top banner

Cum se explica succesul produselor de economisire?

10 August 2007 | Autor: Monica Panzaru

Dupa ce o perioada buna de timp interesul romanilor pentru economisire a fost mult sub cel pentru creditare, scaderea inflatiei, diversificarea portofoliului de oferte ale bancilor comerciale corelate si cu dobanzile atractive oferite de acestea au dus la cresterea volumului produselor de economisire.
Conform statisticilor depozitele romanilor au crescut cu 20 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. Succesul produselor de economisire din 2007 poate fi explicat in primul rand pe seama imbunatatirii remunerarii acestora. Raportat la rata inflatiei,  avem un plus de aproximativ 3,5-4 puncte procentuale. Ceea ce nu este deloc putin, mai ales daca ne raportam la situatia existenta in alte sisteme bancare de pe plan international.
Succesul economisirii sta si in varietatea de oferte de pe piata. Oferte dintre care fiecare poate alege ceea ce crede ca i se potriveste mai bine. Interesant este ca fiecare varsta isi are, de regula, un produs favorit.
Adolescentii si tinerii pana in 35 de ani se orienteaza cu prioritate catre conturile curente si  conturile de economii sau spre depozitele la termen. Cei peste 35 de ani iau in calcul si oportunitatile oferite de produsele de economisire complexe, care includ si o componenta de investire – cum ar fi produsele in care o parte din bani merg in depozite, iar alta in fonduri deschise de investitii.
Varstnicii sunt de obicei mai conservatori si merg pe reteta binecunoscuta a depozitelor bancare. Insa sunt destui care, datorita flexibilitatii oferite, iau in calcul si varianta conturilor de economii.
Succesul economisirii trebuie cautat si in prevederile Codului Fiscal, conform carora conturile curente si conturile asimilate acestora nu sunt impozitate, ceea ce a dat prilejul bancilor sa asimileze acestor prevederi conturile de economii si sa le promoveze ca o alternativa demna de luat in seama. Conturile de economii imbina, pana la urma, avantajele dobanzilor relativ similare cu cele ale depozitelor cu flexibilitatea specifica unui cont curent.
Succesul economisirii sta si in climatul concurential acerb de pe piata, care a determinat bancile sa inoveze in tentativa de a-si spori numarul de clienti.  Insa, de ce sa n-o spunem, succesul economisirii are la baza si cresterea sigurantei deponentilor, sumele garantate prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar atingand acum o limita semnificativa – 20.000 euro per deponent si banca.
Monica Panzaru, ofiter bancar la Bancpost

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite
Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii