top banner

Protectia Consumatorului a amendat IFN-urile pentru contractele de credit

18 Februarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

La finalul lunii ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat contractele de credit pe care IFN-urile le propun clientilor. Cele mai multe abateri s-au constatat in zona creditelor de consum, unde nici una din societatile controlate nu a scapat fara amenda sau avertisment pentru clauze neconforme cu legea.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat 91 de puncte de lucru ale unor institutii financiare nebancare (IFN) care acorda credite de consum. La toate unitatile controlate au fost constatate abateri de la prevederile legale. Aceeasi concluzie a fost trasa si la 3 din 5 puncte de lucru ale unor IFN-uri care acorda credite ipotecare.
In total, au fost aplicate 41 de amenzi in valoare de 303.500 lei si 52 avertismente.
Contactati de Conso.ro, reprezentantii Autoritatii nu au dorit sa faca public numele societatilor controlate, in conformitate cu procedurile oficiale. Procedura a fost totusi incalcata in urma cu doua saptamani cand au fost facute publice numele a 13 case de schimb valutar controlate si amendate de inspectorii ANPC.
“In cazul controlului operativ din data de 4.02.2010, conducerea ANPC a considerat ca poate face o exceptie de la regula tocmai pentru a atrage atentia operatorilor economici care intentioneaza sa insele consumatorii ca astfel de practici vor fi date publicitatii”, au precizat reprezentantii ANPC.

Contractele de credit se abat mult de la lege

Chiar daca legislatia in vigoare interzice de mai bine de un an posibilitatea bancilor sau IFN-urilor de a majora costurile creditului, se pare ca acest lucru nu este nici acum respectat. Principalele probleme constatate in contracte de inspectori in urma controlului au fost:
- publicitate la oferte de creditare care induc in eroare consumatorii sau nu contin toate informatiile referitoare la costurile creditului;
- clauze prin care creditorul are dreptul sa modifice nivelul comisioanelor percepute, ceea ce contravine prevederilor legale;
- clauze contractuale care constrang consumatorii (exemple: rambursarea anticipata a minim 3 rate; nu se acorda creditul in lipsa acordului consumatorului pentru prelucrarea datelor personale in scop de marketing etc.);
- nu este indicata formula dupa care se calculeaza dobanda si nici intervalul de timp la care se recalculeaza;
- lipsa informatiilor referitoare la dobanda anuala efectiva (DAE);
- nu precizeaza penalitatile la creditul restant sau comisionul de rambursare anticipata, acestea regasindu-se numai in Conditiile Generale;

- contracte ce contin clauze ambigue.

La ce trebuie sa fie atent un client inainte sa semneze contractul de credit?

“Sfatuim consumatorii sa fie extrem de atenti inainte de a semna un contract de credit. Sa se asigure ca au toate informatiile privind dobanda, termenele si penalitatile pretinse de creditor. Daca exista clauze neclare sau evident in defavoarea beneficiarului, sa nu semneze contractul; odata semnat, contractul produce efecte si nu poate fi anulat decat in instanta”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

De asemenea, Protectia consumatorilor a pus la punct cateva sfaturi practice pentru cei care urmeaza sa contracteze un imprumut sau au deja unul in derulare:

1. La incheierea unui contract de credit:

- solicitati un exemplar al contractului si o simulare de costuri; cititi cu mare atentie contractul, verificand costurile totale ale creditului (inclusiv dobanda anuala efectiva), clauzele contractuale, drepturile si obligatiile partilor, termenele de plata, comisioanele (comision de administrare / gestiune / mentenanta, comision de risc, comision de rambursare anticipata etc), dobanda penalizatoare (valoare si conditii de aplicare), comisioanele aferente contului curent prin intermediul caruia se deruleaza creditul etc
- cititi drepturile si obligatiile imprumutatului;
- cititi drepturile si obligatiile institutiei financiar nebancare;
- in cazul creditelor imobiliare, nu dati avansul pentru cumpararea unei locuinte pana nu vi se acorda creditul solicitat.

2. In timpul derularii contractului:
- verificati periodic la IFN modificarile de costuri, pentru a nu acumula penalitati in cazul in care ratele s-au majorat fara sa fiti anuntati.
3. La terminarea contractului de credit:
- faceti o cerere de inchidere a contului curent;
- asigurati-va ca orice alte obligatii financiare sunt lamurite, pentru a nu descoperi ulterior ca sunteti inregistrati la Biroul de Credit pentru datorii neplatite (in cazul in care depasiti termenul de plata).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul