Romanii mai au de asteptat pana cand vor sti de cand sunt obligati sa isi asigure casele. Termenul de la care aceasta asigurare va deveni obligatorie nu este inca stabilit, insa actorii din piata spera ca acest lucru sa se intample in partea a doua a anului.
Intarzieri la emiterea politei
“Nu putem da o data certa de incepere deoarece negocierile pentru incheierea contractului de reasigurare se pot intinde”, afirma presedintele Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea. El estimeaza insa ca pana la finele lui 2010, aproximativ 25% din locuinte vor fi asigurate, ceea ce inseamna ca termenul de incepere va fi undeva in partea a doua a anului.
Conform Legii nr. 260 din 2008, asigurarea locuintelor devine obligatorie dupa 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare de catre Comsia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), explica Marinela Nemes, director la Directia Generala Juridica din CSA. Acest termen a expirat insa, fara ca PAID sa finalizeze pregatirile pentru emiterea politelor. In aceste conditii, spune Nemes, este necesar un nou termen, care va fi stabilit prin modificarea Legii nr. 260.Seful PAID spune ca principalii pasi care mai trebuie facuti sunt legati de crearea unei baze de date cu locuintele la nivel national si incheierea contractului de reasigurare. In zilele urmatoare, PAID asteapta sa primeasca oferte din partea a 5 companii de reasigurare, iar ulterior sa inceapa negocierile. Bulugea spune ca in functie de rezultatul negocierilor va putea fi redactat apoi si contractul de asigurare, cu termenii si parametrii exacti.
Prima anuala este de 20 euro
Suma asigurata - despagubirea maxima pe care o pot incasa clientii - este stabilita prin lege si este diferentiata in functie de tipul constructiei:
Tot prin lege a fost stabilita si prima de asigurare anuala, care va fi de 20 euro pentru locuinte de tip A si de 10 euro pentru cele de tip B.
Din momentul in care aceasta asigurare devine obligatorie, proprietarii vor avea la dispozitie 3 luni pentru a incheia aceste polite. In caz contrar, ei risca sa fie amendati de primarii, care pot aplica penalizati cuprinse intre 100-500 lei. Vanzarea politelor se va face prin intermediul celor 13 companii actionare PAID.
Ce fac persoanele care au deja o asigurare pentru locuinta?
Persoanele care au incheiat in prezent o asigurarea facultativa pentru locuinta – cum sunt cei care au obtinut un credit imobiliar si care sunt obligati sa incheie aceasta asigurare – nu vor fi obligate sa incheie asigurarea obligatorie pana cand polita actuala nu expira. Conform datelor CSA, doar 15% din cele 8,5 milioane de locuinte sunt asigurate in prezent.
La data expirarii politei, ei vor trebui sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei. Avand in vedere ca suma asigurata este limitata in acest caz la maxim 20.000 euro, cel mai probabil ei vor fi nevoiti sa incheie si o asigurare facultativa de completare pentru locuinta.
Conform prevederilor legale, in caz de dauna, despagubirea se va acorda cu prioritate din asigurarea obligatorie si, daca mai este cazul, se va apela si la polita facultativa.
Asigurarea obligatorie acopera doar cateva riscuri
Incheierea unei asigurari facultative este recomandata de companii pentru toti clientii, din doua motive:
Asigurarile facultative de locuinte pot acoperi mai multe riscuri, de la incendii, vandalism, furt, si pana la caderea accidentala a unor corpuri si protectie impotriva echipamentelor electrice si electronice.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.
23 Decembrie 2020 | Asigurari
Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.
17 Decembrie 2020 | Asigurari
Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.
7 Decembrie 2020 | Asigurari
Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
29 Noiembrie 2020 | Asigurari
Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si