Cea mai cunoscuta teapa imobiliara trasa in Timisoara o reprezinta afacerea Celebrity-Radisson. Aceasta este marea inselatorie derulata intre 2005 si 2007, care a generat prejudicii de peste 3 milioane de euro. Nimeni nu a platit pana in acest moment, iar actualul sef al Finantelor Publice Timis este in postura lupului pus paznic la stana!
Era inceputul anului 2005 cand un coleg de lucru a venit la mine si mi-a spus ca a facut afacerea vietii sale, cumparand cu doar 24.000 euro un apartament nou cu doua camere predat la cheie intr-un bloc cu 10 etaje ce va fi construit in Timisoara de catre compania Celebrity Group.
Sansa de a nu deveni client Celebrity
Pretul mi s-a parut si mie foarte bun asa ca am stabilit o intalnire cu dl Andrei Nadasdi, patronul firmei respective, pentru a discuta mai pe larg despre aceasta oportunitate. Am aflat ca nu mai exista decat un singur apartament cu doua camere la etajul 10 care se vindea cu 27.000 euro (24.000 era pentru cei care plateau cash) si cum nu am vrut la etajul 10, i-am spus ca nu ma intereseaza.
Dl Nadasdi m-a sunat a doua zi sa imi spuna ca a aranjat (?!) cu un italian care cumparase 5 apartamente sa imi cedeze mie un apartament la etajul 6, pretul ar fi fost tot de 27.000. La momentul respectiv aveam vreo 7-8.000 de euro cash, suficient pentru un avans de 25%, iar Nadasdi m-a asigurat ca are pile la Raiffeisen, iar daca am nevoie de bani, ma poate ajuta sa iau un credit de nevoi personale.
Am fost aproape convins sa cumpar, dar o inspiratie de moment m-a facut sa refuz afacerea in primul rand din cauza pretului de vanzare suspect de mic, sub 400 euro/mp. Am procedat bine.
Blocul respectiv trebuia terminat la sfarsitul anului 2006, insa nu a mai fost construit niciodata, iar cei 200.000 euro incasati de la clienti nu au mai putut fi returnati.
Trebuie spus ca Celebrity Group a inceput sa vanda apartamentele respective, desi nu avea drept de proprietate pe teren, nu avea certificat de urbanism si nici autorizatie de constructie. Cu alte cuvinte, este clar ca toata aceasta afacere s-a vrut a fi o inselatorie de la bun inceput.
Sute de clienti ramasi fara case si cu banii luati
In 2005, incurajat de succesul initial al ”proiectului” despre care am vorbit mai sus, dl Nadasdi s-a asociat cu dl Ciprian Nistor si au pus bazele unei noi tepe, de data aceasta la un cu totul alt nivel. Au infiintat trei companii - Radisson Building, Radisson Invest si Radisson Investment Group prin intermediul carora au inceput sa vanda apartamente intr-un nou bloc cu 33 de apartamente (strada Dej, prima faza), iar in a doua faza urma sa se construiasca un al doilea bloc pe strada Lidia (de fapt cei doi spun ca au intentionat sa construiasca trei blocuri insa proiectul este doar pentru unul).
Radisson a construit fundatia primului bloc pentru a arata clientilor ca se lucreaza, dupa care a inceput imediat sa vanda apartamente in al doilea bloc, cel de pe Lidia. Unele dintre apartamentele de pe Dej au fost vandute cu garaj subteran, desi proiectul de constructie nu prevedea garaje subterane.
Pe hartie, blocul de pe Dej era format din 33 de apartamente insa multe dintre ele au fost vandute de mai multe ori, astfel incat in acest moment exista 84 de pagubiti. Unul dintre apartamentele din complexul Lidia a fost vandut de 6 ori (este vorba despre ap. 3, scara A).
Preturile de vanzare erau foarte bune: un apartament cu trei camere de 103 mp era vandut cu 70.000 euro, unul cu doua camere de 78 mp costa 48.000 iar unul cu o camera 34.000 (55 mp). La aceste preturi nu este de mirare ca vanzarile au mers extrem de bine din moment ce in Timisoara, piata apartamentelor noi era cu cel putin 20% mai scumpa la momentul respectiv.
In acest moment, exista 84 de pagubiti in cazul blocului de pe Dej, suma totala de recuperat fiind de 1 milion de euro, iar alte aproximativ 80 de persoane in cazul blocului de pe Lidia, suma de recuperat fiind de peste 9 milioane de lei, valoarea totala a daunelor depasind 3 milioane de euro. Pe Lidia nu exista decat 80 de pagubiti, pentru ca intre timp a izbucnit scandalul iar vanzarile au fost stopate.
Acesti bani nu vor mai fi recuperati niciodata, avand in vedere ca cele trei firme se afla in faliment, singura reparatie fiind cea morala, respectiv judecarea si condamnarea celor care au tras o asemenea teapa. Nu este insa usor.
Institutiile statului din Timis acopera spatele teparilor
Pentru a duce la bun sfarsit o asemenea inginerie financiara, cei doi de la Radisson si-au asigurat spatele. Astfel, domnul Ionel Olari, seful Garzii Financiare Timis la momentul respectiv a beneficiat de doua excursii platite de Radisson, una in valoare de 4.500 euro in Franta (dl Olari a platit doar 25% din cost, Radisson restul de 75%) si un week-end la Barcelona in valoare de 300 euro. De asemenea, si fiul domnului Olari a beneficiat in 2007 de o excursie in Antalya in valoare de 5.480 lei, bani platiti tot de Radisson (pentru aceste sume exista documente).
Acest scandal l-a costat pe dl Olari postul de sef al Garzii Financiare, insa in urma cu o luna a fost inscaunat director al Directiei Finantelor Publice Timis.
Pe de alta parte, in dosarul Radisson, DNA Timisoara a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul d-lui Nadasdi (desi printre altele, acesta a semnat cecuri fara acoperire si fara sa aiba drept de semnatura), decizie care a fost ulterior anulata de catre DNA Bucuresti. In mod cu totul curios, dl Sperousi, seful DNA Timisoara, s-a pensionat imediat dupa ce DNA Bucuresti a desfiintat decizia DNA Timisoara.
Cireasa de pe tort este reprezentata de atitudinea Directiei Finantelor Publice (DFP) Timisoara, condusa la momentul respectiv de Dumitru Popovici. Ca urmare a plangerilor facute de catre pagubiti la inceputul anului 2008, Politia a cerut Inspectiei Fiscale din cadrul DFP sa realizeze o expertiza fiscala la compania Radisson, lucru refuzat de DFP care a considerat ca aceasta firma nu prezinta risc de evaziune fiscala. Acum, DFP este condusa de dl Olari, fostul sef al Garzii Financiare. No comment!!!
Concluzii la un caz departe de a fi incheiat
- desi au escrocat peste 160 de oameni cu peste trei milioane de euro, cei care au pus in practica aceasta teapa nu au fost condamnati, autoritatile locale facand tot ceea ce trebuie ca acest dosar sa fie tergiversat;
- desi s-a plimbat prin Franta si Spania pe banii fraierilor care au cotizat la teapa Radisson, dl Ionel Olari nu numai ca nu are nici o problema, ci a schimbat scaunul de sef al Garzii Financiare cu cel de Sef al Finantelor Publice;
- dl Sperousi, fostul sef al DNA Timisoara, institutie care a depasit orice limita a bunului simt scotandu-l basma curata pe Andrei Nadasdi, se bucura acum de batraneti linistite;
- dl Dumitru Popovici, fostul sef al DFP Timisoara, institutia care a sabotat ancheta politiei prin refuzul de a controla firma Radisson, isi vede acum de averea obtinuta dupa multi ani de truda in campul muncii (sase terenuri, trei case si un apartament);
- cei peste 160 de clienti se afla acum in situatia de a ramane si fraieriti si cu banii luati, fara nici o posibilitate de a isi recupera acesti bani. In plus, nu au nici macar garantia ca cei vinovati vor ajunge dupa gratii.
In acest moment, cazul se afla la DNA Bucuresti. Voi reveni pe marginea subiectului pe masura ce Justitia se va pune in miscare.
Cristian Orgonas este economist si scrie frecvent articole pe teme economice pe blogul sau - www.khris.ro Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News