Proiectul de ordonanta de urgenta prezentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) transpune prevederile directivei europene 2008/48/CE privind contractele de credit de consum. Proiectul a largit aria de aplicare a directivei inclusiv pentru creditele garantate cu ipoteca.
“Aceasta masura obliga bancile sa modifice clauzele contractelor de credit, inclusiv ale celor deja existente”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a consultat si alte autoritati nationale de concurenta din statele membre UE pentru a afla cum este reglementata rambursarea anticipata in cazul creditelor contractate de populatie.
Daca in Romania, reglementarea creditelor cu garantii ipotecare a fost contestata de catre bancheri chiar inainte de a exista un proiect legislativ, alte state membre - printre care si o parte dintre vecini - au adoptat sau urmeaza a adopta propuneri similare, informeaza Consiliul Concurentei.
• Ungaria
In Ungaria, transpunerea directivei este in derulare, urmand a fi emis un act normativ care sa reglementeze creditele de consum, inclusiv cele garantate cu ipoteca. Actul normativ va stabili un nivel maxim al comisioanelor de rambursare anticipata partiala sau totala, care nu va depasi 1% in cazul creditelor de consum si 1,5% in cazul creditelor ipotecare.
Autoritatile in domeniu au recomandat, de asemenea, plafonarea taxelor de „incheiere” a contractului (inclusiv comisioanele de rambursare anticipata), dezvoltarea transparentei prin crearea unor indicatori de comparare a preturilor, dezvoltarea sistemelor informative personalizate si aplicarea unor tehnici transparente de calcul a preturilor.
• Slovenia
Potrivit legii slovene, in cazul rambursarii (integrale) anticipate a creditului garantat ipotecar, creditorul are dreptul de a percepe un comision, echivalentul a jumatate din costurile de aprobare a imprumutului.
• Grecia
Potrivit jurisprudentei Curtii Supreme Civile si Penale a Greciei, daca rata dobanzii este variabila, bancilor le este interzis sa perceapa orice penalitate pentru rambursare anticipata partiala sau totala a creditului.
Pe de alta parte, in cazul creditelor ipotecare cu rata fixa a dobanzii, un comision de rambursare anticipata este considerat legal. Ca regula generala, comisioanele percepute in caz de rambursare anticipata trebuie explicate intr-o maniera clara si precisa consumatorilor.
• Franta
Imprumutatul poate lua oricand initiativa de a rambursa anticipat, partial sau integral, creditul pe care l-a contractat. In acest caz, dobanzile si comisioanele aferente duratei reziduale a contractului de credit nu mai sunt datorate.
In categoria creditelor exceptate de la aplicarea prevederilor legale ce transpun dispozitiile comunitare se inscriu, printre altele, doar creditele a caror destinatie este achizitionarea unui teren sau imobil, nu si creditele de consum cu garantie imobiliara.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.
3 Februarie 2021 | Credite de consum
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.
16 Noiembrie 2020 | Credite de consum
Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.
19 Octombrie 2020 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru