Diferentele de dobanda intre creditele in lei si euro din ofertele bancilor raman extrem de mari. Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro pe 30 ani, suma lunara pe care un client trebuie sa o scoata din buzunar in momentul de fata este de 350 -360 euro, in conditiile in care se indreapta catre bancile cele mai avantajoase.
Nici perspectivele creditelor in euro nu sunt destul de nefavorabile. Dobanzile sunt indexate in functie de indicele Euribor, care se afla acum la minime istorice (de sub 1%). Insa, pentru ca imprumuturile in lei sa devina mai atractive este necesar ca ratele Euribor sa creasca cu aproximativ 6 puncte procentuale.
Realitatile pietei arata ca nici Euribor nu va creste peste cateva luni cu 6 puncte procentuale si nici leul nu se va deprecia atat de puternic, conform estimarilor analistilor din banci.
“Ar fi sinucigas sa iei un credit pe 5 -10 ani in conditiile actuale de costuri, fara ideea de a-l refinanta in viitor”, a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.
Cu toate acestea, reprezentantii bancilor comerciale sunt destul de reticienti in a scoate in evidenta si acest aspect si se multumesc in a recomanda populatiei si companiilor sa aiba rabdare, pentru ca in timp dobanzile vor scadea.
Bancherii argumenteaza cu perspectivele pozitive pe care un imprumut in lei le va avea peste 4 sau 5 ani. Pierderile importante generate pana in acel moment sunt trecute cu vederea.
“In mod aproape natural, multi din doritorii de credite se uita pe o perioada foarte scurta, chiar daca obtin creditul pe 30 ani”, a precizat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
“Pe un interval scurt de timp ai avea tendinta de a merge pe credit in euro, dar, pe termen mai lung, dobanzile la lei vor converge catre cele in euro”, a precizat Sorin Oprescu, presedintele Alpha Bank.
Si BNR incearca sa convinga populatia sa se imprumute in lei si nu in valuta. “Creditarea in lei aduce un beneficiu clientilor deoarece isi ramburseaza imprumuturile in valuta in care isi obtin salariu. Cateodata clientilor trebuie sa le faci binele cu forta”, a precizat Valentin Lazea, economistul sef al BNR.
Totodata, Valentin Lazea a tras si un semnal de alarma cu privire la dobanzile inca foarte mari pe care bancile le mentin in cazul ofertei de creditare, in conditiile in care BNR a relaxat reglementarile pietei.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.
12 Aprilie 2021 | Credite de consum
Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.
3 Martie 2021 | Credite de consum
Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.
3 Februarie 2021 | Credite de consum
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru