Piraeus Bank salta costurile pentru clientii carora li s-au ieftinit casele

Piraeus Bank a trimis in ultima luna notificari catre o parte din clientii care au in derulare credite cu ipoteca. Banca solicita fie suplimentarea garantiilor ipotecare, fie acceptarea unei majorari cu 2 puncte procentuale a marjei de dobanda. Motivatia o constituie scaderea valorii imobilelor ipotecate in favoarea bancii.
 
Aproape 3.000 de clienti ai Piraeus Bank – in jur de 1% din portofoliul bancii - se afla intr-o situatie ingrata. Ei trebuie fie sa aduca garantii ipotecare suplimentare, fie sa accepte o majorare cu 2 puncte procentuale a marjei de dobanda, pentru a nu fi obligati sa isi ramburseze anticipat creditele de care beneficiaza. Majoritatea celor aflati in aceasta situatie sunt la zi cu plata ratelor la credit.
 
Oficialii bancii isi motiveaza decizia prin faptul ca valoarea garantiilor ipotecare nu mai acopera creditul contractat. “Evolutia din ultima perioada a pietei imobiliare indica faptul ca valoarea proprietatilor a inregistrat o scadere semnificativa, asa cum rezulta si din reevaluarea pe care Piraeus Bank o realizeaza periodic pentru imobilele care constituie garantii ale creditelor din portofoliu”, au precizat oficialii bancii in notificarea trimisa clientilor.
 
Banca aduce ca argumente si un studiu realizat de curand de Colliers, care indica o scadere cu 28% a valorii imobilelor in ultimul an.
 
Reprezentantii bancii sustin ca pana acum, o treime dintre acesti clienti – beneficiari de credite ipotecare – au fost invitati la banca pentru a discuta si agrea de comun acord o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, fara ca banca sa modifice sau sa ii oblige acceptarea unor dobanzi mai mari incepand cu o anumita data.
 
 “O treime din clientii invitati la banca au agreat majorarea cu 2 puncte procentuale a marjei”, au precizat pentru Conso.ro oficialii bancii.
 

Scaderea Libor este anulata

 
In notificarea primita, clientii sunt asigurati de Piraeus Bank ca nu vor resimti aceasta majorare in valoarea ratei lunare, aceasta urmand sa nu fie mai mare decat cea stabilita in momentul acordarii creditului.
 
Asigurarile oferite de banca nu explica insa adevaratul motiv al acestei situatii. Ratele nu cresc nu datorita generozitatii bancii, ci pentru ca indicii de referinta utilizati la stabilirea ratei dobanzii au scazut in ultima perioada.
 
De exemplu, in cazul creditelor in franci elvetieni, indicele Libor CHF a atins un maxim de aproape 3% in septembrie 2008. Ulterior, pe masura ce Banca Centrala a Elvetiei a redus dobanda de politica monetara, Libor CHF a scazut rapid, astfel ca in prezent a ajuns la numai 0,4%. Drept urmare, ratele platite de clientii bancii s-au redus in timp, insa dupa majorarea de 2 puncte procentuale, vor ajunge aproape la nivelul de dinainte.
 

In viitor, ratele vor creste

 
Trebuie spus ca nivelul extrem de scazut al indicilor de referinta (aflati de fapt la minime istorice!) folositi pentru actualizarea costurilor creditelor in valuta – Libor si Euribor, nu se va pastra la infinit. In momentul in care economia internationala va da semne clare de revenire, indicii se vor reintoarce, treptat, la niveluri mai inalte.
 
In aceste conditii, majorarea din prezent a marjei cu 2 puncte procentuale se va resimti serios in portofelele clientilor, atunci cand indicii de referinta vor reintra pe crestere. Asta pentru ca banca nu se angajeaza sa reduca marja la nivelul initial, in conditiile in care piata imobiliara va creste din nou, iar nivelul garantiilor va acoperi din nou datoria clientilor.
 
La nivel de declaratii, oficialii bancii contactati de Conso.ro promit ca atunci cand situatia macroeconomica va impune o revizuire a dobanzilor, situatia se va reanaliza. La nivel formal, nu exista insa o garantie certa.
 

Acceptarea conditiilor actuale nu ii scuteste de griji pe clienti

 
Modul in care oficialii bancii au redactat notificarea nu ii scuteste de griji pe clienti pentru viitor. “Chiar si majorarea pe o perioada limitata a dobanzii nu este de natura sa acopere riscul de a avea o acoperire insuficienta cu garantii, pe care banca il sustine de la inceputul anului, daca nu chiar mai devreme”, precizeaza reprezentantii bancii intervievati de Conso.ro.
 
In textul trimis clientilor, banca nu da asigurari ca acceptarea majorarii marjei in acest moment reprezinta pretul platit de clienti pentru scaderea valorii garantiilor imobiliare. Nici un cuvant din text nu garanteaza ca o scadere suplimentara a pietei imobiliare nu ii va aduce intr-o situatie similara. Dimpotriva.
 
“Piraeus Bank nu va solicita in acest moment completarea garantiilor, acceptand sa preia riscul de a avea credite pentru care garantiile sunt la un nivel redus fata de minimul acceptat”, se precizeaza in notificare.
 
Cu alte cuvinte, daca valoarea garantiilor va scadea si pe mai departe, costurile creditelor acordate ar putea sa creasca si mai mult, in ciuda faptului ca – avand in vedere criza financiara – este posibil ca unii clienti sa nu-si poata permite sa le mai plateasca.
 

Un client nemultumit nu vrea sa accepte schimbarea

 
Un client din Bucuresti al Piraeus Bank afirma ca, cel putin in cazul lui, hotararea bancii nu este intemeiata si se arata dispus, in masura in care banca nu va reveni asupra deciziei, sa isi caute dreptatea in justitie.
 
Acesta a contractat un credit de 34.000 franci elvetieni in februarie 2008 si a garantat cu un apartament de 3 camere, a carui valoare a fost stabilita la momentul respectiv la 90.000 de franci.
 
Si el a primit, la fel ca si ceilalti clienti, notificarea prin care a fost anuntat ca banca ii va majora marja cu 2 puncte procentuale, deoarece valoarea imobilului a scazut sub nivelul creditului.
 
“Valoarea apartamentului meu nu a scazut sub 60.000 franci, deci inca este de aproape 2 ori mai mare decit creditul”, afirma clientul, care se arata dispus sa apeleze la un evaluator autorizat pentru a-si sustine punctul de vedere. Acesta va trebui insa platit din buzunarul propriu, iar costul poate ajunge la aproximativ 100 euro.
 
Chiar si asa, banca nu promite ca va anula decizia de a majora marja, rezervandu-si dreptul de a veni oricand cu o contraexpertiza. “Vom discuta cu clientii, in situatia in care acestia vin cu propriul raport de evaluare. Dar nu putem spune de pe acum ce se va hotari”, afirma reprezentantii bancii, precizand ca situatia va fi analizata in functie de specificul fiecarui caz in parte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus