. Acelasi lucru este valabil si in cazul Poloniei, ce-i drept pierderea fiind foarte mica, iar prima pe segmentul mentionat anterior trece in majoritatea cazurilor de 150 de euro.
Un tarif mai mic regasim in Cehia, conducatorul auto platind in jur de 120 de euro. Totusi, chiar si la acest nivel al primei, companiile reusesc sa acumuleze si profituri din RCA.
Se cere mai multa eficienta
Exista elemente exogene care au condus la majorarea cheltuielilor asiguratorilor. Data fiind calitatea discutabila a infrastructurii nationale, frecventa daunelor s-a inscris pe un trend ascendent. In plus, limitele de despagubire obligatoriu de respectat sunt majorate constant pentru a ajunge in 2012 la 1 milion de euro pentru pagube materiale si 5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese.
Iar daca in Romania, despagubirile pentru vatamari corporale si decese sunt inca extrem de reduse, in celelalte state acestea pot ajunge la valori spectaculoase. Iar asiguratorii nostri au trait deja pe pielea lor experienta legislatiilor straine, mai multe companii din Romania platind despagubiri ce au depasit un milion de euro pentru accidente produse de asigurati pe soselele altor state.
De asemenea, controlul asupra modului in care s-au facut reparatiile nu a fost unul eficient, multe note de plata fiind uneori incarcate. In aceste conditii nu trebuie sa ne mai mire avansurile considerabile ale costurilor cu service-urile, atat in zona pieselor de schimb cat si a manoperei.
Daca asiguratorii s-ar fi pus de acord mai devreme asupra operationalizarii unei baze de date la nivel national, ce ofera posibilitatea de a studia istoricul daunalitatii oricarui participant la trafic, acest lucru nu ar mai fi fost posibil. Dar teama de a nu le fi furati clientii de catre competitori a intarziat acest demers. De ce se plang acum de pierderi unii dintre asiguratorii ce si-au asumat politici de castigare a cotei de piata cu orice cost? Daca au intrat in hora, atunci sa joace.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.
23 Decembrie 2020 | Asigurari
Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.
17 Decembrie 2020 | Asigurari
Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.
7 Decembrie 2020 | Asigurari
Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
29 Noiembrie 2020 | Asigurari
Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si