top banner

Bursa pierde 10% in 2 zile

16 Iulie 2008 | Autor: Alina Branescu

Pietele financiare internationale au contaminat Bursa de Valori Bucuresti, care a scazut cu 10% in doua zile consecutive. Analistii nu cred ca perioada de revenire se va instala prea curand, dar atrag atentia ca preturile scazute fac atractive noile achizitii.
 
Cifrele la inchidere afisate de bursele din regiune aratau o scadere generala a acestora, iar Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a facut abstractie. Indicele BET a cunoscut pe 15 iulie 2008 o depreciere de 5,6%, iar in ziua urmatoare, a pierdut inca 4%.
 
Pe 16 iulie, titlurile SIF-urilor au suferit printre cele mai mari pierderi (SIF5 -6,01%, SIF1 -5,29% si SIF2 -5,20%). Doar SIF3 a incheiat sedinta pe plus, cu 0,5% mai mult fata de ziua precedenta.
 
In ceea ce priveste evolutia bancilor, Banca Comerciala Carpatica nu a inregistrat nicio schimbare fata de ziua precendenta, incheind astazi cu 0%. In schimb, actiunile BRD au scazut cu 3,89%, iar cele ale Bancii Transilvania cu 5,88%.
 
Cele mai afectate au fost actiunile SSIF Broker Cluj Napoca (- 8,47%), iar cel mai bine au evoluat titlurile Azomures, acestea benefiiciind de o crestere de 4%.
Directorul executiv de la Pioneer Investments, Florin Dolea, explica aceste evolutii prin faptul ca pietele emergente cad cel mai repede si cresc cel mai greu.
 
El crede ca atata timp cat problemele din afara sunt foarte serioase si exista tensiuni la nivelul pietelor de capital, investitorii ar trebui sa-si revizuiasca deciziile in ceea ce priveste investitiile in active cu grad ridicat de risc.
 
Previziuni incerte pentru viitor
 
In ceea ce priveste evolutia viitoare a indicilor bursei, analistii nu se arata prea optimisti. “Scaderile din ultima perioada nu mai tin de factori economici fundamentali, ci mai degraba de factori psihologici. Teoretic, pretul unei actiuni ar trebui sa evolueze constant, in linie cu rezultatele inregistrate de companie. In practica, fata de aceasta linie imaginara, pretul tinde sa oscileze foarte mult, panica si lacomia fiind factorii care influenteaza amploarea acestor oscilatii”, spune Sorin Ichim, director marketing si vanzari la Raiffeisen Asset Management.
 
Florin Dolea este de parere ca atat timp cat criza intenationala nu se va incheia, bursa nu-si va reveni prea curand.
 
Deoarece investitorii au capatat o anumita aversiune fata de risc incepand cu scaderile bursiere, care nu par a se termina cel putin pana la sfarsitul anului, analistii reamintesc regula de aur a investitiilor pe piata de capital.
 
“Evolutia din ultimul timp a bursei ar indemna intr-adevar un investitor la reticenta. Este important insa sa privim lucrurile in ansamblu, o regula de aur a investitiilor pe piata de capital spunand ca trebuie sa investesti atunci cand preturile scad si sa vinzi atunci cand acestea au crescut”, afirma Sorin Ichim.
 
Printre blue chip-urile care au scazut cel mai mult de la inceputul anului se numara BRD cu 22,77%, Biofarm cu 54,85%, Antibiotice cu 39,44% si Oltchim cu 38,79%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul