top banner

Credite neperformante cat casa la bancile din Romania

09 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Dupa ce s-au remarcat in anii trecuti prin cele mai scumpe credite din UE, acum bancile romanesti se confrunta cu cea mai mare neperformanta in creditare, conform unui studiu UniCredit. Ponderea creditelor restante de la noi a depasit-o cu mult chiar si pe cea din tarile baltice, unde economia se confrunta cu o recesiune extrem de severa.
 
Rata creditelor neperformante a ajuns in Romania la 11,3% la mijlocul acestui an, potrivit raportului CEE Banking Outlook realizat de UniCredit. Nicio tara din Europa Centrala si de Est, membra UE, nu se afla intr-o situatie atat de nefasta.
 
In Cehia si Slovacia, rata de neperformanta este de numai 4%, iar in Polonia si Ungaria – de 6%. Nici macar bancile din tarile baltice, care se confrunta cu o recesiune severa, nu au ajuns intr-o situatie atat de dramatica. In ciuda dificultatilor din economie, bancile de acolo au reusit sa mentina rata de neperformanta la 6%.
 
Bancherii din Romania ar avea multe de invatat de la colegii lor din Bulgaria, care si-au limitat creditele neperformante la 4%. Mai prost decat bancile noastre, stau doar cele din Rusia (cu o pondere de 16% a creditelor neperformante), Kazahstan (26%) si Ucraina (30%).
 
Aceste cifre nu arata altceva decat ca sistemul bancar este mult mai inapoiat fata de cele din restul UE. El este mai apropiat de cel din tarile din fosta Uniune Sovietica decat de cele din Occident.
 

Erori in gestionarea crizei economice

 
Si nici nu este de mirare ca s-a ajuns in aceasta situatie, avand in vedere greselile grave facute de bancheri in gestionarea crizei economice. Pentru a-si acoperi pierderile, bancile noastre au preferat sa-si scoata parleala prin majorarea dobanzilor la clientii care inca isi plateau ratele la timp, astfel ca in cele din urma, tot mai multi au intrat in incapacitate de plata.
 
Degeaba a redus Banca Centrala Europeana dobanzile la euro, pentru ca in Romania, efectele nu s-au facut simtite. La creditele pentru populatie aflate in sold, dobanda in euro a ramas nemodificata, conform datelor BNR. Reducerea dobanzilor ar fi compensat partial deprecierea leului si poate ca unii clienti si-ar fi putut plati ratele mai departe.
 
La fel s-a intamplat si cu dobanzile in lei. Reducerile operate de BNR – alaturi de relaxarea regimului rezervelor minime obligatorii - nu s-au regasit mai deloc in graficul de rambursare al clientilor. Rata medie a dobanzii la creditele in lei pentru populatie a crescut intre septembrie 2008 si iunie 2009.
 
Procedurile de reesalonare si amanare la plata puteau fi salvatoare pentru multi dintre clienti, daca ar fi fost gestionate eficient. Cum raspunsurile la cererile de restructurare veneau cu intarziere din partea bancilor, clientii acumulau restante si treceau apoi automat in executare silita.
 

Trucuri vechi si noi

 
Pe de alta parte, relaxarea conditiilor de creditare din anii anteriori s-a intors impotriva bancherilor. Ratele la creditele cu dobanda introductorie au inceput sa explodeze, pe masura ce perioada initiala cu dobanda fixa s-a epuizat. Cum multi clienti nici macar nu stiau ce ii asteapta dupa primul an de creditare, rezultatul final nu putea fi decat o avalansa de credite neperformante.
 
Din pacate, criza financiara nu a fost o lectie suficienta pentru unele banci, care incearca noi trucuri pe buzunarul clientilor. Sub pretextul ca vor sa faca transparent modul de ajustare a dobanzii, le propun acum clientilor acte aditionale la contractele de credite. Noua dobanda este putin mai scazuta decat cea practicata, pentru a face atractiva oferta. Dobanda ascunde insa o marja enorma, deoarece rata Euribor este sub 1%, fata de 5% cat era in septembrie 2008.
 
Evident, Euribor nu va ramane la acest nivel scazut la nesfarsit, ci va urca in timp, pe masura ce economia europeana isi va reveni. Atunci clientii vor simti cum ratele lor incep din nou sa creasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Creditele de consum online intră în faza pe repede înainte

Creditele de consum online intră în faza pe repede înainte

UniCredit Consumer Financing extinde clubul finanțatorilor care oferă împrumuturi 100% online pe site-urile magazinelor partenere, procesul având o viteză apropiată de cea a achizițiilor cu resursele proprii ale clienților.

14 Mai 2025 | Credite nevoi personale
Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Spre deosebire de bănci, care oferă costuri mai mici în cazul creditelor de valoare mare, unde debitorii primesc veniturile în cont și au asigurări de viață, în cazul IFN-urilor ofertele bune vin pe anumite scadențe.

25 Mar 2025 | Credite nevoi personale
Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Majoritatea băncilor oferă împrumuturi de nevoi personale ale căror costuri variază în funcție de mărimea sumei, existența unor asigurări, virarea veniturilor în cont și istoricul în relația cu banca.

28 Ian 2025 | Credite nevoi personale
Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul