Proiectele imobiliare in derulare nu vor fi stopate, contrar zvonurilor aparute in media, sunt de parere specialisti companiei de consultanta imobiliara Reas. Numarul de apartamente finalizate in 2009 va fi foarte apropiat de cel de anul trecut insa dezvoltatorii vor fi nevoiti sa isi adapteze in continuare oferta si sa duca preturile in jos.
"O caracteristica a pietei imobiliare este oferta inflexibila, care nu poate raspunde imediat la schimbarile bruste ale pietei, in special in cazul unei modificari imediate in cerere", sunt de parere analistii Reas.
Conform acestora, in ciuda zvonurilor negative care au cuprins piata romaneasca, volumul imobilelor rezidentiale finalizate in 2009 va fi de 55.000 unitati, similar cu numarul celor finalizate anul trecut. Aceasta continuitate se datoreaza in principal inertiei mari a pietei imobiliare, multe din aceste proiecte fiind incepute in urma cu cativa ani.
"Proiectele puse la naftalina acum vor afecta negativ statisticile in 2010 - 2012", au precizat analistii Reas.
Lipsa finantarii ingheata piata
"Din pacate, in conditiile crizei financiare globale, nu fundamentele slabe ale pietei imobiliare ci accesul greu la capital determina sentimentul pesimist al pietei, atat din partea dezvoltatorilor, cat si al cumparatorilor", se precizeaza in raportul Reas.
Din totalitatea apartamentelor finalizate in 2008 - de aproape 64.000 - doar 7% au fost finantate din fonduri publice, restul fiind construite pe baza capitalului privat al investitorilor.
La noi, piata imobiliara depinde fundamental de puterea de cumparare a populatiei, care fara posibilitatea de a accesa credite ipotecare nu mai poate absorbi oferta la preturile majorate, pana mai recent de speculatori.
Ajustarea preturilor pentru a se incadra in posibilitatile financiare ale populatiei este principala provocare pentru multi din dezvoltatorii imobiliari din Romania si, in special din Bucuresti, catre trebuie sa se reorienteze catre cumparatorul din clasa medie.
Preturile vor reveni la nivelul din trecut peste 2 ani
Fenomenul de crestere puternica a preturilor la imobile din ultimii ani a fost cauzat pe de o parte de investitiile speculative, dar si de considerentul ca preturile nu se pot duce decat in sus.
Corectia preturilor s-a datorat iesirii capitalului speculativ, reducand rapid valoarea investitiilor. De asemenea, bancile au devenit mai prudente in acordarea de credite ipotecare cumparatorilor.
Lipsa capitalului si finantarea scumpa vor duce la mentinerea unui nivel scazut al tranzactiilor si vor reduce preturile medii ale imobilelor si in 2009. "Nu este posibila revenirea la preturile mari in piata din Bucuresti in urmatorii doi ani", sunt de parere analistii Reas.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News