top banner

Brokerii cer comisioane mai mici de la CNVM

23 Iulie 2008 | Autor: Alina Branescu

Ca reactie la salariile foarte mari castigate de membrii CNVM, Asociatia Brokerilor solicita deopotriva suspendarea de urgenta a unor comisioane, cat si revizuirea cheltuielilor institutiei. La randul sau, CNVM acuza ca firmele de investitii nu au transmis si clientilor o parte din reducerile de comisioane operate pana acum.
 
Asociatia Brokerilor a semnalat ca salariile mari castigate de catre comisarii si personalul executiv al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare au readus in atentie anomalia prezenta pe piata locala. Acest fenomen persista din momentul trecerii CNVM de la o finantare de la bugetul statului la autofinantare, dupa reguli stabilite unilateral.
 
Veniturile CNVM sunt puse la zid
 
Un buget constituit pe de o parte din venituri pe care le platesc investitorii si institutiile pietei si, pe de alta parte, din cheltuieli pe care le aproba Parlamentul Romaniei, printr-o simpla formalitate, creaza dispute, potrivit asociatiei.
 
O solutie indicata de aceasta este trecerea la vechiul sistem de finantare, in conformitate cu directiva europeana privind pietele de capital (MiFID).
 
In plus, asociatia solicita suspendarea comisionului de 0,08% aplicat la valoarea tranzactiei si suportat de catre cumparator, dar si revizuirea cheltuielilor generate de comisie.
 
Asociatia sustine ca detine un studiu efectuat asupra costurilor induse de CNVM in cheltuielile intermediarilor, care « confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital».
 
Presedintele asociatiei, Dan Paul, spune ca studiul este realizat de o institutie independenta, fara a dezvalui denumirea ei. « Ceea ce reiese din studiu este ca CNVM poate trai cu cel putin jumatate din cat traieste in prezent », a precizat Dan Paul
 
CNVM: reducerea comisioanelor nu a avut efecte in trecut
 
Reactiile din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu au intarziat sa apara. «Atitudinea Asociatiei Brokerilor pare a fi dictata de interesele personale ale unora dintre membrii acesteia in raport cu activitatea de supraveghere si reglementare pe care o desfasoara CNVM ca autoritate a pietei de capital », se arata in comunicatul oficial. In plus, Comisia acuza asociatia de lipsa de profesionalism si de necunoastere a legislatiei in vigoare.
 
In ceea ce priveste sursele de finantare, comisia spune « reglementarea la care se face trimitere (n.r. – MiFID) vizeaza doar statutul de autoritate publica (si nu entitate privata) al reglementatorilor si supraveghetorilor pietei de capital ».
 
Referitor la nivelul cotelor si tarifelor practicate, autoritatea isi accepta o parte din vina, sustinand ca, desi «a manifestat o preocupare constanta pentru diminuarea sub limita maxima prevazuta in lege a cotelor si tarifelor percepute pentru operatiunile de piata, nu a putut constata efectele acestor masuri asupra costurilor percepute investitorilor, ci numai la nivelul rezultatelor financiare ale prestatorilor de servicii pe piata de capital ».
 
Nici atacurile referitoare la salariile incasate de angajatii comisiei nu au fost lasate neclarificate, astfel ca autoritatea motiveaza nivelul ridicat al acestora ca fiind normal, in conditiile in care conform legii, acestia nu pot obtine venituri din alte surse si nici nu pot efectua investitii in instrumentele financiare. In consecinta, « sistemul de salarizare practicat este corespunzator nevoilor de atragere si fidelizare a unui personal cu inalta calificare », se mentioneaza in comunicatul CNVM.  
 
Membrii asociatiei nu cred in suspendarea comisioanelor
 
Membrii Asociatiei Brokerilor nu cred insa cu tarie ca solicitatea asociatiei din care fac parte, este in totalitate viabila.
 
«Nu stiu daca suspendarea comisionului este realista, insa, dupa parerea mea, atat comisioanele practicate de CNVM, cat si cele practicate de BVB sunt foarte mari. In consecinta, o reducere a acestora este intotdeauna binevenita; cu cat mai mici, cu atat mai bine », precizeaza presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol.
 
Vicepresedintele Prime Transaction, Alin Brendea afirma ca « practic, solicitatea asociatiei vine intr-un moment in care contextul international este foarte prost, astfel ca vor fi necesare masuri mai mult sau mai putin radicale pentru a revigora piata. Cu toate acestea, nu cred ca scaderea comisioanelor si reducerea cheltuielilor vor ajuta foarte mult in acest moment ».
 
Brendea s-a ferit sa comenteze propunerea de suspendare a comisioanelor, spunand ca este o chestiune legislativa. El precizeaza ca au mai existat cereri in trecut cereri de reducere a comisioanelor.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul