top banner

Creditele de nevoi personale au devenit mult mai scumpe decat in zona euro

12 Ianuarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Criza financiara a adancit decalajul dintre costul creditelor din Romania si cele din zona euro. Un raport al Comisiei Europene arata ca din cea de-a doua parte a anului 2008 au aparut discrepante majore intre dobanzile din zona euro si cele din restul statelor membre in cazul creditelor de nevoi personele.

Procesul de unificare a preturilor serviciilor bancare de pe piata unica a fost intrerupt de criza financiara. Chiar si inainte, insa, preturile inregistrau diferente semnificative in zona serviciilor pentru consumatori, conform Raportului privind integrarea pietelor financiare europene 2009, realizat de Comisia Europeana.

Cele mai mari discrepante sunt identificate acum la creditele de nevoi personale. Diferentele fata de tarifele practicate de tarile din zona euro au devenit semnificative din cea de-a doua jumatate a anului 2008.

De exemplu, pentru creditele de consum din zona euro, dobanda anuala efectiva (DAE) a scazut in intervalul 2008-2009 de la 8,88% la 7,76%. In Romania, costul creditelor a luat-o intr-o directie inversa. DAE a inregistrat o crestere de aproximativ 2 procente, de la 11,99% la 13,95%.

Acest fenomen s-a resimtit insa intr-o mai mica masura in cazul creditelor ipotecare si al imprumuturilor destinate companiilor. Cel mai inalt grad de convergenta al dobanzilor se intalneste la creditele pentru marile corporatii. Explicatia tine de faptul ca marile companii dispun de o putere de negociere mai mare si sunt mai bine informate cu privire la ofertele din piata.

Comisioanele la conturile curente au mers in directii opuse

Un al exemplu de divergenta a tarifelor intre zona euro si restul statelor membre se gaseste la comisioanele pentru tranzactiile de cont curent.

Tarifele practicate de bancile din zona euro au scazut in perioada 2008-2009 cu 6,1%, aceasta modificare datorandu-se micsorarii comisioanelor aferente platilor si tranzactiilor cu numerar, mai ales in Spania si Irlanda, se arata in raportul Comisiei Europene.

In aceeasi perioada, in tarile din afara zonei euro, preturile produselor bancare au avut un trend opus, crescand cu 1,6%.

Avand in vedere ca ultimii ani au adus progrese limitate in procesul de aliniere al costurilor produselor si serviciilor bancare, criza financiara din ultima perioada nu a avut o influenta semnificativa asupra acestui proces.

In ciuda acestui fapt, pe pietele financiare, au aparut anumite modificari cauzate de criza. Bancile au fost obligate sa se concentreze asupra pietelor si problemelor locale, nefiind la fel de interesate de procesul de internationalizare.

Interventiile guvernamentale sub forma achizitiilor pentru salvarea diferitelor institutii bancare afectate de criza au contribuit la scaderea numarului de fuziuni si achizitii intre bancile din UE si, implicit, la reducerea fenomenului de integrare, explica raportul Comisiei Europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Spre deosebire de bănci, care oferă costuri mai mici în cazul creditelor de valoare mare, unde debitorii primesc veniturile în cont și au asigurări de viață, în cazul IFN-urilor ofertele bune vin pe anumite scadențe.

25 Mar 2025 | Credite nevoi personale
Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Majoritatea băncilor oferă împrumuturi de nevoi personale ale căror costuri variază în funcție de mărimea sumei, existența unor asigurări, virarea veniturilor în cont și istoricul în relația cu banca.

28 Ian 2025 | Credite nevoi personale
Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul