top banner

BCR propune clientilor fixarea dobanzii la credite chiar inainte de valul ieftinirii

23 Martie 2010 | Autor: Alexandra Popa

La inceputul lui martie, BCR a propus clientilor care au in derulare credite de consum scaderea dobanzii insa cu o conditie: trecerea de la dobanda variabila la una fixa. Aceasta miscare ingheata costurile suportate de clienti la niveluri simtitor mai ridicate decat ar fi putut beneficia, si ii “fereste” de scaderi ulterioare ale costurilor.

Clientii BCR cu credite de consum in derulare au primit acasa o scrisoare de la BCR, semnata de directorul executiv Stefan Coroianu, prin care li se propune trecerea de la o dobanda variabila la o dobanda fixa ce ofera “stabilitatea ratelor de credit”. (vezi documentul atasat)

Pentru a accepta oferta propusa, clientilor li s-a oferit, concomitent, si o reducere personalizata a ratei dobanzii.

Spre exemplu, unui client din Sibiu, dobanda i-a fost redusa de la 18,2% la 15,2%, in timp ce la Iasi, un client a beneficiat de o reducere a dobanzii de doar 1 procent, de la 18,5% la 17,5%.

“Diferentierea ofertei are ca si criterii termenul creditului, tipul dobanzii, iar metoda de calcul ia in considerare costurile de finantare, costurile implicate de riscul de neplata precum si cheltuielile operationale”, au precizat reprezentantii BCR, la solicitarea Conso.ro.

Conform acestora, noua dobanda medie propusa clientilor este de 15,79% la lei si de 11,38% la euro.

De ce dobanda fixa tocmai cand piata este in scadere?

Oferta BCR vine intr-un moment in care dobanzile inregistreaza minime istorice. In toamna anului 2008, Robor depasea in mod constant 15%, iar in prezent nivelul sau a scazut sub 7%. In acelasi interval de timp si Euribor a scazut de la peste 5% la sub 1%.  Prin urmare, costurile la care bancile se finanteaza s-au redus semnificativ, iar tendinta actuala este de reducere a dobanzilor la creditele pentru populatie.

In aceste conditii, clientii care au credite cu dobanzi variabile ar urma sa beneficieze de scaderea costului creditelor. Oferta BCR fixeaza insa dobanzile la un nivel inalt, ceea ce nu este in beneficiul clientilor.

O astfel de oferta ar fi fost extrem de apreciata de clienti in perioada tulbure a crizei. La sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, cand dobanzile interbancare erau in crestere galopanta, banca a majorat succesiv dobanda variabila.

“In august 2008 am luat un credit de nevoi personale de la BCR in valoare de 25.000 lei cu o durata de 5 ani, cu dobanda variabila. La data incheierii contractului, dobanda curenta era 11,8% pe an. Acum dobanda a ajuns la 18,25%”, ne scrie un client din Roman.

In prezent, cand dobanzile sunt in scadere puternica, dobanda va fi redusa cu cel mult 3,5 procente, dupa cum au declarat pentru Conso.ro reprezentantii bancii. Insa doar cu o conditie: daca imprumutatii accepta ca dobanda sa ramana fixa pe toata durata de creditare, fara sa mai poata beneficia de urmatoarele reduceri de dobanda. 

“Propunerea de conversie la dobanda fixa a fost facuta clientilor pentru care costurile de finantare ale bancii au permis reducerea dobanzii si transformarea acesteia din dobanda variabila in dobanda fixa”, au mai mentionat reprezentantii BCR, fara sa precizeze insa numarul scrisorilor transmise.

Dobanzile fixe de 17,5% - foarte avantajoase in opinia BCR

In semn de “inalta apreciere” pentru toti anii in care au cotizat la profitul bancii, clientilor li s-au oferit si cateva imbolduri in scrisoarea primita, pentru a fi convinsi sa aleaga dobanda fixa propusa.

Clientilor li se subliniaza, prin bolduirea textului, ca noua dobanda este “foarte avantajoasa”, fie ca este vorba de o dobanda de “numai 17,5%” sau de “numai 15,25%”.

De asemenea, in scrisoare se mentioneaza, tot bolduit, avantajele unei dobanzi fixe si ajutorul pe care BCR il ofera clientilor prin reducerea dobanzii, reducere care le va facilita depasirea “incertitudinilor perioadei pe care o traversam”. 

“Ne dorim ca in perioada urmatoare sa oferim clientilor protectie impotriva fluctuatiilor de dobanda”, si-au motivat, la solicitarea Conso.ro, reprezentantii BCR actiunea intreprisa.

Problema este ca principalele fluctuatii care se prefigureaza in perioada urmatoare in piata sunt in sens descrescator, de reducere a dobanzii. Acest lucru se arata chiar in rapoartele Erste Bank, unde se prognozeaza ca dobanzile interbancare la lei vor scadea pana la 6,1% in 2011.

Ce ar trebui sa faca clientii?

Oferta BCR de scadere a dobanzii si de transformare a acesteia in dobanda fixa este valabila numai pana la finalul lunii martie.

Clientii care nu vor accepta oferta – optiune de luat serios in considerare - ar face bine sa solicite de indata reducerea dobanzii variabile in mod corespunzator cu evolutia pietei. Asta si deoarece, de la 1 aprilie, BCR ar trebui sa modifice dobanda revizuibila semestrial/variabila pentru clientii cu o astfel de formula in contractul de credit.

In prezent, dobanzile de referinta ale bancii sunt cuprinse intre 14% si 16,20% la lei si intre 7,4% si 8,9% la euro si nu au mai fost modificate de mai bine de un an. Avand in vedere ca dobanzile in piata sunt in scadere, BCR ar trebui sa revizuiasca dobanzile de referinta respective, oferind astfel posibilitatea clientilor sa beneficieze de scaderea costurilor si fara sa treaca pe varianta de dobanda fixa.

Mai mult, clientii care au primit scrisoarea bancii, trebuie sa stie ca in ultimele luni, BCR a recurs la reduceri de dobanda, insa doar la creditele destinate clientilor noi.

Ca lucrurile stau asa o dovedeste si un mesaj primit de la o clienta din Blaj: “Tatal meu are un credit de nevoi personale fara garantii imobiliare, cu dobanda variabila la BCR din mai 2008. La 3 luni de la incheierea contractului am avut surpriza neplacuta de a constata cresterea ratei lunare cu aproximativ 35 de lei pe luna, angajatii de la banca motivand ca a crescut dobanda bancii. Acum ca dobanzile s-au micsorat, rata nu a revenit nici macar la nivelul din graficul initial, aceiasi angajati spunand ca: Da, dobanda a scazut, dar doar pentru creditele care se incheie acum”, ne povesteste clienta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul