top banner

Populatia isi muta investitiile pe piata imobiliara

30 Noiembrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Averea populatiei din Europa Centrala si de Est continua sa inregistreze un trend puternic ascendent, cu o crestere anuala de 20%, se arata intr-un raport realizat de UniCredit. Cele mai dinamice investitii ale populatiei s-au axat pe propria locuinta, ca urmare a previziunilor optimiste in privinta preturilor din acest segment de piata.
 
Avutia nationala in regiune a inregistrat o crestere anuala de 20% in 2007 fata de 15% in anul anterior. Specialistii UniCredit au tras insa un semnal de alarma. Chiar daca bazele economice din Europa Centrala si de Est (ECE) continua sa promoveze stabilitatea, riscurile au crescut in mod evident. Cauza principala este pusa pe seama nivelului ridicat al indatorarii fata de averea financiara acumulata.
 
In 2007, populatia din regiune s-a axat pe consum si pe investitiile in domeniul imobiliar se arata in studiul UniCredit. Solvabilitatea persoanelor fizice s-a mentinut la un nivel bun dar gradul sporit de indatorare a dus la cresterea sensibilitatii la socuri. Cel mai vulnerabil segment este reprezentat tocmai de piata imobiliara unde o modificare mare in nivelul general al preturilor ar fi resimtita din plin.
 
Indatorare rapida
 
Si la nivelul Romaniei, s-a observat o crestere mai rapida a datoriilor acumulate decat a sumelor economisite. Ritmul de crestere a creditului pentru populatie s-a incetinit numai intr-o usoara masura fata de 2006, dinamica mentinandu-se la 60%. Activitatea intensa de creditare a urcat datoria populatiei la 16% in PIB. Pe de alta parte, cresterea datoriei a permis persoanelor fizice sa-si imbunatateasca standardul de viata. Acestea au folosit banii de la banca in special pentru a-si cumpara bunuri de folosinta indelungata si locuinte.
 
Ca structura a indatorarii Romania are inca o pondere ridicata a creditelor de consum in totalul imprumuturilor acordate populatiei, spre deosebire de restul statelor din regiune si de structura zonei euro.
 
Astfel, la noi, creditele de consum reprezinta 77% din total in timp de creditele pentru locuinta doar 20%. In zona euro raportul este inversat, 71% din credite sunt acordate pentru dezvoltarea sectorului imobiliar in timp ce numai 13% sunt destinate consumului.
 
Clasamentul averilor
 
Conform estimarilor UniCredit, cei mai bogati din zona sunt slovenii care detin active financiare de aproximativ 15.000 euro, iar pe locul doi si trei se situeaza Cehia si Croatia - fiecare cu aproape 8.000 euro pe cap de locuitor.
 
In ceea ce priveste volumul creditelor acordate diferentele nu sunt foarte mari. Media primelor cinci tari din top se situeaza la nivelul de 3.000 euro pe persoana.
 
Romania si Bulgaria sunt pe ultimele locuri in privinta ambelor criterii. In timp ce avutia populatiei se situeaza in jurul valorii de 1.500 euro pe locuitor in Romania iar in Bulgaria este un pic mai ridicata, nivelul creditelor acordate populatiei se situeaza in jurul aceleiasi valori - 900 euro pe cap de locuitor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

O veste buna pentru deponenti-statul va concura mai mult bancile

O veste buna pentru deponenti-statul va concura mai mult bancile

Extinderea scadentelor pentru titlurile de stat Fidelis in lei si euro poate aduce un impuls suplimentar economisirii in aceste instrumente.

29 Noi 2024 | Depozite
Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii