top banner

Administratorii de fonduri isi regandesc strategia investitionala dupa modelul european

18 Februarie 2010 | Autor: Alina Branescu

Din ianuarie, fondurile mutuale sunt grupate dupa noi criterii europene. Acest proces duce la schimbarea strategiei investitionale practicata pana acum de administratori. Daca unii vor trebui sa vanda cel putin o parte din actiunile detinute, altii vor fi nevoiti sa-si mareasca expunerea pe aceste active riscante.
Fondurile mutuale vor fi grupate ca si pana acum in 4 categorii de baza, deja existente. Marea diferenta consta insa in gradul de expunere a fondurilor pe anumite instrumente financiare:
  • fondurile de actiuni vor fi obligate sa investeasca minim 85% din portofoliu in actiuni, fata de numai 66% in prezent;
  • fondurile de obligatiuni vor trebui sa efectueze plasamente de minim 90% din active in obligatiuni si nu vor mai putea efectua deloc investitii riscante in actiuni.
Momentan, niciun fond de actiuni nu detine in portofoliu actiuni in proportie de minim 85% din active, potrivit datelor centralizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Pe de alta parte, fondurile monetare vor fi grupate in 2 categorii, in functie de indicatorul modified duration.

Fondurile mixte flexibile pot fi speculate cel mai usor

Pe de alta parte, fondurile mixte vor fi impartite in functie de modul de alocare al activelor. Ele pot fi:
  • defensive - cu o expunere sub 35% pe actiuni;
  • echilibrate - expunerea pe actiuni variaza intre 35% si 65%;
  • dinamice  - cu o expunere pe actiuni de peste 65%;
  • flexibile - expunere variabila, ca instrumente si timp de detinere.
“Fondurile mixte flexibile sunt cele mai speculative fonduri dintre toate, din punctul meu de vedere. Investitorii speculatori se vor indrepta cel mai probabil spre acestea”, considera presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu.
Avand in vedere ca fondurile mixte dinamice si flexibile pot ajunge la detineri de pana la 100% din active in actiuni, similar celor de actiuni, exista riscul de a se confunda cele 2 categorii.
“Diferenta dintre acestea este ca fondurile flexibile pot avea o structura de fond de actiuni chiar de numai 3 zile, spre exemplu, in functie de strategia de investitii adoptata de catre administrator. In schimb, fondurile de actiuni trebuie sa mentina permanent un procent de minim 85% din portofoliu in active cu grad ridicat de risc”, a explicat directorul general al AAF, Adrian Tudose.

Strategia investitionala, batuta in cuie

Din momentul in care un fond va fi inclus intr-o anumita categorie, administratorul nu va mai putea reveni cu modificari semnificative asupra politicii investitionale. El este obligat sa mentina structura de plasamente corespunzatoare incadrarii alese.
Exceptie fac schimbarile temporare, cauzate de motive obiective, neimputabile acestuia, managerul de fond putand apela la o derogare de maxim 30 de zile de la parametrii standard.
Definitivarea structurii portofoliului va trebui facuta pana la finele lui iunie 2010 - data limita de incadrare intr-un anumit tip. Investitorii vor putea afla tipul fondului si strategia investitionala chiar din prospectele de emisiune ale fondurilor, lucru care nu este valabil in prezent.
“Nu va mai fi permis ca ceea ce se declara prin prospecte sa fie diferit de ceea ce se face ulterior”, a subliniat presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.
Prin urmare, investitorii vor avea certitudinea ca fondul urmeaza indeaproape profilul de fond declarat. Anterior, administratorii isi puteau ajusta nestingheriti portofoliile fondurilor, in functie de evolutia pietelor financiare.
Criza financiara a dus chiar la realocari masive de active, in special in cazul fondurilor de actiuni, in vederea protejarii temporare a investitorilor de corectiile tot mai puternice de pe bursa.
Ponderea actiunilor a fost redusa masiv, pana la niveluri de 40-60%, in timp ce plasamentele in depozite si titluri de stat au crescut considerabil. Cu toate acestea, fondurile erau prezentate in continuare ca fonduri de actiuni, in dezavantajul celor care investeau in continuare peste 80% din portofoliu in actiuni.

Realocarea activelor nu va produce miscari bruste pe bursa

“Nu vor exista schimbari mari de directie, majoritatea administratorilor decizand sa-si pastreze strategia utilizata pana in prezent. Prin urmare, nu vom asista la miscari bruste pe bursa din cauza realocarilor de active”, a declarat presedintele BRD Asset Management, Dan Nicu.
La prima evaluare dupa demararea acestui proces, numarul de fonduri monetare a crescut de la 5 la 7, in vreme ce fondurile de obligatiuni au fost reduse de la 9 la 5. Numarul fondurilor de actiuni a ramas neschimbat, la 9, iar fondurile mixte continua sa fie cele mai multe, numarul lor crescand de la 17 la 25.
Spre exemplu, fondurile de obligatiuni Tezaur si Fortuna Gold au fost transferate din ianuarie in categoria celor monetare, iar Vanguard Protector si Zepter Obligatiuni au trecut in tabara celor mixte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul