top banner

Prima Casa: Cat de corecta va fi acordarea creditelor?

29 Iunie 2009 | Autor: Alin Iacob

Prima Casa parcurge, pe zi ce trece, traseul de la idee la realitate. Normele de aplicare exista, bancile au depus ofertele, mai sunt doar cativa pasi si se poate trece la acordarea primelor credite. Insa fara o transparenta maxima si reguli clare, asupra programului se vor abate curand acuzatii de favorizare a unor solicitanti in dauna altora.
 
Programul guvernamental Prima Casa se anunta a fi unul care se va bucura de un mare interes din partea publicului. Lansarea lui intr-un moment in care EURIBOR inregistreaza un minim istoric ii va face pe multi sa creada ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior si ca se afla in fata sansei vietii.
 
Insa cu toate ca lucrurile nu stau chiar asa, si costurile aferente imprumuturilor acordate in euro vor creste in timp, deoarece marja peste EURIBOR ramane fixa, trebuie remarcat ca dobanzile la Prima Casa sunt mult mai mici decat cele la creditele ipotecare si imobiliare obisnuite acordate in prezent de banci. Si atunci este firesc sa starneasca interesul celor care se inscriu in conditiile de eligibilitate ale programului.
 

Primele contestatii se fac deja auzite

 
Insa nici nu a demarat programul si deja primele acuzatii se fac auzite. Unii afirma ca acesta este gandit special pentru chiriasii locuintelor ANL care urmeaza sa fie scoase la vanzare. Altii spun ca Prima Casa va da sansa unor costuri de creditare mai reduse pentru clientela politica a partidelor care compun coalitia guvernamentala. Mai sunt si unii care afirma ca Prima Casa reprezinta un balon de oxigen acordat speculatorilor imobiliari si dezvoltatorilor care si-au vazut injumatatite averile dupa prabusirea preturilor locuintelor.
 
Insa aceste remarci, mai mult sau mai putin argumentate, reprezinta un simplu foc de paie fata de valvataia care se va declansa daca vor exista suspiciuni in legatura cu modul in care se va derula, concret, acordarea creditelor prin intermediul programului.
 

Conso.ro propune solutii pentru o maxima transparenta

 
Tocmai de aceea, si avand in vedere si faptul ca plafonul aferent anului in curs este suficient doar pentru garantarea a aproximativ 20.000 de credite, credem ca se impune adoptarea unor masuri care sa elimine, pe cat posibil, suspiciunile de favorizare a unuia sau altuia dintre solicitantii de credite.
 
Mai intai, la sediul fiecarei unitati a bancilor care vor face parte din program, dar si pe site-ul acestora, ar trebui afisata lista completa a actelor si documentelor care trebuie prezentate la banca pentru ca dosarul de credit sa fie complet.
 
In al doilea rand, la nivelul fiecarei banci ar trebui realizat un registru centralizator, care sa fie postat si pe site-ul bancii, si care sa contina numerele de ordine aferente dosarelor de credit complete depuse la banca. In felul acesta, un solicitant de imprumut din Vaslui, de exemplu, va fi sigur ca solicitarea sa se va bucura de atentia bancii in aceeasi masura ca si a unuia din Bucuresti.
 
O asemenea abordare elimina si suspiciunile legate de timpul de acordare a fiecarui credit in parte. Fiind un program cu buget limitat, exista posibilitatea ca un dosar complet, a carui analiza dureaza mai mult, din diferite motive, sa nu mai poata primi finantare din cauza epuizarii plafonului aferent bancii in cauza – ceea ce ar crea serioase suspiciuni in legatura cu corectitudinea procesului si ar genera un mare grad de nemultumire.
 

Regulile trebuie sa fie clare si atent monitorizate

 
Pe de alta parte, n-ar strica sa fie stabilite reguli clare si la nivelul programului in ansamblu. Una dintre acestea ar trebui sa vizeze numarul maxim de banci la care un solicitant sa aiba dreptul sa-si depuna dosarul. Pentru ca este probabil ca oamenii vor fi tentati sa-l depuna la mai multe banci, pentru a fi siguri ca vor primi finantarea. Asa cum se procedeaza si in prezent, la creditele obisnuite.
 
Insa logic ar fi ca un solicitant sa nu poata aplica la mai mult de 2 sau 3 banci acceptate in program. Pe de o parte, o astfel de abordare va permite mai multor cetateni sa isi depuna dosarele, iar pe de alta parte in felul acesta ar fi protejati si solicitantii din orasele mici, unde nu exista atat de multe banci ca in Bucuresti sau in resedintele de judet.
 
De asemenea, trebuie pus in practica un mecanism eficient de control al respectarii criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti. Bunaoara, declaratia pe propria raspundere prin care solicitantul declara ca nu detine o proprietate in conformitate cu prevederile legii nu ar trebui sa ramana un simplu petic de hartie fara valoare, ci ar trebui sa poata fi rapid si riguros verificata inainte de acordarea creditului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul