top banner

Asigurarea obligatorie a locuintelor nu are inca o data clara de aparitie

17 Martie 2010 | Autor: Marius Serban

Desi legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a intrat in vigoare de aproape un an, nici pana in prezent nu este stabilita o data ferma pentru emiterea acestor polite. Data vehiculata anterior - 1 iulie 2010 - nu este asumata de compania care administreaza proiectul.  Cel mai probabil, acest termen va fi undeva in partea a doua a anului.

Romanii mai au de asteptat pana cand vor sti de cand sunt obligati sa isi asigure casele. Termenul de la care aceasta asigurare va deveni obligatorie nu este inca stabilit, insa actorii din piata spera ca acest lucru sa se intample in partea a doua a anului.

Intarzieri la emiterea politei

“Nu putem da o data certa de incepere deoarece negocierile pentru incheierea contractului de reasigurare se pot intinde”, afirma presedintele Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea. El estimeaza insa ca pana la finele lui 2010, aproximativ 25% din locuinte vor fi asigurate, ceea ce inseamna ca termenul de incepere va fi undeva in partea a doua a anului.

Conform Legii nr. 260 din 2008, asigurarea locuintelor devine obligatorie dupa 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare de catre Comsia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), explica Marinela Nemes, director la Directia Generala Juridica din CSA. Acest termen a expirat insa, fara ca PAID sa finalizeze pregatirile pentru emiterea politelor. In aceste conditii, spune Nemes, este necesar un nou termen, care va fi stabilit prin modificarea Legii nr. 260.

Seful PAID spune ca principalii pasi care mai trebuie facuti sunt legati de crearea unei baze de date cu locuintele la nivel national si incheierea contractului de reasigurare. In zilele urmatoare, PAID asteapta sa primeasca oferte din partea a 5 companii de reasigurare, iar ulterior sa inceapa negocierile. Bulugea spune ca in functie de rezultatul negocierilor va putea fi redactat apoi si contractul de asigurare, cu termenii si parametrii exacti.

Prima anuala este de 20 euro

Suma asigurata  - despagubirea maxima pe care o pot incasa clientii - este stabilita prin lege si este diferentiata in functie de tipul constructiei:

  • 20.000 euro pentru locuintele cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alta materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic (denumite si locuinte tip A)
  • 10.000 euro pentru constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (locuinte tip B).

Tot prin lege a fost stabilita si prima de asigurare anuala, care va fi de 20 euro pentru locuinte de tip A si de 10 euro pentru cele de tip B.

Din momentul in care aceasta asigurare devine obligatorie, proprietarii vor avea la dispozitie 3 luni pentru a incheia aceste polite. In caz contrar, ei risca sa fie amendati de primarii, care pot aplica penalizati cuprinse intre 100-500 lei. Vanzarea politelor se va face prin intermediul celor 13 companii actionare PAID.

Ce fac persoanele care au deja o asigurare pentru locuinta?

Persoanele care au incheiat in prezent o asigurarea facultativa pentru locuinta – cum sunt cei care au obtinut un credit imobiliar si care sunt obligati sa incheie aceasta asigurare – nu vor fi obligate sa incheie asigurarea obligatorie pana cand polita actuala nu expira. Conform datelor CSA, doar 15% din cele 8,5 milioane de locuinte sunt asigurate in prezent.

La data expirarii politei, ei vor trebui sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei. Avand in vedere ca suma asigurata este limitata in acest caz la maxim 20.000 euro, cel mai probabil ei vor fi nevoiti sa incheie si o asigurare facultativa de completare pentru locuinta.

Conform prevederilor legale, in caz de dauna, despagubirea se va acorda cu prioritate din asigurarea obligatorie si, daca mai este cazul, se va apela si la polita facultativa.

Asigurarea obligatorie acopera doar cateva riscuri

Incheierea unei asigurari facultative este recomandata de companii pentru toti clientii, din doua motive:

  • Suma asigurata s-ar putea sa nu acopere intreaga valoare a locuintei in multe cazuri, astfel ca exista riscul sa nu se poata recupera integral paguba;
  • Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie sunt limitate la pierderile rezultate in urma cutremurelor de pamant, alunecarilor de teren si inundatiilor. Daca asiguratul inregistreaza pierderi din alte cauze, el nu va fi despagubit.

Asigurarile facultative de locuinte pot acoperi mai multe riscuri, de la incendii, vandalism, furt, si pana la caderea accidentala a unor corpuri si protectie impotriva echipamentelor electrice si electronice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari
Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii.

13 Apr 2023 | Asigurari
Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul