top banner

De ce nu e momentul sa ne imprumutam in lei?

27 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

De ce nu e momentul sa ne imprumutam in lei?

Bancherii incearca sa isi convinga clientii de faptul ca un credit in lei este mai avantajos decat unul in euro deoarece ofera stabilitate si perspective mai bune. Realitatile pietei spun insa alta poveste: creditul in euro este de aproape 2 ori mai ieftin, iar cand situatia se va schimba, clientii pot recurge la refinantare sau la conversie.
Diferentele de dobanda intre creditele in lei si euro din ofertele bancilor raman extrem de mari. Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro pe 30 ani, suma lunara pe care un client trebuie sa o scoata din buzunar in momentul de fata este de 350 -360 euro, in conditiile in care se indreapta catre bancile cele mai avantajoase.
Daca decide sa imprumute echivalentul sumei in lei – respectiv 215.000 lei – ar plati o rata lunara de cel putin 2.300 – 2.500 lei.
Nici perspectivele creditelor in euro nu sunt destul de nefavorabile. Dobanzile sunt indexate in functie de indicele Euribor, care se afla acum la minime istorice (de sub 1%). Insa, pentru ca imprumuturile in lei sa devina mai atractive este necesar ca ratele Euribor sa creasca cu aproximativ 6 puncte procentuale.

Bancherii nu vor sa vada solutiile

Realitatile pietei arata ca nici Euribor nu va creste peste cateva luni cu 6 puncte procentuale si nici leul nu se va deprecia atat de puternic, conform estimarilor analistilor din banci.
Iar, daca peste cativa ani, conditiile din piata se vor schimba totusi atat de dramatic incat imprumuturile in lei sa devina mai avantajoase decat cele in euro, clientii pot oricand apela la o refinantare sau o conversie valutara, operatiuni oferite de majoritatea bancilor din Romania.
“Ar fi sinucigas sa iei un credit pe 5 -10 ani in conditiile actuale de costuri, fara ideea de a-l refinanta in viitor”, a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.
Cu toate acestea, reprezentantii bancilor comerciale sunt destul de reticienti in a scoate in evidenta si acest aspect si se multumesc in a recomanda populatiei si companiilor sa aiba rabdare, pentru ca in timp dobanzile vor scadea.

Avantajele creditelor in lei

Bancherii argumenteaza cu perspectivele pozitive pe care un imprumut in lei le va avea peste 4 sau 5 ani. Pierderile importante generate pana in acel moment sunt trecute cu vederea.
“In mod aproape natural, multi din doritorii de credite se uita pe o perioada foarte scurta, chiar daca obtin creditul pe 30 ani”, a precizat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
Un alt argument avansat in favoarea creditelor in lei este transformarea indicelui Robor in Euribor in momentul adoptarii monedei europene. Avand in vedere ca marjele la lei sunt mai mici decat la euro, clientii ar beneficia de o reducere de costuri.
 
“Pe un interval scurt de timp ai avea tendinta de a merge pe credit in euro, dar, pe termen mai lung, dobanzile la lei vor converge catre cele in euro”, a precizat Sorin Oprescu, presedintele Alpha Bank.

BNR vrea “binele” cu forta

Si BNR incearca sa convinga populatia sa se imprumute in lei si nu in valuta. “Creditarea in lei aduce un beneficiu clientilor deoarece isi ramburseaza imprumuturile in valuta in care isi obtin salariu. Cateodata clientilor trebuie sa le faci binele cu forta”, a precizat Valentin Lazea, economistul sef al BNR.  
Totodata, Valentin Lazea a tras si un semnal de alarma cu privire la dobanzile inca foarte mari pe care bancile le mentin in cazul ofertei de creditare, in conditiile in care BNR a relaxat reglementarile pietei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul