top banner

Bancile dau drumul la robinetul creditarii doar pe sfert

02 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Bancile dau drumul la robinetul creditarii doar pe sfert

Acordul cu FMI, reducerea bazei de calcul pentru rezerva minima obligatorie, scaderea riscului de tara, toate vor duce la o usoara deblocare a creditarii. Ritmul de crestere din trecut nu va mai putea fi insa atins, sunt de parere analistii, iar scaderea dobanzilor va reprezenta mai degraba un fenomen gradual si nu o tendinta de moment.
 
Acordul semnat de Romania cu FMI va avea ca efect reducerea costurilor de finantare, ca urmare a imbunatatirii perceptiei asupra tarii. Acest lucru ar putea ieftini imprumuturile externe obtinute de banci, ceea ce in final s-ar traduce printr-o scadere a costului la creditele acordate.
 
Efectul ar putea fi amplificat de recenta decizie a BNR de a reduce baza de aplicare a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la valuta.
 

Unul din cinci romani va mai lua credit

 
"In plus, prin reducerea rezervelor minime obligatorii se vor elibera resurse care pot alimenta creditarea", este de parere Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
 
El crede ca nu va mai putea fi vorba de ritmuri de crestere a creditarii de 50 - 60% pe an, ca in trecut, ci va trebui sa ne limitam la un ritm mult mai normal, de 10 - 15%.
 
Ca o analogie, din cinci romani care ar fi putut sa ia un credit in 2007 sau 2008, anul acesta doar unul se va mai incadra in conditiile bancilor.
 
"Deblocarea creditarii va avea loc treptat, o data cu scaderea dobanzilor de pe piata interbancara si cu scaderea primei de risc a tarii (CDS), ceea ce se va reflecta si in dobanzile pentru populatie si agenti economici", este de parere Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.
 

Unele banci au anuntat deja ieftiniri

 
Deja o parte din banci au anuntat scaderi de dobanda, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra accesului populatiei la credite.
 
Banca Transilvania a redus rata dobanzii pentru creditele garantate cu ipoteca. La imprumuturile in lei a eliminat marja de 1,55% peste Robor si a redus comisionul de risc de la 1,5% la 0,5%.
 
Ea ne-a declarat ca Banca Transilvania lucreaza inca din februarie cu norme relaxare, timp in care s-a observat o crestere a solicitarilor de finantare venite din partea populatiei.
 
Raiffeisen Bank a modificat formula de calcul a dobanzilor la creditele in euro ceea ce a dus la o ieftinire a acestora cu peste 3 puncte procentuale. Si in cazul creditelor de consum in lei, banca a operat o reducere de dobanda de 2 puncte procentuale.
 
De curand, acestora li s-a alaturat si Intesa Sanpaolo Bank, care si-a aditionat la oferta creditele in euro si a ieftinit imprumuturile acordate populatiei in moneda nationala, reducand marjele cu pana la 2,55%.
 
Deblocarea creditarii nu se va produce imediat si nici uniform. Nu toate bancile au ieftinit produsele. Unele, printre care BRD, RIB sau ATE Bank, chiar au majorat costurile de curand, restrictionand astfel accesul la finantare.
 

IMM-urile vor fi selectate mai atent

 
In plus, fiecare banca isi va urma propria politica si va decide sa ofere finantare mai intens catre populatie sau companii, dupa caz. De asemenea, este posibil ca in viitorul apropiat, nu numai modificarile de costuri sa reprezinte miza, dar si dezvoltarea de noi produse.
 
"Pe segmentul persoanelor fizice vom vedea aparand produse destul de atractive, mai ales la creditele garantate cu proprietati imobiliare", apreciaza Gabriela Nistor.
 
In ceea ce priveste segmentul IMM-urilor directorul BT considera ca vor avea “cautare” acele companii care dovedesc o strategie adecvata perioadei de criza, precum si capacitatea de a gasi nise sau piete pe care sa reziste.
 
"IMM-urile vor fi favorizate si prin prisma atragerii de fonduri europene, prin programe guvernamentale si garantarea prin intermediul Fondului de Garantare", a precizat Rozalia Pal.
 
De asemenea, acordurile incheiate de banci cu organismele internationale precum BERD si BEI vor inlesni accesul la finantare pentru IMM-uri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul