In sedinta din 20 mai, guvernul a aprobat Programul Prima Casa, destinat persoanelor care doresc sa isi cumpere pentru prima data o locuinta. Ministrul de finante Gheorghe Pogea a precizat ca acesta are atat un scop social, cat si unul economic, deoarece va conduce la relansarea creditarii, deblocarea pietei imobiliare si impulsionarea sectorului de constructii.
Vor fi incluse in acest program, creditele mai mici de 60.000 euro, fara a exista limite de varsta. Singura conditie este ca persoanele sa nu fi beneficiat pana acum de un credit ipotecar.
“Prin acest program, dorim sa-I sprijinim in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case. Stiu ce dificultati exista: fie nu exista banii necesari pentru plata avansului la banca, fie uneori nu exista salariul suficient pentru a plati ratele aferente unei case pentru care te imprumuti la banca”, a explicat premierul Emil Boc.
In conditiile scaderii preturilor la case, bancile au inceput sa evalueze tot mai prudent garantiile ipotecare. Valoarea lor ajunge sa fie uneori evaluata chiar si la 50% din pretul de achizitie. Acest fapt limiteaza suma pe care banca o poate imprumuta, deoarece normele de prudenta le obliga ca valoarea creditului sa fie mai mica decat cea a garantiilor.
Drept consecinta, solicitantii sunt obligati sa plateasca un avans foarte mare la achizitionarea unei case, ceea ce nu este posibil in multe cazuri. Noul program va permite ca acest handicap sa fie depasit, iar avansul minim solicitat de banca sa scada.
In plus, creditele incluse in acest program se asteapta sa fie mai ieftine, deoarece – prin garantarea creditului de catre stat - bancile nu vor mai trebui sa faca provizioane, a precizat Pogea. “Cel mai important element este reducerea riscului de credit care exista astazi aferent acordarii creditelor pentru cei care vor sa-si cumpere o casa. Si, in egala masura, reducerea riscului de executare silita a garantiilor si a ipotecilor”, afirma ministrul de finante.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.
2 Noiembrie 2020 | Imobiliare
Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.
14 Octombrie 2020 | Imobiliare
CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.
14 Septembrie 2020 | Imobiliare
Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.
18 August 2020 | Imobiliare
Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.
DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.
Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.
Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.