Prima Casa se extinde si pentru cei care doresc sa isi construiasca o locuinta sau sa achizitioneze un imobil nefinalizat. Guvernul nu permite constructia in regie proprie, ci constrange solicitantii sa se indrepte catre imobile la rosu oferite de dezvoltatori imobiliari sau catre firme mari de constructii.
Ministerul de Finante a decis sa completeze normele metodologice de functionare a programului Prima Casa prin acordarea de garantii si pentru creditele ce au ca destinatie constructia unei locuinte sau achizitionarea uneia "la rosu", ce urmeaza a fi finalizata.
Conform ministrului Gheorghe Pogea, decizia s-a bazat in principal pe discutii purtate in ultima perioada cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri. "Beneficiari pot fi cei care urmeaza sa construiasca sau vor o locuinta aflata in faza de constructie", a precizat acesta.
Creditul se acorda cand casa e finalizata
Cei care se bucura la gandul ca pot obtine un credit in conditii de cost mult mai avantajoase decat ofertele standard ale bancilor pentru a-si ridica o casa, vor fi nevoiti sa negocieze cu constructorii sau furnizorii de materiale intarzierea platii pana la finalizarea locuintei.
Asta deoarece, finantarea de la banca si garantarea statului se vor acorda numai in momentul in care locuinta este finalizata, si nu in transe, asa cum se practica in mod uzual atunci cand vorbim de un credit ipotecar de constructii.
Mai mult, constructia nu trebuie sa se intinda pe o perioada mai mare de 18 luni. Conform Ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, s-a ales acest interval pentru a accelera ritmul constructiilor si a impune o anumita productivitate celor care doresc sa beneficieze de avantajele programului Prima Casa.
Noile prevederi avantajeaza dezvoltatorii imobiliari
Prevederea lasa putine optiuni clientilor, in conditiile in care pe parcursul realizarii lucrarilor ei nu au la dispozitie finantarea necesara pentru a face plati intermediare catre constructor.
Singurele solutii sunt fie negocierea unei plati unice la final - lucru putin probabil de acceptat de o firma de constructii de dimensiuni mai reduse - sau achizitionarea unei locuinte in curs de finalizare de la un dezvoltator imobiliar.
"Consecinta: pentru a extinde si aceasta a doua etapa la nivelul constructiilor „in rosu” sau constructiilor noi, va trebui ca de fiecare data sa fie implicati si constructorii, care vor obtine finantare de la banci, dar vor avea certitudinea ca in baza acestor antecontracte vor avea o piata certa si le vor putea vinde", a mentionat ministrul Pogea.
Cu alte cuvinte, dezvoltatorii care au ramas in impas cu constructia locuintelor, ar putea beneficia de finantare suplimentara de la banci pentru finalizare, in conditiile in care ar gasi, macar pe hartie, cumparatori dipusi sa plateasca pretul cerut.
Mai mult, clientii care ar dori sa economiseasca si sa isi ridice locuinta in regie proprie nu vor putea sa beneficieaze de credit prin programul Prima Casa, ci vor fi obligati sa colaboreze tot cu o firma de constructii.
"Este un avantaj pe care statul il creeaza prin reducerea costurilor cu dobanzile, iar firmele care construiesc trebuie sa fie firme care in urma activitatii depuse, si ele, la randul lor, vor putea sa plateasca statului contributiile, salariile, taxa pe valoarea adaugata. Si mai este ceva. Trebuie sa ne asiguram ca ele (n.r. - locuintele) se fac si la un anumit nivel de calitate", si-a motivat decizia, ministrul Gheorghe Pogea.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News