top banner

De ce scad in luna mai fondurile de actiuni?

29 Mai 2007 | Autor: Vlad Deliu

Fara a generaliza, putem observa ca luna mai a fiecarui an este una in care unitatile fondurilor ce au in portofoliu actiuni cotate pe bursa, inregistreaza usoare scaderi. Aceasta evolutie insa nu ar trebui sa-i sperie pe investitori, ea fiind generata in special de acordarea de dividende, actiuni gratuite si de majorarile de capital.
 
Vom incepe cu acordarea dividendelor. In momentul in care o companie acorda dividende se realizeaza o iesire de cash din firma respectiva. In teorie pretul unei actiuni, ar trebui sa scada imediat dupa trecerea datei de inregistrare cu maxim valoarea bruta a dividendului pe actiune. Intr-un exemplu concret: sa presupunem ca o companie valoreaza 1.000.000 RON (1.000.000 actiuni, cu un pret in piata de 1 RON), plateste dividende in valoare de 100.000 RON (sau 0.1 RON pe actiune); dupa aceasta plata, avand in vedere ca din companie a iesit o suma de bani, este normal ca valoarea totala a companiei sa coboare la 900.000 RON sau 0.9 RON pe actiunie.
In realitate, imediat dupa trecerea datei de inregistrare pretul scade (uneori chiar creste) cu o valoare diferita de cea a dividendului brut pe actiune. Cert este ca, noul pret (mai mic) va avea o influenta negativa asupra valorii unitatii de fond. Avand in vedere ca dividendele cuvenite vor fi primite de fondurile deschise de investitii, dupa o perioada de 2-3 luni (uneori poate chiar mai mult), apare un decalaj.
 
Acordarea de actiuni gratuite este o alta operatiune care afecteaza pe termen scurt randamentul unitatilor de fond. Sa presupunem ca actionarii decid in Adunarea Generala Extraordinara acordarea de actiuni gratuite, mai precis o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta. Reluand exemplul de mai sus, compania va emite un numar de 1.000.000 actiuni noi, rezultand un numar final de 2.000.000 actiuni. Avand in vedere ca valoare totala a companiei nu se modifica, este normal ca pretul sa se reduca la jumate, de la 1 RON la 0.5 RON. (1.000.000 RON valoare totala si un numar de 2.000.000 actiuni). Aici apare din nou un decalaj, pentru ca dupa trecerea datei de inregistrare, pretul se va diminua corespunzator, dar datorita procedurilor legislative, actionarii indreptatiti vor primii actiunile gratuite dupa o perioada de 2-3 luni, asadar rezultand o scadere artificiala a valorii unitatii de fond.
 
Majorarile de capital (altele decat cele cu actiuni gratuite) reprezinta o alta operatiune care genereaza o scadere artificiala a unitatii de fond. Dupa o majorare de capital, numarul de actiuni emise de o companie creste si este normal ca pretul actiunii respective sa inregistreze o scadere. Datorita decalajului dintre momentul scaderii si momentul in care fondurile deschise de investitii primesc actiunile subscrise, apare din nou o diminuare temporara a valorii unitatilor de fond.
 
In concluzie, imediat dupa trecerea datelor de inregistrare pentru acordarea de dividende/actiuni gratuite sau majorari de capital, activul unitar al fondurilor deschise de investitii inregistreaza invitabil o scadere. Insa dupa o perioada de 2-3 luni activul unitar va fi influentat pozitiv de plata efectiva a dividendelor precum si de alocarea actiunilor noi emise.
 
Vlad Deliu este analist la KD Investments

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul