top banner

Dezvoltatorii imobiliari incep sa dea credite pentru case

23 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Dezvoltatorii imobiliari incep sa dea credite pentru case

Cum majoritatea apartamentelor noi se vand prin credit ipotecar, dezvoltatorii sunt direct afectati de reticenta bancilor de a mai acorda imprumuturi. Pe langa discounturi si promotii,  ei ofera mai nou clientilor si posibilitatea de a cumpara casa in rate, pe perioade de pana la 15 ani.  

Inghetarea creditarii a avut un impact puternic asupra dezvoltatorilor imobiliari, care s-au vazut pusi in fata unui fapt de neimaginat in urma cu numai 2 ani: bancile acorda credite imobiliare in conditii mult mai restrictive sau nu mai acorda deloc.

Dezvoltatorii care nu au nevoie stringenta de lichiditate au decis sa isi vanda imobilele in rate sau cu perioade de gratie de pana la 2 ani, pana isi revine piata creditului.
 
Confort City ofera cea mai lunga perioada de creditare: 15 ani pentru apartamentele cu 3 camere si 12 ani pentru cele cu doua camere. Aceeasi strategie de vanzare au adoptat-o si dezvoltatorii complexelor InCity si Axa Group.
 

Rate mai mari ca la banca, dar mai usor de obtinut

 
Rata dobanzii este fixa pe intreaga perioada de creditare si este cu atat mai mare cu cat perioada de creditare este mai lunga.
 
La Confort City, rata dobanzii variaza intre 13% si 15%, in functie de avansul prezentat, in cazul in care se opteaza pentru plata apartamentului pe 15 ani. In prezent, costul mediu al unui credit ipotecar in euro este de 12,3%.
 
Pentru un apartament cu 3 camere in Confort City, pretul porneste de la 79.000 euro. In cazul unui avans de 30%, raman de plata 55.300 euro.
 
Daca se opteaza pentru rate direct la dezvoltator se vor achita 743 euro pe luna timp de 15 ani. In plus, cursul de schimb la care se face plata pentru 2009 este plafonat la un maxim de 3,95 lei pentru un euro.
 
In cazul in care cei 55.300 euro s-ar obtine de la banca, rata lunara insa ar incepe de la un nivel de 500 euro si nu ar trece de 800 euro, pentru rambursarea pe o perioada de 15 ani.
 
Avantajul fata de banca deriva insa din lipsa analizei unui dosar si mult mai putina birocratie, fiind solicitat doar un avans.
 
"Avansul este considerat un angajament suficient ca veti plati ratele. Mai solicitam o adeverinta de venit sa vedem daca sunteti angajata, dar nu ne intereseaza daca acela chiar este venitul dvs.", ne-au informat consilierii de vanzari de la Confort City.
 

Te muti la casa noua si platesti dupa 2 ani!

 
La InCity, strategia este de a amana achitarea pretului. Daca se ofera un avans de minim 20% se poate amana plata restului de bani cu un an sau chiar doi.  
 
In situatia din urma se percepe o dobanda de 5,5% pe an, insa aceasta nu trebuie achitata neaparat lunar.
 
"Suntem flexibili. Daca veti dori sa platiti dupa un an dobanda nu e problema. Important este sa veniti sa vedeti apartamentele si sa vreti sa va mutati", ne-au spus cei de la InCity.
 
Aici insa preturile sunt putin mai mari. Un apartament de doua camere pleaca de la 177.000 euro (cu TVA inclus), iar locul de parcare - de la 10.000 euro.
 
La Safire Residence, clientii pot sa plateasca in rate timp de 4 ani numai o anumita pondere a pretului apartamentului, cu conditia sa achite un avans de minim 20%.
 
"Dupa aceasta perioada, pentru restul sumei clientii se pot adresa unei banci pentru un imprumut," a precizat Anca Otobicu, director executiv al Axa Estate, compania dezvoltatoare.
 

Dezvoltatorii nu vor sa ia locul bancilor

 
Chiar daca plata ratelor direct la dezvoltator ofera o flexibilitate suplimentara in aceasta perioada, solutia este doar de moment.
 
"Aceasta este o oportunitate pe care o oferim clientilor nostri. Nu vrem sa ii incurajam sa nu se duca la banca. Am venit cu aceasta oferta pentru ca acordarea de credite merge greu. Noi nu dorim insa sa luam clientii bancilor", a mai precizat Anca Otobicu.
 
In plus, unii dezvoltatori au renuntat deja la acesta solutie "de criza" sau nu mai vor sa o promoveze.
 
Spre exemplu, complexul Lac de Nuferi oferise din ianuarie aceasta posibilitate insa de curand a retras-o. Contactati, reprezentantii complexului nu au dorit sa comenteze aceasta decizie.
 
De asemenea, nici unul dintre complexele rezidentiale care ofera achitarea pretului in rate nu a furnizat statistici cu clientii care au optat pentru o asemenea varianta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul