top banner

Cand Euribor scade, bancile salta marja de dobanda!

11 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

In cazul creditelor in euro, dobanda de referinta Euribor - utilizata de majoritatea bancilor la stabilirea costului creditul - a scazut de la 5% in septembrie 2008 la 2% in prezent. Bancile autohtone au reactionat la aceasta schimbare prin majorarea marjelor de dobanda, astfel ca imprumuturile s-au scumpit.
 
Indicele Euribor reprezinta rata dobanzii de referinta la euro, care este folosita ca referinta in majoritatea contractelor de credite ipotecare.
 
In ultima perioada, insa, ratele Euribor s-au redus foarte mult, in urma deciziilor luate de Banca Centrala Europeana. Din octombrie 2008, aceasta a diminuat in cateva etape dobanda de politica monetara, ultima ajustare avand loc la sfarsitul lui ianuarie 2009.
 
Bancile locale nu au profitat insa de aceasta situatie pentru a acorda imprumuturi mai ieftine, ci au majorat marjele de profit aplicate peste Euribor, facand creditul mai scump si, in consecinta, mai inaccesibil solicitantilor. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul ca institutiile autohtone se finanteaza acum la costuri mai mari din strainatate.
 

Scumpiri de pana la 4 puncte procentuale

 
Prima banca ce a anuntat scumpiri in 2009 a fost Alpha Bank. Aceasta a majorat marja aplicata peste Euribor de la 4,5% la 5,5% in ianuarie si apoi la 8% in februarie, pentru creditele de locuinta. Totodata insa, banca a ieftinit creditele de nevoi personale cu ipoteca cu 2,5 puncte procentuale.
 
Si Raiffeisen Bank a definitivat la inceputul lui februarie conditiile de creditare pentru populatie in conformitate cu prevederile ANPC. Rata dobanzii este exprimata in functie de o formula transparenta, dar este cu cateva puncte procentuale mai mare decat cea utilizata la finalul lui 2008.
 
BRD a majorat marja de profit la euro cu 2 puncte procentuale pentru creditele de achizitie locuinta si cu 3,5 puncte procentuale in cazul creditului de nevoi personale cu ipoteca.
 
Bank of Cyprus a modificat oferta de creditare destinata populatiei prin majorarea dobanzilor la euro cu peste 4 puncte procentuale si eliminarea dobanzii fixe din primul an.
 
 

Pentru creditul ipotecar, marja de dobanda aplicata peste Euribor a crescut de la 3,5% la 7,7%, in cazul achizitiei de locuinte construite in ultimii 10 ani, si de la 4,5% la 8,9%, pentru achizitia de imobile mai vechi de acest termen.  

 

IFN-urile se alinieaza pietei

Costul creditelor merge pe contrasensNici IFN-urile nu au recurs la ieftiniri de dobanzi. GE Money a majorat marja de dobanda aplicata peste Euribor sau Libor in cazul creditelor garantate cu ipoteca, in euro si dolari, cu 2,5 puncte procentuale.

In cazul creditului de achizitie imobil, marja de dobanda la euro variaza intre 8,7% si 9,3%, in functie gradul de acoperire cu garantii a creditului.

Astfel, rata dobanzii incepe de la 11,68% in situatia in care banca finanteaza maxim 60% din valoarea imobilelor aduse in garantie, si ajunge la 12,28% daca suma imprumutata este cuprinsa intre 75% si 80% din valoarea garantiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul