top banner

Bancile trec la atac cu dobanzi fixe la credite

26 Noiembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Bancile trec la atac cu dobanzi fixe la credite

Bancile nu au renuntat la acordarea de credite de consum, dar si-au schimbat strategia. Pentru a satisface dorinta de siguranta a solicitantilor, ofertele implica acum dobanzi fixe, pe intreaga perioada de creditare. Unele banci impun insa dobanzi fixe simtitor mai mari decat cele variabile.
In perioada de boom a creditarii, doar cateva banci aveau curajul sa inghete costurile si sa ofere imprumuturi cu dobanzi fixe, pe intreaga perioada de creditare. Aceste banci si-au pastrat oferta si au decis sa pastreze dobanda fixa la niveluri competitive.
Pe de alta parte, unele institutii au adoptat aceasta strategie de abia in prezent, prezentand dobanda fixa, in special la creditele in lei, ca o plasa de siguranta clientilor care poarta inca amprenta crizei in constiinta.
Alegerea unui credit cu costuri fixe, cel putin in lei, nu este una tocmai optima, avand in vedere ca dobanzile practicate de banci sunt in scadere.

Dobanda fixa: siguranta sau capcana?

Printre primele banci care au decis sa isi modifice strategia de creditare se numara UniCredit Tiriac Bank. O divizie speciala a preluat la inceputul anului, intreaga activitate de acordare a creditelor de nevoi personale fara garantii.
Noua strategie a implicat si o schimbare a structurii de costuri. Pe langa creditele cu dobanzi variabile, exprimate in functie de Robor, solicitantii pot alege si credite cu dobanzi fixe pe perioade de pana la 10 ani.
Siguranta oferita vine la pachet insa cu o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat cea variabila.
In noiembrie, si BCR a decis sa isi modifice portofoliul de produse. Din oferta bancii au fost eliminate creditele cu dobanda variabila, atat in lei cat si in euro.  Clientii mai au la dispozitie in prezent doar posibilitatea de a obtine finantare cu costuri fixe.
In momentul trecerii la noua formula, rata dobanzii variabile in cazul imprumuturilor in lei, era formata din Robor la 6 luni plus 4,5%. Rezultatul presupunea o dobanda de aproximativ 14%. Dobanda fixa oferita acum porneste de la 14% si ajunge la 15,25%, in functie de scadenta. Doar clientii care au un istoric cu banca obtin conditii mai avantajoase.
Si Bancpost a lansat tot luna aceasta un credit de consum cu dobanda fixa in lei, fara a elimina restul produselor din oferta. Noul imprumut poate fi rambursat intr-o perioada de pana la 3 ani. Costurile sunt formate dintr-o dobanda de 17,9% si un comision lunar de 0,39%.
Clientii care opteaza pentru creditul de consum cu dobanda variabila vor beneficia de costuri cu 2,7 puncte procentuale mai mici.
Nu toate creditele cu dobanda fixa sunt mai scumpe decat cele cu dobanda variabila. Conform motorului de comparatii Conso.ro, printre cele mai avantajoase credite de nevoi personale in lei se numara si imprumuturile cu dobanda fixa. Din pacate insa, in capatul celalalt al topului, printre cele mai scumpe credite se numara tot creditele cu dobanda fixa. 
Diferenta de cost dintre cea mai avantajoasa si cea mai putin avantajoasa oferta de creditare ajunge la 16 puncte procentuale!
Top credite nevoi personale cu dobanda fixa – 15.000 lei pe 3 ani
Banca Rata lunara (lei) DAE
Intesa Sanpaolo Bank 527,4 19%
BRD 556,3 19,65%
Raiffeisen Bank 563,9 25,70%
Bancpost 600 27,45%
BCR (pt clientii fideli) 585,8
29,50%
Banca Italo-Romena 596,4 32,10%
BCR 596,8 31,35%
Citibank 
600,8  33,04%
UniCredit Consumer Financing 617,3  35%
Sursa: conso.ro

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul