top banner

Credite neperformante cat casa la bancile din Romania

09 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Dupa ce s-au remarcat in anii trecuti prin cele mai scumpe credite din UE, acum bancile romanesti se confrunta cu cea mai mare neperformanta in creditare, conform unui studiu UniCredit. Ponderea creditelor restante de la noi a depasit-o cu mult chiar si pe cea din tarile baltice, unde economia se confrunta cu o recesiune extrem de severa.
 
Rata creditelor neperformante a ajuns in Romania la 11,3% la mijlocul acestui an, potrivit raportului CEE Banking Outlook realizat de UniCredit. Nicio tara din Europa Centrala si de Est, membra UE, nu se afla intr-o situatie atat de nefasta.
 
In Cehia si Slovacia, rata de neperformanta este de numai 4%, iar in Polonia si Ungaria – de 6%. Nici macar bancile din tarile baltice, care se confrunta cu o recesiune severa, nu au ajuns intr-o situatie atat de dramatica. In ciuda dificultatilor din economie, bancile de acolo au reusit sa mentina rata de neperformanta la 6%.
 
Bancherii din Romania ar avea multe de invatat de la colegii lor din Bulgaria, care si-au limitat creditele neperformante la 4%. Mai prost decat bancile noastre, stau doar cele din Rusia (cu o pondere de 16% a creditelor neperformante), Kazahstan (26%) si Ucraina (30%).
 
Aceste cifre nu arata altceva decat ca sistemul bancar este mult mai inapoiat fata de cele din restul UE. El este mai apropiat de cel din tarile din fosta Uniune Sovietica decat de cele din Occident.
 

Erori in gestionarea crizei economice

 
Si nici nu este de mirare ca s-a ajuns in aceasta situatie, avand in vedere greselile grave facute de bancheri in gestionarea crizei economice. Pentru a-si acoperi pierderile, bancile noastre au preferat sa-si scoata parleala prin majorarea dobanzilor la clientii care inca isi plateau ratele la timp, astfel ca in cele din urma, tot mai multi au intrat in incapacitate de plata.
 
Degeaba a redus Banca Centrala Europeana dobanzile la euro, pentru ca in Romania, efectele nu s-au facut simtite. La creditele pentru populatie aflate in sold, dobanda in euro a ramas nemodificata, conform datelor BNR. Reducerea dobanzilor ar fi compensat partial deprecierea leului si poate ca unii clienti si-ar fi putut plati ratele mai departe.
 
La fel s-a intamplat si cu dobanzile in lei. Reducerile operate de BNR – alaturi de relaxarea regimului rezervelor minime obligatorii - nu s-au regasit mai deloc in graficul de rambursare al clientilor. Rata medie a dobanzii la creditele in lei pentru populatie a crescut intre septembrie 2008 si iunie 2009.
 
Procedurile de reesalonare si amanare la plata puteau fi salvatoare pentru multi dintre clienti, daca ar fi fost gestionate eficient. Cum raspunsurile la cererile de restructurare veneau cu intarziere din partea bancilor, clientii acumulau restante si treceau apoi automat in executare silita.
 

Trucuri vechi si noi

 
Pe de alta parte, relaxarea conditiilor de creditare din anii anteriori s-a intors impotriva bancherilor. Ratele la creditele cu dobanda introductorie au inceput sa explodeze, pe masura ce perioada initiala cu dobanda fixa s-a epuizat. Cum multi clienti nici macar nu stiau ce ii asteapta dupa primul an de creditare, rezultatul final nu putea fi decat o avalansa de credite neperformante.
 
Din pacate, criza financiara nu a fost o lectie suficienta pentru unele banci, care incearca noi trucuri pe buzunarul clientilor. Sub pretextul ca vor sa faca transparent modul de ajustare a dobanzii, le propun acum clientilor acte aditionale la contractele de credite. Noua dobanda este putin mai scazuta decat cea practicata, pentru a face atractiva oferta. Dobanda ascunde insa o marja enorma, deoarece rata Euribor este sub 1%, fata de 5% cat era in septembrie 2008.
 
Evident, Euribor nu va ramane la acest nivel scazut la nesfarsit, ci va urca in timp, pe masura ce economia europeana isi va reveni. Atunci clientii vor simti cum ratele lor incep din nou sa creasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul