top banner

Creditele cu avans redus se obtin cu garantii suplimentare

20 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Cine vrea sa obtina un credit ipotecar garantand doar cu locuinta achizitionata trebuie sa aiba, in unele cazuri, pana la jumatate din pret. Exista doar cateva banci care ofera finantare de pana la 100%, insa cu garantii suplimentare sau dobanda mai mare.
 
O simpla vizita prin agentiile bancilor prezinta o situatie descurajatoare. Nu numai ca bancile majoreaza dobanda la creditele ipotecare si reduc gradul de indatorare, dar acum impun si un avans mai mare ca in urma cu doar un an.
 
Avansul mediu in piata a crescut de la 15% in vara anului trecut la 30% in prezent. Tot mai multe banci recurg la aceasta mutare in conditiile in care nu mai sunt dispuse sa finanteze intregul pret al locuintei, intr-o piata imobiliara in care valorile scad pe zi ce trece.
 

Imobil suplimentar pentru garantarea creditului

 
Mai mult, unele institutii impun un avans ce poate parea mic la prima vedere, dar pentru a putea beneficia de acesta, clientii trebuie sa vina cu garantii suplimentare.
 
Spre exemplu, clientii trebuie sa contribuie cu 25% din costul locuintei dorite la Credit Europe Bank. Totusi, banca nu va acorda decat 50% din valoarea garantiilor aduse.
 
Astfel, clientul are doua posibilitati: ori mai strange bani pana ajunge sa detina jumatate din valoarea imobilului dorit, ori pune ipoteca si pe alte proprietati, pana la nivelul impus de banca.
 
Si la Banca Romaneasca, avansul minim este de 30%, dar clientul primeste doar 50% din valoarea proprietatilor cu care garanteaza, indiferent de venit sau varsta.
 

Avans 0% - garantii mai multe si costuri mai mari

 
Exista si banci care promoveaza inca avansul de 0%. O parte din aceste oferte insa impun alte restrictii de garantii sau de costuri.
 
La BRD, clientul poate primi intreaga suma necesara pentru achizitionarea imobilului, dar in acest caz trebuie sa aduca o garantie suplimentara care sa acopere in proportie de 120% creditul obtinut. Iar, in acest caz, dobanda este cu 0,5 pp mai mare.
 
Daca nu are alt imobil si doreste sa garanteze doar cu locuinta cumparata prin credit, atunci avansul minim este de 20% din valoarea acesteia.  
 
Un avans redus - de 15% din valoarea imobilului - se intalneste si la CEC Bank si la UniCredit Tiriac Bank.
 

Clientul trebuie sa suporte diferentele din evaluare  

Si Banca Transilvania, ING Bank sau BCR ofera credite de achizitie locuinta cu finantare 100% fara ca solicitantul sa prezinte garantii suplimentare. Si aici dobanzile sunt mai mari cu 0,5 pp, in cazul ING Bank si Banca Transilvania, si cu 0,4 pp in cazul BCR, daca se opteaza pentru varianta cu avans redus.

Chiar daca nu se solicita garantii suplimentare, banca nu va acorda mai mult decat spune evaluatorul ca "face" imobilul.
 
Intr-o piata in care preturile sunt in descrestere este foarte posibil ca evaluatorii sa puna casei o eticheta cu un pret mai mic decat cel de cumparare.
 
Prin urmare, este recomandat ca atunci cand clientul alege o oferta cu avans zero sa aiba pregatita o suma de bani pentru acoperirea diferentelor ce pot aparea in urma evaluarii.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul