Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat recent noi minime istorice, titlurile cele mai afectate fiind cele ale societatilor de investitii financiare. Indicele BET-FI avea un nivel de 75.000 de puncte la inceputul anului, iar acum acesta a ajuns la mai putin de 35.000 de puncte, reprezentand o scadere de peste 50%.
Caderea a fost cauzata, in principal, de lipsa investitorilor straini de pe bursa romaneasca care a dus la o panica in randul jucatorilor.
Efectele crizei financiare internationale, amplificate de stirile negative din zona macroeconomica si de alte vesti interne, au prabusit indicii bursieri in primul semestru al anului 2008, aducandu-i, practic, la valori comparabile cu cele inregistrate la jumatatea lui 2006. Actiunile SIF-urilor s-au prabusit in medie cu aproape 50%.
O cauza a deprecierii SIF-urilor, in timp ce celelalte actiuni s-au apreciat in anumite perioade, este data de lichiditatea crescuta pe aceste actiuni, ele fiind tot timpul o tinta a capitalului speculativ. Avand atasate si contracte futures lichide, pretul SIF-urilor a reflectat si a fost influentat tot timpul de cadrul general al economiei romanesti (date despre inflatie, schimbarea raitingului, evolutia pretului petrolului).
In prezent actiunile SIF-urile se tranzactioneaza cu aproximativ 40% mai putin decat valoare activelor unitare. La SIF5, acest indicator este de aproximativ 3.9 lei, iar pretul de piata al actiunilor este de aproape 2 lei, ceea ce ar putea fi un semnal de cumparare.
Investitorii reevalueaza sectorul bancar
Expunerea ridicata a SIF-urilor la sectorul bancar, care reprezinta intre 63% si 87% din portofoliile lor, face ca variabilele care se aplica in cazul bancilor sa fie relevante si pentru SIF-uri, in special cele macroeconomice.
Cresterea titlurilor bancare e posibil sa incetineasca mai vizibil in 2009, din cauza ratelor mai mari de dobanda, a crizei de lichiditati, a cresterii prudentei bancilor in creditare si a maturizarii pietei. Acest lucru ii determina pe analisti sa reduca preturile tinta ale SIF-urilor cu 35-40%, deoarece principalele banci pe care acestea le au in portofoliu - BCR, BRD si TLV – vor fi evaluate la valori mai mici.
Societatile de investitii financiare ar trebui sa isi restructureze portofoliile si sa se concentreze pe companii cu potential ridicat, pentru a avea rezultate bune si pe o piata in scadere.
Analistii nu anticipeaza un bilant pozitiv pentru indicii BVB la sfarsitul anului. Sansele unei reveniri in asa fel incat indicii pietei sa inchida anul pe plus sunt foarte reduse.
Se poate ca piata sa-si revina, mai ales ca actiunile au ajuns la preturi foarte interesante, dar exista si posibilitatea ca scenariul rezultatelor bune din primul trimestru sa nu se repete la jumatatea anului, iar acest lucru va avea un impact negativ puternic.
Trebuie avut in vedere faptul ca se apropie alegerile la SIF-uri si interesul este foarte mare pentru controlul celor cinci societati care detin active importante din toate sectoarele economiei. Cei care vor sa-si consolideze pozitiile pot cumpara acum actiuni la super-pret.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News