top banner

Conditii mai dure la acordarea creditelor pentru locuinte

02 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Majoritatea bancilor intentioneaza sa inaspreasca standardele de creditare ale populatiei in urmatoarele luni. Peste 40% din respondenti anticipeaza o inrautatire considerabila a conditilor de acordare a creditelor pentru locuinte in primul trimestru din 2009, in conditiile in care preturile la case se asteapta sa scada mai departe.
 
Conform unui sondaj al Bancii Nationale a Romaniei, standardele de creditare s-au inasprit sever la nivelul intregului sector bancar in ultimul trimestru din 2008, atat pentru achizitia de locuinte, cat si pentru creditele de consum.
 

Scade suma imprumutata

 
Ultimele trei luni din 2008 au consemnat prima inasprire pentru creditele ipotecare si o continuare a inaspririi conditiilor de acordare pentru creditele de consum. Acesta s-a reflectat prin:
  • Reducerea gradului maxim de indatorare;
  • Cresterea marjelor de dobanda;
  • Majorarea gradului de acoperire cu garantii in cazul creditelor ipotecare;
  • Reducerea plafonului maxim de acordare in cazul creditului de consum. 
In trimestrul III din 2008, gradul maxim de indatorare era in medie de 55,3%, iar in ultimele trei luni ale anului trecut, acest indicator a scazut la 49,1%.
 
Bancile cer si mai multe garantii atunci cand decid sa finanteze achizitia unui imobil. Astfel, in medie, ponderea creditului in valoarea garantiei a ajuns in trimestrul IV din 2008 la 70,7% fata de 75% in trimestrul II.
 
Cererea de credite de consum a scazut intr-o masura mai mare decat se asteptau bancile. Evolutia cea mai surprinzatoare a fost in cazul cardurilor de credit, a caror cerere s-a redus mult in conditiile in care se astepta o mentinere a nivelului solicitarilor din trimestrul anterior.
 

Creditele se vor acorda si mai greu

 
Bancile se asteapta ca aceasta evolutie sa continue si in prima parte a lui 2009, insa cu o intensitate mai redusa decat in trimestrul anterior.
 
Aproape 60% din bancile respondente considera ca vor deveni mai restrictive la acordarea de credite de consum.
 
Totodata, 41,3% din bancile chestionate cred ca vor fi considerabil mai restrictivi la acordarea de credite ipotecare, in timp 20% isi vor inaspri conditiile de acordare a acestor imprumuturi doar intr-o anumita masura.
 

Preturile imobilelor vor continua sa scada

 
In opinia bancilor, pretul locuintelor se afla pe o panta negativa, inregistrand in ultimul trimestru al anului 2008 o scadere insemnata, mai accentuata chiar decat anticipatiile anterioare.
 
Prognozele sectorului bancar cu referire la evolutia preturilor la imobiliare este de mentinere a trendului de scadere si in prima parte a lui 2009. Peste 66% din cei care au raspuns sondajului BNR considera ca, cel putin pana la finalul lunii martie, preturile la imobile vor scadea intr-o anumita masura.
 
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR si are la baza un chestionar transmis primelor 10 banci in functie de cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul